Suora

  • Uimahyppyjen MM, miesten 10 m:n alkukilpailu
  • Uimahyppyjen MM, miesten 10 m:n välierät
  • Uimahyppyjen MM, naisten 3 m:n loppukilpailu
  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 19.7.

Ilmiömäinen Tänak ajaa Sardiniassa muilta karkuun, Suninen matkalla kohti palkintokoroketta: "Ei auta yhtään nostella ja täytyy pitää silmät auki"

Ott Tänak siirtyi lauantaiaamun pikataipaleilla Sardinian MM-rallin kärkeen. Teemu Sunisella on tukeva paikka kolmantena, kun lauantaina jäljellä on vielä kolme erikoiskoetta.

Rallin MM-sarja
Ott Tänak Sardiniassa 2019

Sardinian MM-rallin lauantaiaamupäivä oli Toyotan virolaisen ykköskuskin Ott Tänakin suvereenia näytöstä. Tänak ajoi pohja-ajan kaikille aamun kolmesta erikoiskokeesta, ja hän nousi kolmannelta tilalla kisan kärkeen ohi Dani Sordon ja Teemu Sunisen.

Tänak johtaa päivän puolivälissä rallia 6,4 sekunnin erolla Hyundain espanjalaiskuskiin. Suninen putosi Tänakin tieltä kolmanneksi 27,1 sekunnin päähän.

Tänak valitsi monista muista kuskeista poiketen keskikovan rengassetin aamun pätkille, ja se osoittautui loistovalinnaksi. Valinta oli tuttu, sillä hän ajoi samat pätkät samalla setillä myös pari vuotta sitten.

– Meillä oli tosi hyvä aamu. Totta kai puskimme kovaa, koska olimme perässä yli 10 sekuntia aamulla. Ei se ollut helppoa. Teimme hyvän rengasvalinnan ja hyödyimme siitä, Tänak sanoi Yle Urheilulle päivän huoltotauolla.

Tänakilla oli varaa jopa sammuttaa kerran autonsa neulansilmään. Hän ei suostunut myöntämään, että kisa olisi nyt täysin hänen kontrollissaan.

– Päivä on vasta puolivälissä, eikä tässä nyt kukaan kontrolloi vielä mitään. Näissä oloissa kuusi sekuntia ei ole mitään, ja koko ajan pitää vältellä virheitä ja rengasrikkoja. Uskoakseni nyt on tulossa se kovin osuus tähän ralliin. Täytyy pitää silmät auki ja mennä kovalla rytmillä mahdollisimman kovaa.

Tänakin, Sunisen ja Kalle Rovanperän menoa aamun ensimmäisellä erikoiskokeella voi katsoa kuvan videota klikkaamalla.

Virheetön Suninen

Suninen ajoi myös hyvin koko aamun, vaikka Tänakin vauhtiin ei ollutkaan asiaa.

– Vähän tietoisesti tultiin varovaisesti. Tietty sitä haluaisi ajaa pohja-aikoja varovaisesti, mutta siihen ei taida pystyä tällä hetkellä kuin Tänak. Taisimme saada pari kolmanneksi nopeinta aikaa, ja voisi sanoa, että eteenpäin jäätiin, mutta taaksepäin tuli lisää eroa. Siinä mielessä se oli ihan hyvä aamulenkki, ja ilman virheitä tulimme läpi.

Sunisen kausi on edennyt ilman koko viikonlopun kestäneitä huippuonnistumisia, ja nyt sellaiseen olisi mahdollisuus.

– Ajo tuntuu menevän hyvin, ja olen autoon tyytyväinen. Lähtöpaikka oli hyvä eilisen takia, ja yritimme myös säästää aamulla vähän pyöriä. Menimme vain neljällä renkaalla, ja siinä oli myös vähän renkaansäästöjuttuja. Katsotaan, miten iltapäivä menee.

– Haastava iltapäivälenkki tulee varmasti olemaan, sillä tiet ovat paikoitellen haastavassa kunnossa ja rengaskuluma tulee olemaan kova. Ei auta yhtään nostella, ja täytyy pitää silmät auki, ettei tule ajettua hölmöihin kiviin, Suninen pohti.

Rovanperä
Kalle Rovanperä on jälleen vahvasti kiinni voitossa WRC2 Pro -luokassa.AOP

Neuville karussa Lapilta, Rovanperä löysi pehmeyttä

Esapekka Lappi lähti päivään jahtaamaan seitsemäntenä ajavaa Hyundain Thierry Neuvilleä, mutta ero ei ole kaventunut. Päivähuollossa sitä on 20 sekuntia.

– Erot ovat sellaisia, mitä ei ajamalla saa kiinni. Olimme lähellä Thierryä, mutta lähtöpaikka oli aika huono ja teimme myös huonon rengasvalinnan.

– Kovat renkaat toimivat sitä paremmin, mitä myöhempänä ajat. Olimme kolmantena autona tiellä, ja tienpinta oli hieman kylmempi kuin mitä oletin. Ei se pyörä tarttunut siihen yhtään. Thierryllä oli samat renkaat, ja tuolla viimeisellä pätkällä hän uskalsi ajaa vähän kovempaa.

Iltapäivän lenkille Citroeniin tehdään pieniä muutoksia.

– Nostetaan ja jäykistetään autoa, jotta auto menisi irtokivistä yli eikä osuisi niihin. Auto on ajettavuudeltaan ihan hyvä, eikä siinä ole valittamista.

WRC2 Pro -luokassa Kalle Rovanperän ero tallikaveri Jan Kopeckyyn oli aamulla alle sekunti, mutta Rovanperä on näyttänyt jälleen, mikä Skoda-kuskien marssijärjestys on. Kopecky on jäänyt nyt jo 20 sekunnin päähän.

– Vaihdoimme autoa aika paljon pehmeämpään suuntaan, ja se oli oikea ratkaisu. Silti vieläkin auton pitäisi olla pehmeämpi, eikä täällä yleensä ole ollut näin liukasta. Ainakin löysimme lääkkeen siihen ongelmaan, Rovanperä jutteli.

– Iltapäivällä pitäisi ajaa vielä kovempaa, mutta toisaalta tiet ovat rajummassa kunnossa. Pitää vältellä irtokiviä ja sitä kautta rengasrikkoja.

EK13 ajetaan kello 17.08 alkaen, ja suora lähetys TV1:ssä alkaa kello 17. Rallin tapahtumia voi seurata hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

TILANNE 12/19 EK:N JÄLKEEN:

1. Ott Tänak Toyota 2.20.39,9

2. Dani Sordo Hyundai +6,4

3. Teemu Suninen Ford +27,1

4. Elfyn Evans Ford +55,0

5. Andreas Mikkelsen Hyundai +57,6

6. Kris Meeke Toyota +1.08,4

7. Thierry Neuville Hyundai +2.00,3

8. Esapekka Lappi Citroen +2.20,4

9. Kalle Rovanperä Skoda +5.06,2 (WRC2 Pro)

10. Pierre-Louis Loubet Skoda +5.17,0 (WRC2)

11. Juho Hänninen Toyota +5.22,4

12. Jan Kopecky Skoda +5.26,3 (WRC2 Pro)

LAUANTAIN OHJELMA:

EK13 Coiluna - Loelle 14,97 km klo 17.08 TV1

EK14 Monti di Alà 28,21 km klo 18.11

EK15 Monte Lerno 28,03 km 19.03

Päiväkooste klo 21 TV2

Lue myös:

Rallin MM-sarja ottaa odotetun kehitysaskeleen, kun WRC-autot hyppäävät hybridiaikakauteen – myös useat muut säännöt muuttuvat

Hurjavireiselle Tänakille pohja-aika päivän jokaiselta erikoiskokeelta, Suninen tukevasti kolmantena – Yle seurasi Sardinian MM-rallin lauantain tapahtumia hetki hetkeltä

Taas uusi katastrofi! Uupunut Latvala kaatoi autonsa kärkipaikalta ja romahti kauas kärjestä: "Leikkasin neulansilmään liian jyrkästi"

Mitä ihmettä! Ranskalaismestari lipsautti autonsa kiveen helpossa paikassa ja joutui keskeyttämään

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat