Suora

  • CS:GO: IEM Chicago – loppuottelu
  • Uinnin MM, aamun kilpailut

Masennuksen selättänyt maalitykki repi lapsena nukelta pään irti ja teki siitä jalkapallon – maajoukkueeseen palannut brassilegenda haluaa tarinallaan auttaa tulevia sukupolvia

Brasilialaishyökkääjä Cristiane pelaa viidettä kertaa MM-kisoissa, vaikka ura oli jo päättyä masennuksen takia.

FIFAn jalkapallon naisten MM 2019
Cristiane iski Brasilialle maalin Australiaa vastaan.
Neljä maalia Ranskan MM-kisoissa tehneellä Cristianella on ollut hymy herkässä.AOP

– Minulla oli suuria henkilökohtaisia ongelmia. Olin masentunut ja melkein lopetin jalkapallon pelaamisen kokonaan. Puhun tästä usein, sillä mielestäni tämä on tärkeää ja uskon, että monella muulla ihmisellä on samanlaisia ongelmia ja vaikeuksia puhua niistä. Näin voin auttaa heitä.

Sanat kuuluvat brasilialaishyökkääjä Cristianelle, joka pelaa Ranskassa uransa viidensissä MM-kisoissa. 34-vuotias legenda on paukuttanut maalleen 140 ottelussa 93 maalia, ja hänestä tuli Jamaikaa vastaan MM-historian vanhin hattutempun tehnyt pelaaja. Tittelin hän vei Cristiano Ronaldolta.

Cristianen kolme onnistumista siivittivät Brasilian 3–0-voittoon Grenoblessa, ja se oli ensimmäinen brassipelaajan tekemä hattutemppu naisten MM-kisoissa 20 vuoteen.

Lähellä kuitenkin oli, että koko nimeltään Cristiane Rozeira de Souza Silvaa ei olisi enää nähty näissä kisoissa. Jo vuonna 2003 MM-kisoissa neljässä ottelussa vaihtopelaajana debytoinut vasenjalkainen taituri julkaisi syyskuussa 2017 tunteikkaan videon, jossa hän kertoi lopettavansa maajoukkueuransa.

Cristiane ja neljä muuta maajoukkuepelaajaa olivat pettyneitä siihen tapaan, jolla maan jalkapalloliitto oli kohdellut pelaajia. Pelaajat näkivät, että naiset eivät olleet tasa-arvoisessa asemassa, johtaviin rooleihin naisilla ei ollut tasavertaisia mahdollisuuksia ja naisia ei tuettu riittävästi.

Manifestin allekirjoittaneeseen kahdeksan naisen ryhmittymään kuului Cristianen lisäksi myös muun muassa toinen konkari Formiga, 41, joka edustaa maataan Ranskassa MM-tasolla ennätyksellisesti jo seitsemättä kertaa.

Uusi valmentaja vakuutti

Päävalmentaja Emily Lima oli saanut potkut, ja sekään ei tyydyttänyt protestoijia. Pää kuitenkin kääntyi, kun uusi valmentaja Vadao saapui tapaamaan legendoja.

Helmikuussa 2018 Cristiane saatiin jälleen mukaan.

– Kaiken kokemani jälkeen en halunnut enää jatkaa maajoukkueessa. Olin Rion olympialaisissa 2016 loukkaantuneena ja sitten tapahtui muitakin asioita, mitkä johtivat päätökseeni tuolloin.

– Vadao tuli tapaamaan minua ja itse asiassa myös Formigaa. Hän kertoi tarvitsevansa meitä ja meidän kokemusta maajoukkueessa. Vadao sanoi meillä olevan paljon annettavaa joukkueelle niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin, Cristiane muisteli FIFAn haastattelussa.

Päätöksen tekeminen ei ollut helppoa, mutta Jamaikaa vastaan nähdyn näytöksen jälkeen hän oli onnellinen. Ratkaisu oli osoittautunut oikeaksi.

– Sain kuulla useita kommentteja, että olen liian vanha maajoukkueeseen ja minut pitäisi korvata nuoremmilla. Lopulta päätin tehdä paluun maajoukkueeseen kaikkien henkilökohtaisten vaikeuksieni jälkeen.

– Ei ollut itsestään selvää, että ehdin toipua näihin MM-kisoihin. Uskon, että hattutemppuni Jamaikaa vastaan oli palkinto siitä, että selvisin läpi noiden kaikkien ikävien asioiden.

Cristiane Rion olympiakisoissa 2016.
Loukkaantuminen vuoden 2016 kotiolympialaisissa oli Cristianelle todella kova paikka.Getty Images

Koko urakin katkolla

Vuosina 2007 ja 2008 maailman kolmanneksi parhaaksi pelaajaksi arvioitu Cristiane on 14 osumallaan kaikkien aikojen paras maalintekijä olympialaisissa. Ateenassa 2004 hän osui viidesti ja oli jakamassa maalikuningattaren titteliä. Pekingissä neljä vuotta myöhemmin maaleja tuli jälleen viisi, ja tällä kertaa hän nappasi tittelin yksin.

Molemmissa turnauksissa Brasilia pääsi loppuotteluun, mutta Yhdysvallat osoittautui liian kovaksi kannoksi kaskessa. 2012 Lontoossa ja 2016 Rion kotikisoissa maaleja tuli yhteensä neljä, kaksi molemmissa turnauksissa.

Riossa Cristiane loukkaantui, ja hän palasi pettyneenä sekä uransa jatkosta epävarmana seurajoukkueensa PSG:n riveihin Pariisiin. Parin viikon jälkeen hän ilmoitti agentilleen haluavansa lopettaa jalkapallouransa kokonaan.

Cristiane sai apua ongelmiinsa, pyörsi päätöksensä ja nakutti seuraavalla kaudella peräti 30 maalia ranskalaisjätille. Se oli hänen ennätyskautensa Euroopan kentillä.

– Kaiken kokemani jälkeen olen erittäin iloinen, etten luovuttanut ja lopettanut. Sain paljon tukea vaikeina aikoina.

– Ihmiset tulivat sanomaan, että “sinä olet tärkeä". Sellainen antaa hirveästi itseluottamusta.

Cristiane ja Marta vuonna 2007.
Cristiane ja Marta ovat tähdittäneet Brasilian maajoukkuetta 2000- ja 2010-luvuilla. Getty Images

Nuken pää irti

Sao Paulon kupeesta Osascon kaupungista jalkapallomaailman tietoisuuteen ponnahtanut Cristiane ei ole koskaan suostunut istumaan valmiiksi annettuihin muotteihin. Osascon kaduilla hän katseli kateellisena, kun naapuruston pojat pelasivat jalkapalloa, ja hänelle annettiin nukkeja leikkikaluksi.

Cristiane veti tilanteesta oman johtopäätöksensä.

– En halunnut nukkeja, vaan halusin pallon. Revin nukeilta päät irti ja potkin niitä, jotta muut ymmärtäisivät, hän kertoi Telerreportin (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

– Siihen aikaan sanottiin, että “pojat tekevät poikien juttuja ja tytöt tyttöjen”. Äitini yritti saada minut balettiin, koska kuulemma pompin niin paljon enkä pysynyt paikoillani. Hän on kuitenkin aina halunnut parastani ja tukenut uraani siitä lähtien, kun 12-vuotiaana päätin omistaa elämäni jalkapallolle.

Jo 15-vuotiaana hän oli ensimmäistä kertaa mukana maan alle 19-vuotiaiden maajoukkueessa. Parikymppisenä hän siirtyi ensimmäisen kerran Eurooppaan, ja Saksassa Turbine Potsdamin paidassa hän pääsi juhlimaan maan mestaruutta keväällä 2006.

Potsdamin ja Wolfsburgin jälkeen Cristiane nähtiin myös Ruotsissa, sillä hän edusti keväällä 2008 Linköpingin joukkuetta muutaman kuukauden ajan. Seuraavien vuosien aikana futiskiertolainen pelasi Brasiliassa, Yhdysvalloissa, Venäjällä ja Etelä-Koreassa ennen siirtoa Ranskaan PSG:n riveihin.

Pariisista matka jatkui taas Aasiaan kiinalaisen Changchun Yatain riveihin. Vuoden 2019 alussa Sao Paulo FC ilmoitti, että Cristiane palaa kotiseudulleen pelaamaan.

Cristiane PSG:n paidassa 2017.
Pelatessaan PSG:n paidassa vuonna 2016 Cristiane oli valmis lopettamaan uransa, mutta niin ei tapahtunut. Getty Images

Naisfutiksen asialla

Kahden olympiahopean lisäksi Cristianella on “Kanarialintujen” paidassa hopeaa myös MM-kisoista vuodelta 2007. Vielä Cristianeakin kuuluisampi tähtihyökkääjäpari Marta epäonnistui rangaistuspotkussa, ja Saksa vei loppuottelun 2–0.

Kiinan kisoissa Cristiane teki viisi maalia, ja neljä vuotta myöhemmin Saksassa hän osui kahdesti. Edellisissä Kanadan kisoissa 2015 maaleja ei tullut, mutta Ranskan kisat ovat alkaneet erinomaisesti.

Jamaika-hattutemppunsa ansiosta hänestä tuli MM-historian yhdeksäs pelaaja, joka on tehnyt vähintään 10 maalia MM-kisoissa. Australiaa vastaan syntyi jo numero 11. Tilaston kärjessä on Marta 16 osumalla.

Kuten päätös jättää maajoukkue tilapäisesti pari vuotta sitten osoitti, Cristiane välittää maan naisjalkapallon tilasta ja hän haluaa olla mukana kehittämässä olosuhteita tasapuolisempaan suuntaan. Sitä työtä hän tekee myös Sao Paulon seuraorganisaatiossa vuosia maailmaa kiertäneen konkarin kokemuksella.

– Nyt meillä on Brasiliassa jo parempaa näkyvyyttä, mutta teen töitä sen eteen, että se paranisi entisestään. Minulla on kokemusta sellaisista tilanteista, että jotain näyttää olevan tekeillä, mutta lopulta mitään ei tapahdu.

Cristianen omat kokemukset uran varrelta ovat sellaisia, jotka toivottavasti auttavat uusia brasilialaisia tyttöpelaajia eteenpäin.

– On upeaa tuntea, että voi vielä antaa paljon lajille. Haluan helpottaa nuorten tyttöjen pelaamista niin, että heidän ei tarvitse käydä läpi yhtä raskasta polkua kuin meidän.

– On hienoa jättää tällainen perintö tuleville pelaajille.

Brasilia-Italia kello 22.00 tiistaina 18.6. Lähetys alkaa TV2:ssa ja Areenassa kello 21.30. Yle näyttää kaikki MM-kisojen 52 ottelua suorana lähetyksenä.

Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit ja kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis.

Lue myös:

Marta rikkoi MM-kisojen maaliennätyksen, mutta se ei brassitähdelle riitä – jalkapallon himotuin titteli on kiertänyt kaikkien aikojen naispelaajaa, jolle Ruotsi on kuin toinen kotimaa

Näyttävä vapaapotku kruunasi hattutempun! Brasilia sai karmean tappioputkensa poikki MM-avauksessa – Jamaikan maalivahti loisti silti, Usain Boltkin hehkutti

MM-kisojen yllätyksen rakentaja on peloton urheiluvaikuttaja – Milena Bertolini joutui puhumaan siitä, miten jalkapallo ei kasvata tytön jalkoja liian paksuiksi

Italian MM-joukkueen kapteeni puskee rohkeasti mädäntyneitä ennakkoluuloja vastaan – Suomen maajoukkuekonkari kertoo merkittävästä seuratoveristaan: "Hän puhuu jatkuvasti puhelimessa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat