Suora

  • Uimahyppyjen MM, naisten 3 m:n alkukilpailu
  • Uimahyppyjen MM, naisten 3 m:n välierät

Kansainvälisen salibandyliiton uusi grippisääntö herättää vastustusta, pelaajilta ei kysytty mitään: ”Vähintäänkin outo sääntö”

Mailamerkit ajoivat liiton sääntöihin kohdan, joka pakottaa käyttämään salibandymailassa kyseisen merkin omaa grippiä.

urheilu
TPS vs SPV
Kansainvälisen salibandyliiton uusi mailoja koskeva varustesääntö hämmentää salibandypelaajia.Salibandyliiga

Salibandypelaajia kuohuttaa Kansainvälisen salibandyliiton (IFF) tiistaina julkistama uusi varustesääntö. Säännön mukaan salibandymailaan ei tulevaisuudessa saa kiinnittää muun kuin kyseessä olevan mailamerkin itse valmistaman gripin.

Gripillä tarkoitetaan salibandymailan varren ympärille pyöritettävää muovinauhaa, joka mahdollistaa tukevan mailaotteen.

Esimerkiksi Suomessa pääsarjatasoilla useat Oxdog-mailamerkillä pelaavat käyttävät mailoissaan kilpailevan Fatpipen grippiä. Fatpipe on myös valmistanut suosittua grippimalliaan ilman näkyvää logoa, jolloin joukkueiden varustesopimukset eivät ole rajoittaneet kyseisen gripin käyttöä.

Jyväskyläläisen Happeen hyökkääjä Juha Rautiainen sanoo, että kyseessä on vähintäänkin omituinen uusi linjaus. Hän toivoo, että mailassa voisi jatkossakin käyttää haluamaansa grippiä.

– Osa huippupelaajista tykkää myös pelata esimerkiksi Klubbhusetin, eli kolmannen osapuolen gripeillä, Rautiainen sanoo.

Nina Rantala
Classicin Nina Rantala AOP

Mailavalmistajat jyräsivät

Nykysääntöjen mukaan mailan varren ja lavan täytyy olla saman merkkisiä. Kansainvälinen liitto perustelee grippisääntöä mailavalmistajien edulla. Valmistajien ei tarvitse teettää kalliita tuoteturvallisuustestejä yksittäisille gripeille, vaan ne voidaan sertifioida osana mailaa.

– Yritys pystyy välttämään kemialliset testit ilmoitusmenettelyllä, sanoo IFF:n pääsihteeri John Liljelund.

Pääsihteerin mukaan aloite säännölle tuli mailavalmistajilta, ja liiton hallitus sekä välinekomitea yhtyivät heidän näkemykseensä uuden säännön tarpeellisuudesta.

– Kolmannen osapuolen grippien valmistajat voisivat tehdä yhteistyötä mailavalmistajien kanssa, kuten jo osa tekeekin pääsihteeri sanoo.

Nykyisillä mailojen ja grippien yhdistelmillä saa pelata vielä ensi kaudella. Sääntö tulisi voimaan vuonna heinäkuussa 2020, jonka jälkeen on vielä vuoden siirtymäaika.

– Jos tilanne osoittautuu hankalaksi, niin siirtymäaikaa voidaan jatkaa. Uskon että markkinat hoitavat tilanteen, Liljelund sanoo.

Liitolta ei kyselty

Suomen salibandyliiton kilpailupäällikkö Ari Vehniäinen sanoo, ettei tiennyt asiasta ennen sen julkaisua.

– En usko, että lajiliitoilta on tästä asiasta mitään kyselty, Vehniäinen kertoo.

– Joskus pelisäännöissä on kohtia, jotka eivät miellytä. Näin se järjestömaailmassa menee.

Lue myös:

Salibandyvaltikan kadottanut Ruotsi hakee apua Suomesta – Kytöhonka mukaan maajoukkueen valmennukseen

Vuosien houkuttelu tuotti tulosta: maailmanmestari Lastikka vahvistamaan Classicia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat