Hyppää sisältöön

Veikkausliigan ykkönen marssi myös Suomen Cupin voittoon – Ilves hyödynsi tilanteensa, IFK Mariehamn tuhlaili

Tampereen Ilves on jalkapallon miesten Suomen Cupin mestari.

Ilves juhlii Suomen Cupin voittoa Maarianhaminassa. Kuva: Robert Jansson / AOP

Veikkausliigaa johtava Ilves oli tyly vieras Maarianhaminassa jalkapallon Suomen Cupin loppuottelussa. Tamperelaiset kaatoivat IFK Mariehamnin maalein 2–0.

MIFK:lle jäi ottelussa paljon jossiteltavaa, sillä se hallitsi erityisesti ensimmäistä puoliaikaa maalipaikkojen suhteen. Varsinkin hyökkääjä Aristote Mboma pääsi lukuisiin tilanteisiin, joissa kaikissa viimeistely kuitenkin ontui.

Kotijoukkueen tuhlaillessa Ilves hyödynsi omat tilanteensa tehokkaasti.

Avausmaali nähtiin reilun puolen tunnin jälkeen, kun Matias Ojala upotti pallon maaliin oikeasta laidasta tulleesta matalasta keskityksestä. Osuma oli Ojalalle harvinainen, sillä yli 80 Veikkausliiga-ottelussaan hän ei ole onnistunut maalinteossa vielä kertaakaan.

Ilves iski toistamiseen juuri ennen taukoa. Sekasortoisessa tilanteessa MIFK-maalin edessä Tatu Miettunen sai lopulta jalkansa palloon ja tuplasi vierasjohdon.

Mika Hilanderin vartioima Ilves-maali oli kuin noiduttu myös toisella puoliajalla, eikä MIFK kotiyleisönsä pettymykseksi saanut aikaan edes kavennusta. Finaalia seurasi paikan päällä 3250 katsojaa.

Cup-mestaruus oli Ilveksen kolmas. Aiemmin se oli juhlinut voittoa vuosina 1979 ja 1990.

"Tämä oli futishistoriani hienoin hetki"

Voitollaan Ilves sai tililleen 50 000 euroa ja paikan ensi kauden Eurooppa-liigan karsintoihin.

– Tämä oli toistaiseksi futishistoriani hienoin hetki ja aikuisurani ensimmäinen pokaali. Pitkä matka on tultu AC Oulun divariporukasta, myhäili OLS-kasvatti Ojala.

– Sain palloon hyvän osuman, eikä Forsmanin Oskarilla ollut siinä paljon saumaa torjua. Sekä IFK:lla että meillä oli omat paikat lisäosumiin. Jos IFK:n pusku tolppaan 80. minuutilla olisi mennyt sisään, olisi voinut tulla vielä hikiset hetket, mietti voittomaalin tekijä Ojala.

Maarianhaminassa oli ainakin parisataa tamperelaiskannattajaa, mutta suuri osa katsojista pettyi. Cupfinaalissa ei tehty stadionennätystä, sillä syksyllä 2016, kun IFK ratkaisi Suomen mestaruuden itselleen, katsomossa oli peräti 4 532 katsojaa. Sekin ottelu pelattiin aikoinaan Ilvestä vastaan.

Liigaa voi pelata rohkeammin

Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss pysyi voitonjuhlissa rauhallisena ja antoi pelaajiensa nauttia.

– Johto-osumiemme jälkeen peli pysyi hyvin kontrollissamme, vaikka yksi läheltä piti -tilanne IFK:lla olikin, sanoi Wiss.

Ilves on suuri suosikki juhlimaan SM-kultaa syksyllä, mutta Wiss ei vielä julistaudu sarjan ykkössuosikiksi.

– Euroopan kentät on laitettu tavoitteeksi, ja nyt pääsemme sinne ainakin cupin kautta. Liigassa jatkamme täysillä ja katsomme, mitä pelit tuovat tullessaan. Tämän voiton jälkeen meillä on ehkä mahdollisuus pelata entistä rohkeammin, Wiss kuittasi.

IFK:n päävalmentaja Peter Lundberg kehui vastustajaa ja harmitteli kotijoukkueen kannattajien puolesta.

– Avausmaali oli ottelun kannalta erittäin tärkeä, Lundberg sanoi.

IFK Mariehamn voitti Suomen cupin Valkeakoskella 2015. Siitä joukkueesta ovat jäljellä vielä Robin Sid, Amos Ekhalie ja kakkosmaalivahti Marc Nordqvist.

Lue myös:

.
.