Suora

  • Uimahyppyjen MM, miesten 10 m:n alkukilpailu
  • Uimahyppyjen MM, miesten 10 m:n välierät

Ensimmäinen silmävamma tuli jo avausosuudella, suurtapahtumassa varauduttiin satoihin potilaskäynteihin – selvitimme ensiavusta, kenelle vahinkoja sattuu ja mitkä vaarat vaanivat Jukolassa

Kangasala-Jukolan sää on lääkintähuollon kannalta sopiva – ei sada, eikä helle kiusaa.

suunnistus
Loukkaantunut juoksija vuoden 2014 kisasta.
Tämä kuva on vuoden 2014 Jukolasta. Kangasala-Jukolan lääkintäsuunnitelmaa on rakennettu vuosien ajan aiemmista tapahtumista kokemuksia ammentaen.Tomi Hänninen

KANGASALA-JUKOLA. Venlojen viestin lähtöalueella on hädin tuskin pöly laskeutunut, kun tieto ensimmäisestä silmävammasta saavuttaa kisa-alueen. Kun vahinko sattuu, on apu kuitenkin lähellä. Metsän siimeksessä valmiudessa odottaa mönkijä, jonka kyytiin loukkaantunut nostetaan ja viedään pikaisen hoidon pariin.

Pääensiavussa päivystäneelle lääkintäpäällikkö Seppo Ojaselle heti alussa sattuneet loukkaantumiset eivät tulleet yllätyksenä, sillä viikonlopun suurtapahtumaan on valmistauduttu tarkkaan.

– Tällaisia hyvin tyypillisiä vammoja tässä alkaa tulla. On silmävammoja, akillesjännevammoja, polvikolhuja ja kaikkea suunnistukselle tavallista, Ojanen kertoo kun Venlojen viestiä on reilu puolitoista tuntia takana.

Ensiavussa huolletaan juoksijan jalkoja.
Jalat ovat kovilla suunnistuksessa. Yleisimpiä vammoja ovat akillesjännevammat ja polvikolhut.Tomi Hänninen

Maalialueen ensiapupisteellä käy vaihtojen yhteydessä tasainen virta urheilijoita ja myös pääensiavun portilla on useampi suunnistaja etsimässä apua reitillä tulleisiin vaivoihin. Ojasen tiimi on ottanut oppia aiemmista Jukolan viesteistä ja hyvin perillä suunnistustapahtumien lääkintähuollon vaatimuksista.

– Tilanteet hieman vaihtelevat maastotyypin ja sään mukaan, mutta odotamme pahimmillaan noin 400-800 potilaskäyntiä tänä viikonloppuna. Sääolot ovat juuri nyt hyvät lääkintähuollon kannalta. Ei sada, joten ei ole liukasta, eikä hellekään paina päälle.

Maastossa päivystävän lääkintähenkilöstön varustukseen kuuluu myös eläinkunnan hyökkäyksiin varautuminen. Käärmeiden tai ampiaisten varalle löytyy lääkintäpakista lääkkeet, mutta kovin huolissaan ei suunnistajien tarvitse metsään lähteä.

– Harvinaisia nuo kohtaamiset eläinkunnan kanssa ovat. Käärmeetkin katoavat, kun kuulevat tällaisen rytinän, Ojanen sanoo.

Lääkäri Seppo Ojanen
Seppo Ojanen vastaa Kangasala-Jukolan lääkintähuollosta.Tomi Hänninen

Lääkintähuolto työskentelee Jukolan ajan kahdeksan tunnin vuoroissa. Ydinporukka tekee kukin vain yhden vuoron ennen vaihtoa. Ensiavun lisäksi samoissa tiloissa pidetään huolta tehokkaasta tiedonkulusta. Onnettomuudet, kuten liikenneonnettomuudet ovat Ojasen mukaan suurtapahtuman kannalta pahimmat skenaariot.

– Meillä on tiivis yhteistyö Pirkanmaan ensihoitokeskuksen kanssa. Sen päällikkö istuu täällä valmiudessa, jos jotakin tapahtuu.

Huippusuunnistajat ryskäävät hurjaa vauhtia läpi risukoiden ja mättäiden, mutta lääkintäpäällikön mukaan lajin tähtiä harvemmin ensiavussa nähdään. Suurin osa loukkaantumisista sattuu harrastajille.

– Lihasmotoriikka kehittyy hiljalleen, kun suunnistaa enemmän. Juokseminen maastossa on ihan erilaista kuin radalla tai kadulla. Siinä vaaditaan joustavuutta ja dynamiikkaa, jolloin nilkat vahvistuvat. Kilpasuunnistajat eivät edes katso mihin astuvat, vaan lukevat karttaa samalla koko ajan, Ojanen kuvailee.

Vaikka Ylen selostajakaksikkokin lähes eksyi Kangasala-Jukolan metsissä, ei lääkintähenkilöstö odota joutuvansa etsintäoperaatioihin tänä viikonloppuna.

- Nämähän ovat suunnistajia, eiväthän ne koskaan eksy! Ojanen sanoo leveästi nauraen.

– On hyvin harvinainen tilanne, että joku olisi täysin hukassa. Sen takia otamme tiedon kaikista, että ovatko he oikeasti keskeyttäneet. Pahin tilanne olisi epätietoisuus, Ojanen päättää.

Kangasala-Jukolan lääkintähenkilökuntaa.
Kangasala-Jukolan lääkintähuollossa työskennellään kahdeksan tunnin vuoroissa.Tomi Hänninen

Lue myös

Kuiskaus vaihtui huudoksi, kun iäkäs nainen sai sydänoireita Jukolan rastilla – Johannes Oikarinen on piiloutumisen ja tunnelman välittämisen mestari

Tarunhohtoinen Jukola on suurempi kuin koskaan – näin seuraat ennätyksellistä Kangasala-Jukolaa Ylen kanavilta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat