Suora

  • Uinnin MM, aamun kilpailut
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM

Maailman parhaat kertovat noloista hetkistä, joita häpeävät – myös huippusuunnistajat eksyvät metsään, eikä Kangasala-Jukola alkanut kovin mairittelevasti suomalaisselostajillakaan

Ylen suunnistusselostajat Jussi Eskola ja Magnus Eklöv kokivat Kangasala-Jukolan haastavuuden kantapään kautta.

suunnistus
Maailman parhaimmat suunnistajat paljastavat noloimmat hetkensä
Maailman parhaimmat suunnistajat paljastavat noloimmat hetkensä

KANGASALA-JUKOLA. Tiedätkö sen tunteen, kun huomaat olevasi eksyksissä? Kaikki paikat näyttävät samalta ja suuntavaisto on täysin hukassa – sanoi kompassin neula mitä tahansa. Siinä tuntee itsensä hölmöksi.

Mutta epäonnistumisia ei kannata hävetä. Vaikka luulisi, että maailman parhaat suunnistajat voivat kipittää kartta rullalla rastilta toiselle, on totuus toisenlainen. Myös huippusuunnistajat eksyvät – ja pahasti eksyvätkin.

– Olin aika nuori vielä Kytäjä-Jukolassa vuonna 2010, kun pääsin osuudelleni kakkossijalta. En pystynyt käsittelemään niitä paineita. Osuus juostiin pimeässä ja yhtäkkiä olin täysin hukassa. Minulla on asiasta aika sumuisia muistikuvia, en ole halunnut muistella niitä hetkiä, Tampereen Pyrintöä edustava Florian Howald kertoo.

– Olin ihan väärillä kukkuloilla ja kaikki näytti ihan samalta. Tajusin, että aika kuluu, minuutit juoksevat ja olen eksyksissä. Valitettavasti siinä Jukolassa joukkueemme oli hyvä, mutta minä epäonnistuin täysin, sveitsiläissuunnistaja jatkaa.

Venlojen viestin yksi ykköstykeistä, Marika Teini, ei muista eksyneensä kovin pahasti lähiaikojen kisoissa.

– Mutta ei siitä nyt ihan niin kauaa ole, kun piti vielä katsoa kompassista, että etelässä on lähin tie ja suuntaamaan suoraan sinne.

– Sen voisin tunnustaa, että olen tosi hyvä eksymään, jos minut lähetetään jonnekin ilman karttaa. Siinä on lenkki jos toinenkin venynyt tunneilla, kun on löytänyt itsensä jostain ihan muualta kuin piti, Teini nauraa.

Paljastattekoon myös, että Kangasala-Jukola osoitti haastavuutensa myös Ylen selostajille Jussi Eskolalle ja Magnus Eklöville. Kaksikko lähti tutustumaan kisan rasteihin aattoiltana, eikä retki mennyt ihan suunnitelmien mukaan. Ensimmäinen rasti löytyi vielä helposti, mutta sitten alkoi harhailu.

Kakkosrasti oli todellisuudessa jo aivan vieressä, kun kaksikko suuntasi kylmänviileästi täysin väärään suuntaan. Puolen tunnin harhailun aikana tuli selväksi, kuinka haastavaa maastotyyppiä on tänä viikonloppuna tarjolla. Ja kun selostaja Eklöv suuntasi toisen kerran metsään, oli hänellä jo asiantuntija Fredric Portin turvanaan. Kokeneen arvokisakävijän avulla rastit taisivat löytyä jo helpommin...

Lisää huippusuunnistajien eksymistarinoita voit katsoa oheiselta videolta tai Areenasta. Urheilijoita videolla haastattelevat Marianne Nyman ja Magnus Eklöv.

Kellon ympäri suoraa lähetystä

Yle välittää ennätyssuuren suunnistuksen Kangasala-Jukolan tapahtumat laajasti eri kanavillaan. Lähetyksiä tulee kellon ympäri radiossa, televisiossa ja Areenassa. Lisäksi Ylen verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavilla jännitetään taianomaisen Jukolan tapahtumia koko viikonlopun ajan.

Lähetysputki alkoi lauantaina Yle Radio Suomen Tampereen taajuudella klo 09.00. Puoliltapäivin myös Yle Puhe hyppää Jukolan tunnelmiin ja Yle TV2:n suunnistusjuhla käynnistyy klo 13.00 Jukola tänään -lähetyksellä, joka johdattelee katsojat Venlojen viestiin. Kesäyön klassikon, Jukolan viestin, lähtöä seurataan suorana lauantai-iltana klo 23.00 alkaen. Kaikki television lähetystiedot ja suorat lähetykset löydät täältä, radiolähetyksiin pääset Areenan radio-oppaasta.

Lue myös

Kesäyön klassikon korkeimmalle korokkeelle nousee joukkue, joka rämpi vielä vuosi sitten – ennustimme Kangasala-Jukolan menestyjät ja poimimme esiin osuuksien avainpelurit

Viime vuoden menestyjät romahtivat, kun ennustimme Venlojen viestin kärkikymmenikön – katso ennuste ja joukkueiden avainurheilijat

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat