Suora

  • Uimahyppyjen MM, naisten 10 m:n loppukilpailu
  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 17.7.
  • Yleisurheilun GP-sarja, Lapinlahti
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suninen taistelee lauantaina voitosta – Lappi paljasti syyn erikoiseen ongelmaan: ”Kohta ei tarvitse maksaa palkkaa ollenkaan”

M-Sportin Teemu Suninen sai Fordinsa Sardinian MM-rallin ensimmäisenä varsinaisena ajopäivänä hyvään lentoon. Toyotan Jari-Matti Latvalan ralli päättyi keskeytykseen.

Rallin MM-sarja
Suninen

Sardinian MM-rallin ensimmäisen virallisen ajopäivän suomalaistähti oli M-Sportin Fordin Teemu Suninen. Suomalainen ajoi päivän aikana kolme pohja-aikaa, ja tulikaste uuden kartanlukijan Jarmo Lehtisen kanssa oli yhtä pyörähdystä lukuun ottamatta nappimenestys.

Seitsemäs erikoiskoe peruttiin, ja sieltä ei ole vieläkään tullut virallisia aikoja. Epävirallisten aikojen perusteella Suninen on kisassa toisena niin ikään loistopäivän ajaneen Hyundain Dani Sordon perässä.

– Ajallisesti se oli ihan hyvä päivä, tosin se aamun spinnaus harmittaa vieläkin. Ilman sitä olisimme varmasti kärjessä, Suninen sanoi Algherossa Yle Urheilulle.

Lehtinen hehkutti päivähuollossa yhteistyön onnistunutta alkua.

– Kyllähän tässä nuortuu päivä päivältä, ja ovat nämä laitteet vaan tosi upeita. Tämä on makeeta touhua, ja poika ajaa upeasti. Harmi, että siinä tuli pientä häiriötä aamulla auton kanssa ja putosimme siinä vähän. Se oli kuitenkin kauneusvirhe, ja tästä on hyvä lähteä rakentamaan yhteistyötä.

Samoilla linjoilla oli illalla myös Suninen.

– Jarmon kanssa on ollut hyvää yhteistyötä ja sellaista kauemmas ajattelua, että mietitään jo vähän pidemmälle. Toivottavasti se toimii.

Lauantaina Suninen pääsee taistelemaan kärkipaikasta vankalla itseluottamuksella.

– Huomenna pätkät ovat vähän erilaisia ja vähän hiekkaisempia. Varmasti nekin tulevat olemaan aika vaativia renkaille. Lähtöpaikka on hyvä, ja siihen tähtäsimmekin, Suninen totesi.

Jari-Matti Latvala Sardinian MM-rallissa 2019.

Lappi kerrankin kärsijän roolissa

Citroenin Esapekka Lappi oli päivän mittaan murheen murtama, kun auto ei toiminut halutulla tavalla. Huoltotauon jälkeen tapahtui vielä erikoinen sensorivirhe, johon moniin ajovirheisiin tällä kaudella sortunut Lappi oli tällä kertaa syytön.

– Huollon jälkeisellä pätkällä ei ollut turboa ollenkaan, ja siinä tuli vähän tukkaan. Yleensä se olen minä, joka teen virheet, mutta tällaista sattuu, Lappi kuittasi.

Yhden pohja-ajan päivällä ajanut Lappi ja kartturi Janne Ferm saivat korjattua tilanteen siirtymätaipaleella insinöörien avustuksella. Kysymykseen siitä, pitäisikö hänen saada tuplapalkkaa tekemällä insinöörienkin työt, Lappi naurahti.

– Kohta ei varmaan tarvitse maksaa palkkaa ollenkaan, kun ajaa näin huonosti.

– Vauhtia löytyy ja autokin oli ihan ok. Huollossa vaihdettiin vaihdelaatikko, ja siinä se sensorikin jäi laittamatta kiinni. Nyt se tuntui normaalilta, mutten tiedä, mikä siinä aamulla oli vikana.

Epävirallisten tulosten mukaan Lappi on perjantain jälkeen kahdeksantena minuutin Sordoa perässä.

– Ei huomenna tältä lähtöpaikalta taida olla juuri mahdollisuuksia. Varmasti huomennakin on paljon lämpöä ja haasteita. Irtokiviä ja muuta tulee olemaan, ja tänäänkin tapahtui jo aika paljon. Niin on varmasti myös huomenna.

Toyotan Jari-Matti Latvala joutui keskeyttämään. Hän johti rallia aamupäivällä, mutta kaatoi autonsa kuudennella erikoiskokeella. Latvala ajoi kaksi pätkää ilman tuulilasia, ja viimeisellä pätkällä hän ajoi uudestaan ulos.

Yariksen ohjaus hajosi, ratti jumiutui neulansilmän jälkeen ja Latvalan auto jäi syvälle penkkaan jumiin.

Neljättä Toyotan WRC-autoa testimielessä Sardiniassa ajava Juho Hänninen on epävirallisella tuloslistalla yhdeksäntenä.

WRC2 Pro -luokassa Kalle Rovanperä on epävirallisten tulosten mukaan luokan kärjessä kuuden kymmenyksen erolla tšekkitallikaveri Jan Kopeckyyn.

Tulokset ovat edelleen epävirallisia, koska 7. erikoiskoe peruttiin katsojan sairaustapauksen takia, ja uusia laskennallisia aikoja ei ole vieläkään ilmoitettu. Viralliset tulokset kerrotaan heti, kun ne suinkin saadaan.

Päivän tapahtumat voi kerrata hetki hetkeltä -artikkelissa täältä.

klo 21:57: Tilanne 9/19 ek:n jälkeen:

1. Dani Sordo Hyundai 1.36.01,5

2. Teemu Suninen Ford + 10,8

3. Ott Tänak Toyota + 11,2

4. Andreas Mikkelsen Hyundai + 20,2

5. Elfyn Evans Ford + 20,3

6. Kris Meeke Toyota + 29,5

7. Thierry Neuville Hyundai + 57,7

8. Esapekka Lappi Citroen + 1.03,5

9. Juho Hänninen Toyota + 2.38,0

11. Kalle Rovanperä Skoda + 3.01,3

Perutulta EK 7:lta annettiin kaikille sama aika Tänakin kanssa.

Lue myös:

Taas uusi katastrofi! Uupunut Latvala kaatoi autonsa kärkipaikalta ja romahti kauas kärjestä: "Leikkasin neulansilmään liian jyrkästi"

Mitä ihmettä! Ranskalaismestari lipsautti autonsa kiveen helpossa paikassa ja joutui keskeyttämään

Kärjessä porhaltavalla Latvalalla loistava aamupäivä, Suninenkin hyvissä iskuasemissa: "Teemu oli paljon nopeampi kuin minä!"

Huippupäivän ajanut Suninen taistelee kärkipaikasta, Latvala luisui uudestaan ulos ja keskeytti – Yle seurasi helteisen Sardinian MM-rallin perjantain tapahtumat hetki hetkeltä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat