Suora

  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Dota 2: The International

Kuiskaus vaihtui huudoksi, kun iäkäs nainen sai sydänoireita Jukolan rastilla – Johannes Oikarinen on piiloutumisen ja tunnelman välittämisen mestari

Usein urheilutunnelmia välitetään kovaan ääneen, mutta suunnistuksen maastoselostajan taiteenlaji on kuiskaaminen.

Jukolan viesti
Johannes Oikarinen selostaa kiven takana.
Suunnistuksessa maastoselostaja tunnetaan myös kuiskaajana.Tomi Hänninen

KANGASALA-JUKOLA. Otsalamppujen välke lähestyy, askelten kevyt töminä tuntuu maaperässä ja huohottava hengitys kuuluu jo kaukaa. Suunnistajien rypäs rynnii läpi metsän, mutta rastia kuumeisesti etsivä ryhmä ei vielä tiedä, että heitä tarkkaillaan.

Ryhmää vaaniva mies makaa maassa kuulokemikrofoni korvillaan. Hän tuntee pulssinsa nousevan samaan tahtiin, kun lähestyvien askeleiden rytmi kiristyy. Suunnistajien varjojen hiipiessä lähemmäs mies yrittää piiloutua. Hän painautuu syvemmälle sammalmättääseen, yrittäen häivyttää itsensä osaksi maastoa. Hän kuiskaa hiljaa mikrofoniinsa tiedon, että ensimmäinen suunnistaja on saapumassa rastille.

Mies kuulokkeissa on Johannes Oikarinen. Hän on Kangasala-Jukolan maastoselostaja, eli kuiskaaja, jonka tehtävänä on välittää tunnelmia Jukolan sydämestä.

Johannes Oikarinen selostaa
Kun selostajat yleensä huutavat, käyttää Johannes Oikarinen ääntään kuiskaukseen.Tomi Hänninen

Kellon ympäri töissä

Lauantaina aamukymmeneltä Johannes Oikarinen istuu rauhallisena Jukolan mediateltassa. Lähtölistat on opeteltu ulkoa ja kaiken varalta taiteltu myös pieniksi muistilapuiksi. Reput on pakattu eväillä vuorokauden työrupeamaa varten. Radiovarusteet, kuten antennit ja mastot, on kannettu jo valmiiksi esiin.

Oikarisen yllä on vielä sininen kuoritakki, mutta hän muistuttaa itseään ääneen, että takki pitää muistaa vaihtaa paremmin maastoutuvaan vielä ennen lähtöä ensimmäiselle rastille.

– Tästä suunnataan metsään noin tunti ennen Venlojen viestin lähtöä. Kävellään omalle rastille ja testaillaan yhteydet. Naisten kisan jälkeen palaamme tänne, putsataan varusteet, pakataan uudet eväät ja sitten suunnataan taas metsään tunti ennen Jukolaa, Oikarinen kertoo kahvia hörppien.

Vaikka Oikarisen urakkaan kuuluu yli 10 kilometriä kävelyä läpi yön, eivät väsymys ja nälkä ole kuiskaajan pahimmat viholliset. Jos mukaan mahtuisi vain yksi asia, olisi selostajan valinta itsestäänselvä.

– Hyttysmyrkkyä pitää olla. Ja sitä pitää olla monta purkkia! Oikarinen nauraa.

Johannes Oikarinen suihkuttaa hyttysmyrkkyä.
Hyttyset ovat Kangasala-Jukolassakin kuiskaajan riesana.Tomi Hänninen

Kuiskaaja ei eksy metsään

Kangasala-Jukolan kuiskaaja on jo kokenut suunnistusselostaja, mutta siitä huolimatta kuiskaajaa ei heitetä yksin metsään yöllä. Rastiopas pitää huolen, että selostaja siirtyy sujuvasti rastilta toiselle jopa yön pimeydessä.

– Ei tästä muuten mitään tulisi. Aikataulu on tosi tiukka, vaikkei tässä ihan juosta täydykään. Kiire tulee silti, koska siirtymiset on ajoitettu minuutilleen edellisenä päivänä, Oikarinen kuvailee.

Oma taiteenlajinsa on myös itse selostaminen. Yleensä urheilun tunnelmia välitetään kovaäänisesti, mutta suunnistuksen maastoselostaja joutuu pidättelemään intonsa ja taivuttamaan taiteensa kuiskauksiin.

– Voisi vitsailla, että tässä lajissa käydään kirjastossa harjoittelemassa kuiskaamista, Oikarinen virnistää.

Maailman parhaat suunnistajat löytävät rastit takuuvarmasti oli kuiskaajaa tai ei, mutta omalla työllään Oikarinen pyrkii varmistamaan, ettei hän kuitenkaan ainakaan auttaisi rastien löytämisessä. Kuiskauspaikka etsitään niin, että huomaaminen olisi mahdollisimman vaikeaa. Vaatteet valitaan maaston mukaan.

– Sitä kuiskaaja näkee itse asiassa hyvin paljon, että juoksijat menevät rastista ohi. Silloin on itse onnistunut piiloleikissä, Oikarinen sanoo ja teippaa iltaa varten lippahatustaan valkoisia logoja piiloon.

Rastiopas Jeremias Joutsensaari.
Rastiopas Jeremias Joutsensaari pitää huolta, että kuiskaaja löytää ajoissa rastilta toiselle.Tomi Hänninen

Rasteilla sattuu ja tapahtuu

Useimmiten kuiskaaja saa olla omissa oloissaan ja keskittyä kisatapahtumien selostamiseen. Kärkijoukkueet juoksevat vauhdilla rastilta toiselle, eikä radiolähetyksen kautta yritetä lähettää vaikkapa terveisiä kotiin – toki poikkeuksiakin löytyy.

– Kerran on käynyt niinkin, että juoksija tuli rastille ja lähetti mikrofonini kautta terveiset kotiin. Tämä juoksija oli Jukolan viestin kärkipaikalla sillä hetkellä. Toki melkein heti keulaporukan jälkeen on moni huikannut terveisiä tai kysellyt kärjen vauhtia.

Vuosien varrella kuiskaaja on joutunut myös korottamaan ääntään. Jämsässä tilanne eskaloitui jo avausrastilla, kun koontirasti oli liian aikaisin ja väki pakkautui suureksi massaksi.

– Siinä lähti meidän kautta ratamestarille tulenpalavaa palautetta. Tilanne rastilla meni joukkopainiksi ja -tappeluksi, Oikarinen muistelee.

Tunnelmanvälittämisen lisäksi kuiskaaja on joutunut myös välittämään avunpyyntöjä rasteilta. Kun juoksija on saapunut rastille loukkaantuneena, on radioyhteyksiä käytetty ensiavun tilaamiseen. Yksi hurjimmista muistoista Oikarisella on rastilta, jolle iäkkäämpi naishenkilö saapui valittaen sydänoireita.

– Sillä kertaa rastioppaanamme sattui olemaan lääkäri. Hän pystyi rauhoittamaan tilanteen siihen saakka, kunnes saimme lääkärin paikalle, Oikarinen kertaa.

Haastattelun lopuksi kuiskaaja kaataa loput kahvista kurkkuunsa ja miettii vielä, tulikohan reissuun varattua sitä hyttysmyrkkyä riittävästi. Ruoka- ja juomapuoli kuulemma ovat kunnossa. Kuiskaajan yö on jo tarinoidenkin perusteella niin hektinen, ettei sen aikana ehdi kovasta rasituksesta huolimatta oikein nälkä tulla.

Ja pääseehän sitä sunnuntaiaamuna seitsemän aikaan sitten suoraan metsästä aamupalalle.

Johannes ja rastiopas kävelevät.
Kuiskaajan ja rastioppaan mukana kulkevat myös radion lähetysvälineistö, antenni mastoineen.Tomi Hänninen

Lue myös

Tarunhohtoinen Jukola on suurempi kuin koskaan – näin seuraat ennätyksellistä Kangasala-Jukolaa Ylen kanavilta

Kesäyön klassikon korkeimmalle korokkeelle nousee joukkue, joka rämpi vielä vuosi sitten – ennustimme Kangasala-Jukolan menestyjät ja poimimme esiin osuuksien avainpelurit

Viime vuoden menestyjät romahtivat, kun ennustimme Venlojen viestin kärkikymmenikön – katso ennuste ja joukkueiden avainurheilijat

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat