Suora

  • CS:GO: IEM Chicago – loppuottelu
  • Uinnin MM, aamun kilpailut

Rallin MM-sarja ottaa odotetun kehitysaskeleen, kun WRC-autot hyppäävät hybridiaikakauteen – myös useat muut säännöt muuttuvat

Rallin MM-sarjassa kilpaillaan hybridiautoilla vuodesta 2022 alkaen. Samalla FIA ilmoitti muun muassa rengassäännön vaihtumisesta.

Rallin MM-sarja
Jari-Matti Latvala vauhdissa Portugalin MM-rallin shakedownissa vuonna 2019.
Nykyiset WRC-autot vaihtuvat uusiin hybridiversioihin kaudeksi 2022.Nikos Mitsouras / AOP

Kansainvälinen autourheiluliitto FIA on viimein päättänyt, että rallin MM-sarjassa ajetaan jatkossa hybridiautoilla. Uudet säännöt astuvat voimaan vuodesta 2022 alkaen.

Autonvalmistajat olivat jo pitkään vaatineet asian vahvistamista. Esimerkiksi Citroen ja Hyundai olivat jo ilmoittaneet, että ne eivät jatka MM-sarjassa, jos hybridiautoihin ei siirrytä. Päätös on muutenkin ensiarvoisen tärkeä MM-sarjan tulevaisuudelle, sillä sen uskotaan houkuttelevan sarjaan myös uusia tehdastalleja.

Uuden sukupolven WRC-autot varustetaan hybridimoottoreilla, joiden pitäisi FIA:n ilmoituksen mahdollistaa esimerkiksi siirtymäosuuksien ajamisen sähköisesti. Erikoiskokeilla auton tehoja voidaan myös nostaa hetkellisesti sähkövoiman avulla.

Täysin sähkökäyttöisiä autoja ei siis MM-rallipoluilla vielä nähdä, vaan erikoiskokeilla WRC-autoja liikuttavat yhä polttomoottorit.

Ensimmäiset kolme vuotta kaikki valmistajat joutuvat käyttämään autoissa samoja hybridijärjestelmiä. Tämän jälkeen tekniset säännöt moottoreita ja akkuja koskien on tarkoitus avata vapaammiksi.

Samalla WRC-autojen kokoluokka saattaa mahdollisesti kasvaa. Nykyiset WRC-autot perustuvat B-segmentin autoihin.

FIA ilmoitti myös, että rallin MM-sarjassa siirrytään vuodesta 2021 alkaen käyttämään vain yhden rengasvalmistajan renkaita. Käytännössä päätös on vain muodollinen, koska tänä päivänäkin kaikki tehdastallit käyttävät vain yhden valmistajan renkaita.

Samalla FIA kertoi, että se on solminut monivuotisen jatkosopimuksen rallin MM-sarjan oikeuksista sarjan nykyisen promoottorin kanssa.

Sardinian MM-ralli jatkuu lauantaina suoralla erikoiskoelähetyksellä TV1:llä kello 09.00 alkaen. Voit katsoa koosteen perjantain tapahtumista alla olevasta videosta.

Suninen

Lue myös:

Kommentti: Rallin MM-sarjan tulevaisuus on kiinni yhdestä päätöksestä – lajin uusi kulta-aika on täydellistä romahdusta todennäköisempi

Suninen taistelee lauantaina voitosta – Lappi paljasti syyn erikoiseen ongelmaan: ”Kohta ei tarvitse maksaa palkkaa ollenkaan”

Taas uusi katastrofi! Uupunut Latvala kaatoi autonsa kärkipaikalta ja romahti kauas kärjestä: "Leikkasin neulansilmään liian jyrkästi"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat