1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. FIFAn jalkapallon naisten MM 2019

Ruotsin kultaisen sukupolven ykköskasvolla on viimeinen mahdollisuus menestyä MM-kisoissa – ylimielisestä tuittupäästä on kasvanut iso johtaja ja tuhansien ruotsalaistyttöjen esikuva

34-vuotias Caroline Seger on jo ehtinyt osoittaa MM-kisoissa suuren karismansa, kun Chilen ja Ruotsin alkulohkopeli keskeytyi ukkosen takia.

Kuva: Jose Breton/NurPhoto via Getty Images

Kun jalkapalloilija on edustanut maataan peräti 194 aikuisten maaottelussa, on perusteltua puhua autenttisesta maajoukkuelegendasta. Caroline Seger, 34, on pelannut itsensä ruotsalaisessa naisfutiksessa todellisen ikonin asemaan. Nuortenkin maaotteluita kertyi hänen tililleen viime vuosikymmenen alkupuoliskolla kunnioitettavat 35 kappaletta.

Ranskan MM-lopputurnaus tarjoaa Segerille todennäköisesti pitkän pelaajauran viimeisen mahdollisuuden saavuttaa kansainvälisesti jotakin suurta. Keskikenttäpelaajan toistaiseksi merkittävin MM-kisameriitti on Saksan turnauksen kolmas sija vuodelta 2011, jolloin Ruotsi voitti pronssiottelussa Ranskan maalein 2-1. Finaalipaikka jäi haaveeksi sinikeltaisten kärsittyä 1-3-välierätappion tulevalle maailmanmestarille Japanille.

Arvokisojen loppuottelussa Seger pelasi Rio de Janeiron olympialaisissa vuonna 2016, mutta silloin Saksa voitti kultaa. Hän on edennyt Ruotsin paidassa lisäksi kahteen (2005 ja 2013) aikuisten sekä yhteen (2003) U19-ikäluokan EM-välierään, mutta todelliset huippusaavutukset maajoukkueessa ovat jääneet häneltä kerta toisensa jälkeen kokematta.

Kun Ruotsi kohtasi nyt pelattavan lopputurnauksen avausottelussaan viime tiistaina Chilen, Seger otti heti pelin alussa keskikentällä ohjat käsiinsä. Kokenut pelaaja rytmitti joukkueensa hyökkäyksiä monipuolisin syötöin, huolehti kenttätasapainosta, teki tärkeitä ja oikea-aikaisia pallonriistoja. Tämä kaikki oli tuttua, luotettavaa ja monipuolista Segeriä.

Caroline Seger selvisi mainiosti Chilen puristuksesta kesän MM-avauksessa. Kuva: EPA-EFE/EDDY LEMAISTRE

Ruotsi käytti Chileä vastaan eräänlaista 4-4-1-1- tai 4-2-3-1-muotoa, jossa sinikeltaisten numero 17 pelasi toisena keskimmäisenä keskikenttäpelaajana. Joukkueen pelaamiselle oli tyypillistä, että pallo saattoi käydä Segerillä yhdenkin pitkän hyökkäyksen aikana useita kertoja – niin pelinavaamis-, rakentelu-, murtautumis- kuin jopa viimeistelyvaiheessa.

Ottelua oli pelattu noin puoli tuntia, kun pallonhallinta oli ollut 66-prosenttisesti Ruotsilla. Tämä johtui pitkälti juuri Segerin syöttötaidosta ja muista pallollisista vahvuuksista. Jos hän jostakin syystä puuttuisi kokoonpanosta, poissaolo näkyisi ja tuntuisi isosti koko joukkueen pelaamisessa.

Sukupolvesta toiseen

Jos suomalaisessa jalkapallossa puhutaan toistuvasti miesten ja joskus myös naisten 1970-luvulla syntyneestä ”kultaisesta sukupolvesta”, jonka tunnetuimpia nimiä olivat Jari Litmanen ja Sami Hyypiä sekä Anne Mäkinen ja Laura Kalmari (nyk. Österberg Kalmari), Ruotsin naisfutiksen vastaava sukupolvi syntyi seuraavalla vuosikymmenellä.

Noita huippuikäluokkia edustaa Segerin ohella muun muassa maalivahti Hedvig Lindahlin, puolustaja Nilla Fischerin ja hyökkääjä Lotta Schelinin kaltaisia kokeneita laatupelaajia. Maajoukkuekapteenina juuri Seger antaa silti ikään kuin kasvot sukupolvelle, joka pelaa nyt pitkän uransa loppuvuosia.

Caroline Seger on toiminut Ruotsin kapteenina jo vuodesta 2009. Kuva: Richard Heathcote/Getty Images)

– On erittäin mielenkiintoista nähdä, mitä Ruotsissa tapahtuu tämän sukupolven lopetettua. Nuorten maajoukkuetasolla on jo nähtävissä, ettei maasta välttämättä tule vähään aikaan Segerin ja kumppanien tasoisia pelaajia, Suomen Palloliiton huippujalkapallopäällikkö sekä Yle Urheilun futisasiantuntija Marianne Miettinen sanoo.

– Tämä tarkoittaa, että Ruotsin pääsarjassa nähtäneen myös tulevaisuudessa varsin iso määrä suomalaispelaajia. Damallsvenskania seurataan kansainvälisesti, joten Ruotsi on nuorille pelaajillemme järkevä askel kohti Euroopan suursarjoja.

Seger on toiminut maajoukkuekapteenina jo vuodesta 2009. Kymmenen vuotta on hektisessä ja nopeasti kehittyvässä nykyfutiksessa kuin ikuisuus. Keskikenttäpelaajan liike on uran huippuvuosista hieman hidastunut, mutta ajatus toimii yhä ripeästi. Hän on edelleen pelinopea jalkapalloilija.

– Hän oli vielä viitisen vuotta sitten FIFA:n listalla maailman parhaita pelaajia. On todella kiinnostavaa seurata, kuinka Seger pärjää huippuja vastaan nyt reilusti yli kolmekymppisenä. Hän on joka tapauksessa yksi kaikkien aikojen ruotsalaispelaajista, Suomen länsinaapurissa asunut ja valmentanut Miettinen jatkaa.

Segerin matala ja hieman hiipivä askel saattaa näyttää verkkaiselta, mutta on silti pelin ja pelaamisen kannalta joutuisa. Se vie häntä luontevasti tilanteesta ja pelin vaiheesta toiseen. Kun Chile-ottelu oli vielä ensimmäisellä puoliajalla maalittomassa tasatilanteessa, joukkueensa johtohahmo vaati voimakkaasti liikkeineen ja eleineen Ruotsin prässiä ylöspäin kohti pallollista vastustajaa.

Kasvanut ja kypsynyt

Seger oli nuorena ja nykyistä paljon kokemattomampana pelaajana niin sanottu vaikea tapaus. Häntä pidettiin ylimielisenä tuittupäänä, jolle ei ollut harvinaista joutua hankaluuksiin valmentajiensa, joukkuekaveriensa, vastustajien tai erotuomarien kanssa. Silloin olisi ollut todella vaikea kuvitella, että Seger toimii jonakin päivänä niin maajoukkueen kuin maailman eliittiin lukeutuvan PSG:n kapteenina – ranskalaisessa huippuseurassa kaiken lisäksi ulkomaalaisena.

– Hän on kasvanut ja kypsynyt noista vuosista aivan ratkaisevan paljon. Seger on nykyään iso johtaja pukukopissa ja ikään kuin valmentaja kentällä. En ihmettelisi, jos hän siirtyisi pian pelaajauransa jälkeen ihan oikeaksi valmentajaksi, Miettinen arvioi.

Kun Ruotsin alkulohkopeli Chileä vastaan oli toisella puoliajalla jouduttu keskeyttämään rankkasateen ja ukkosen takia melkein tunniksi, Seger osoitti luontaiset johtajaominaisuutensa ja kapteenin vahvan karismansa.

Joukkueiden palatessa odottamattoman tauon jälkeen stadionin sisätiloista jatkamaan ottelua ruotsalainen johti joukkonsa kylmänrauhallisesti ikään kuin uuteen alkulämmittelyyn, toimi eleettömän päättäväisesti kuin mitään yllättävää ei olisi tapahtunutkaan. Kenties pelaaja silloinkin mietti joko tietoisesti tai alitajuisesti, että tämä lopputurnaus on hänelle se kuuluisa ”viimeinen mahdollisuus”.

Caroline Seger tuuletti yhdessä Ruotsin Madelen Janogyn kanssa Chile-voittoa. Kuva: AOP/Rex Features

Kaikesta näki, että vasta ottelun loppuhetkillä varmistunut 2-0-voitto oli valtava helpotus koko joukkueelle, mutta ennen kaikkea ”vanhalle kaartille” eli 80-luvun sukupolvelle. Sunnuntaina Thaimaan ja torstaina Yhdysvallat kohtaava Ruotsi pysyi jatkopaikkatavoitteensa kannalta edelleen odotetussa aikataulussa.

Jos sunnuntain ottelut sujuvat ja päättyvät ilman yllätyksiä, Seger joukkoineen pääsee torstaina mittaamaan todellisen nykytasonsa tuloksellisesti paineettomassa pelissä kisojen suursuosikkia vastaan. Mikäli Yhdysvallat on turnauksen jossain vaiheessa kohdattava, tätä sopivampaa hetkeä siihen tuskin koittaa.

Perintö jää elämään

Segerin erittäin korkeasta pelillisestä laadusta ja upeasta urasta kertoo paljon lista hänen edustamistaan seuroista: Linköpings FC, Philadelphia Independence, Western New York Flash, LdB FC Malmö, Tyresö FF, Paris Saint-Germain, Olympique Lyon, FC Rosengård.

Kokemusta on siis ehtinyt kertyä kolmen eri maan absoluuttisista huippuseuroista, joissa Seger on pelannut yhteensä yli kolmesataa virallista ottelua ja viimeistellyt keskikenttäpelaajalle kunnioitettavat yli seitsemänkymmentä maalia. Hän on ollut käytännössä kaikissa seurajoukkueissaan johtavassa pelillisessä roolissa.

Myös luettelo saavutuksista on vaikuttavaa luettavaa. Seger on voittanut muun muassa kolmesti Ruotsin mestaruuden ja cupmestaruuden, kahdesti maan supercupin, kerran Ranskan mestaruuden ja cupmestaruuden sekä niin ikään yhden Mestarien liigan (UWCL) ja Yhdysvaltojen ammattilaissarjan (WPS) mestaruuden.

Caroline Seger on loistanut muuallakin kuin Ruotsin sinikeltapaidoissa. Kuva: Richard Heathcote/Getty Images

Henkilökohtaiselta meriittilistalta löytyvät muun muassa viisi valintaa Ruotsin vuoden keskikenttäpelaajaksi, valinta maan naispelaajaksi ja tulokaspelaajaksi sekä paikka niin MM- kuin EM-kisojen ihannekokoonpanossa. Silti haussa on vielä fantastisen uran suurin saavutus, se kirkkain kruunu, jota Ruotsi tavoittelee juuri nyt.

Tapahtuu Ranskan lopputurnauksessa mitä tahansa, Seger jättää jälkeensä merkittävän jalkapalloilullisen perinnön. Hän on yhtäaikaisesti sekä klassinen pelintekijä että ajaton keskikenttäpelaaja, jonka toimintaa kentällä leimaa ennen kaikkea loistava syöttövalikoima. Eli ominaisuus, joka ei pelin kehityssuunnista riippumatta poistu koskaan muodista.

Seger on pelaaja, joka mieluummin syöttää kuin laukoo. Hän pystyy sekä toteuttamaan sovittuja peruspelaamisen malleja että olemaan yllätyksellinen. Pelaaja pysyy koko ajan pelin ytimessä, sillä hän on fiksu myös puolustamaan. Vaikka Seger oli huippu jo nuorena, ammattimaisuuden korkeaa tasoa alleviivaa, että hän kehittyi merkittävästi vielä ranskalaisjoukkueissaan ikävuosien 29 ja 32 välillä.

Esikuvien merkitys

Kuten Segerin useat kollegat, myös kokenut ruotsalainen on ollut esillä julkisuudessa muutenkin kuin puhtaasti pelitaitojensa takia. Hän on muun muassa toiminut maansa TV4:lla studioasiantuntijana sekä ottanut vahvasti kantaa naisfutiksen yhteiskunnalliseen asemaan ja merkitykseen.

Kun ruotsalaiset lähettivät kansainväliseen jalkapalloliittoon (FIFA) kirjelmän naispelaajille maksettavista bonuksista ja systeemin uudistustarpeista, Seger oli yksi sen allekirjoittajista. Hän on hankkinut itselleen luontaista auktoriteettia niin kentällä kuin kabineteissa.

Ruotsin legendoihin lukeutuva Caroline Seger on ollut äänekäs kentän ulkopuolellakin. Kuva: AOP/imago sport

Vuonna 2013 Seger aiheutti kohua kertoessaan julkisesti olevansa homoseksuaali. Hän ilmoitti QX-lehdelle tuntevansa ylpeyttä pitkäaikaisesta naisystävästään Malin Levenstadista, joka on entinen jalkapalloilija ja nykyinen valmentaja. Seger oli aiemmin vaiennut seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan, mutta päätti tehdä asiasta julkisen voidakseen toimia roolimallina ympäristölleen.

Ei ole ihan tuiki tavallinen tilanne, että Segerin valmentajana FC Rosengårdissa on toiminut juuri Levenstad. Malmön lähiöseuran ja maajoukkuekapteenin väliseen suhteeseen liittyy toisenlaistakin symboliikkaa, sillä toinen ruotsalainen maajoukkuelegenda Zlatan Ibrahimovic on kotoisin juuri Rosengårdista.

Siinä missä 37-vuotias tähtihyökkääjä on ollut ratkaisevan tärkeä esikuva lukuisille jalkapallourasta unelmoiville maahanmuuttajalapsille, Seger on sitä tuhansille ja taas tuhansille tyttöpelaajille. Kun nämä seuraavat nyt idolinsa otteita MM-kisoissa, he haaveilevat varmasti kehittyvänsä maajoukkuetasolle ja osaavansa pelata futista yhtä taitavasti kuin Seger.

On urheilijoita, on pelaajia, on Jalkapalloilijoita. Seger edustaa mitä puhtaimmin viimeistä kategoriaa.

Ruotsi kohtaa sunnuntaina Thaimaan kello 16. Suora lähetys ottelusta Yle Areenassa ja TV2:ssa kello 15.51 alkaen. Päivän toisessa kamppailussa kohtaavat Yhdysvallat ja Chile. Peli alkaa klo 19 ja lähetys klo 18.45.

Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit ja kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis.

Lue lisää:

Katso koskettava ele MM-kisojen supertähdeltä kaikkien aikojen murskavoitossa! Mestarisuosikin juhliminen myös kuohutti – seurauksena jopa tappouhkauksia asiantuntijalle

Karmea sää keskeytti Ruotsin ja Chilen MM-ottelun yli 40 minuutiksi, pelaajat pakenivat pukusuojaan – katso video

Mikä teurastus! USA kukisti lohkon heittopussin kaksinumeroisin lukemin – katso historiallisen MM-voiton kaikki 13 osumaa