Suora

  • Dota 2: The International
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix special

Kuolemaa karkuun lähtenyt pakolainen tykitti maaleja Suomessa viime kesänä – huippunopea hyökkääjä pelaa nyt kansanliikkeen tuella MM-kisoissa ja murehtii Oulun liigajoukkueen tilannetta

Ode Fulutudilun tarina Etelä-Afrikan MM-joukkueen avauskokoonpanon hyökkääjäksi on ainutlaatuinen. 29-vuotias Fulutudilu on kulkenut pitkäen tien epävakaasta Kongosta maailman huippujen sekaan.

FIFAn jalkapallon naisten MM 2019
Ode Fulutidulu
Ode Fulutidulu on noussut aikamoisten käänteiden jälkeen Etelä-Afrikan MM-joukkueen avauskokoonpanoon. Alex Grimm/Getty Images

Jalkapallon MM-kisojen alkulohkopeleissä on viilettänyt suomalaista naisten jalkapalloa tarkasti seuraaville erityisen tuttu pelaaja. Etelä-Afrikan hyökkääjä Ode Fulutudilu on ollut joukkueensa avauskokoonpanossa molemmissa peleissä. Vielä viime kesänä Fulutudilu iski maaleja Oulun Nice Soccerin riveissä Suomen liigapeleissä. Nopea hyökkääjä teki 15 maalia 23 otteluun.

Fulutidulun tarina hakee vertaistaan. Fulutidulu syntyi Kongon pääkaupungissa Kinshasassa helmikuussa 1990, mutta oli pakotettu lähtemään epävakaista oloista pakolaisena kolme vuotta myöhemmin. Perheenisällä oli vaikeuksia saada töitä. Fulutidulun mukaan oli lähellä, että he olisivat joutuneet nukkumaan kadulla.

– Perheeni ja minä lähdimme Kongosta vuonna 1993, kun meillä ei ollut enää turvallista siellä. Menimme Angolaan ja siskoni syntyi siellä, Fulutidulu kertoi alkuvuodesta The South Africanille (siirryt toiseen palveluun).

– Tosin Angolakin osoittautui vaaralliseksi, koska siellä sisällisodasta alkoi tulla aika paha.

Sitten suuntana oli Kapkaupunki Etelä-Afrikassa.

– Äitipuoleni, sisareni ja minä muutimme Etelä-Afrikkaan vuonna 1994. Mutta isäni pysyi aluksi Angolassa töissä, jotta hän pystyi elättämään perhettämme.

Ode Fulutidulu
Viime kaudella Oulussa maaleja runsaasti takonut Ode Fulutidulu ei ole päässyt juhlimaan osumia MM-kisoissa.AOP/imago sport

Omien sanojensa mukaan (siirryt toiseen palveluun) Fulutidulu olisi voinut kuolla, jos hän olisi jäänyt perheensä kanssa jumiin Kongoon. Isä pääsi myöhemmin myös Kapkaupunkiin. Jalkapallopurema iski suurkaupungin lähiössä yhdeksänvuotiaana. Ode Fulutidulu nautti olla poikien porukassa, joka harrasti kaikkia mahdollisia urheilulajeja.

Tytöt eivät olleet Fulutidulun mukaan yhtä aktiivisia liikkumaan lähiseudulla. Jalkapallon pelaaminen ei ollut aina helppoa.

– Etelä-Afrikassa minulla ei ollut mahdollisuutta aloittaa liigaa muiden kanssa, koska pakolaistodistustani ei nähty laillisena paperina. Minun oli aina odotettava kuukausi, kaksi kuukautta tai kolme kuukautta. Ilmestyin aina vain harjoituksiin ja jatkoin harjoittelemista, kunnes sain pelata, Fulutidulu sanoi Olympic Channelin haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun)

Pelien ulkopuolella nuoren tytön elämässä riitti myös käänteitä. 14-vuotiaana Fulutidulu sai sijaisäidikseen brittiläisen lähetystyöntekijän. Myöhemmin hänen kontakteillaan Fulutidulu pääsi pelaamaan neljä vuotta yliopistojalkapalloa Yhdysvalloissa.

Vuonna 2014 oli edessä paluu uuteen kotimaahan ja samalla maajoukkuedebyytti. Pelit sujuivat, mutta mieli teki ulkomaille. Agentti teki kovasti töitä muutaman vuoden ajan ulkomaanpestiä varten. Vuonna 2018 tuli jälleen uusi käänne, kun loukkaantumissumassa ollut ONS otti yhteyttä ja halusi Fulutidulun Ouluun.

29-vuotias Fulutidulu otti ensimmäisen ammattilaissopimuksensa vakavasti ja harjoitteli todella paljon omalla ajallaan. Hän oli valmiiksi jo huippunopea hyökkääjä, mutta meni kauden aikana eteenpäin pallonkäsittelyn kanssa.

Fulutidulun maaleilla olikin suuri merkitys, kun ONS pysyi sarjassa. "Talvikaudelle" Fulutidu otti askeleen eteenpäin, kun hän siirtyi Espanjan liigaan Malagan joukkueeseen.

ONS:n manageri Keijo Peuhkurinen on seurannut jännityksellä entisen pelaajansa otteita MM-kisoissa.

– Onhan se kivaa ollut seurata. Meidänkin kaltaisesta pienestä seurasta joku ponnahtaa noin pitkälle. Olen koittanutkin rohkaista tyttöjämme, että hän ei ollut edes meidän paras pelaajamme. Pari suomalaista oli parempia. Nyt Ode on maajoukkueessa ja kaikki on mahdollista, Peuhkurinen sanoo Yle Urheilun haastattelussa.

Ode Fulutidulu
Ode Fulutidulu ei ollut ensiksi Etelä-Afrikan valmentajan suosiossa.Anna Gowthorpe/BPI/REX/All Over Press

Kutsu MM-joukkueeseen ei ollut mikään itsestäänselvyys vielä vuosi sitten Suomessa, vaikka Fulutidu oli yksi harvoista eteläafrikkalaisista ammattilaispelaajista.

– Kun olin Suomessa, en päässyt maajoukkueeseen. Ihmettelin, että pääsisinkö koskaan mukaan. Pelasin ammattilaisena, eikä minua kutsuttu silti mukaan, Fulutidulu kertoi ihmetyksestään uutistoimisto Reutersin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun)MM-kisojen kynnyksellä.

Peuhkurisen mukaan Fulutidulu oli kertonut Suomessa, että Etelä-Afrikan päävalmentaja Desiree Ellis ei arvosta hänen pelityyliään. Edellinen valmentaja piti paljon enemmän Fulutidusta. Naisten jalkapallomaajoukkueen merkityksestä Etelä-Afrikassa kertoo jotain, että joukkue palkittiin viime vuonna Etelä-Afrikan vuoden joukkueena.

– Ode putosi aluksi vuosi sitten pois maajoukkueleirityksestä. Ode ajatteli, että hänellä ei ole mahdollisuuksia maajoukkueeseen. Sitten Etelä-Afrikassa nousi kuulemma kansanliike. Ihmiset ajattelivat, että Oden täytyy kuulua joukkueeseen, Peuhkurinen kertoo.

Ode Fulutidulu
Ode Fulutidulu on saanut havaita MM-kisoissa, että pelkällä nopeudella ei pysty tekemään tuhoja.AOP/imago sport

Uskovainen Fulutidulu viihtyi omissa oloissaan ja tuli tutuksi Oulussa kovana puurtajana, joka teki hiljaisesti paljon töitä omalla ajallaan. Mutta siitä huolimatta hän ei ole unohtanut Oulua. Peuhkurinen perheineen sai kutsun kauden jälkeen pidettyihin Fulutidulun häihin Etelä-Afrikkaan, mutta he eivät valitettavasti päässeet viinitarhassa järjestettyyn hienoon juhlaan.

Viime aikoina manageri ja pelaaja ovat keskustelleet kovasti jopa kesken MM-kisakiireiden. Viestejä on lennellyt suuntaan ja toiseen lähes päivittäin.

– Meillä on ollut nyt taas paljon loukkaantumisia. Ode on murehtinut sitä paljon, Peuhkurinen kertoo.

ONS on tällä hetkellä viimeistä edellisenä sarjassa Fulutidulu on tarjonnut apua omalla tavallaan. Hän ehdotti Peuhkuriselle, että ottaisi Ouluun Etelä-Afrikan MM-joukkuetovereitaan.

– Kyllähän se kiinnostaisi, mutta nämä ovat aina rahakysymyksiä. Meille tulee yksi amerikkalainen tämän kuun lopussa. Siten meillä olisi jo kolme ulkomaalaisvahvistusta. Emme voi oikein ottaa enempää, kun nämä vahvistukset ovat niin kova kustannuserä, Peuhkurinen sanoo.

Ode Fulutidulu
Ode Fulutidulu (kesk.) on tarjonnut ikään kuin agentin roolissa maajoukkuekavereitaan Ouluun. Alex Grimm/Getty Images

Maanantaina Etelä-Afrikalle on tarjolla isoa kiusaajan roolia, sillä se voi vielä sekoittaa pakkaa jatkoonmenijöistä B-lohkossa. Viimeisessä alkulohkopelissä Etelä-Afrikka kohtaa moninkertaisen Euroopan mestarin ja maailmanmestarin Saksan. Banyana Banyanan pistetili näyttää nollaa.

Mutta Fulutidulun tarinassa jo pääsy maailman huippujen sekaan on jo kova saavutus, vaikkakin MM-ensikertalaisen avauskokoonpanoon pääsyä ovat avittaneet myös muutamat loukkaantumiset.

– Onhan tämä ainutlaatuinen tarina. Köyhyydestä ja onnettomista oloista pääsee huipulle, Peuhkurinen toteaa.

Etelä-Afrikka kohtaa Saksan viimeisessä alkulohkopelissään maanantaina klo 19. Suora lähetys ottelusta Areenassa kello 18.50. Lohkon toinen ottelu Kiina-Espanja näkyy TV2:ssa ja Areenassa klo 18.40.

Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit ja kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis.

Lue lisää:

Brasilian maalivahti torjui Seinäjoella ja ripusti sitten nappulakengät naulaan: palasi pelikentille satumaisella tavalla ja elää nyt unelmaansa MM-kisoissa

Maailman ylivoimaisimmalla seurajoukkueella on yksinkertainen menestysresepti – puheenjohtajan looginen oivallus on johtanut dominointiin

Tyylikäs ohjaus maalinedustalta riitti Kiinalle – Etelä-Afrikka jäi nollille Pariisissa

Etelä-Afrikan yllätys mureni karvaalla tavalla: videotuomareilla riitti tekemistä, kun Espanja nousi voittoon kahdella rangaistuspotkulla – katso tapahtumarikkaan ottelun maalit!

MM-ensikertalaisen kapteenille tarjottiin huoltoasemalla fanimatkaa kisoihin – jekutti myyjää unohtumattomalla tavalla

Lähteet: Reuters, Olympic Channel, The South African

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat