Hyppää sisältöön

Kommentti: Jalkapallojuhla Maarianhaminassa todisti – parjattu uudistus pelasti Suomen Cupin

Kuolleen kilpailun sijaan Suomessa on taas elinvoimainen cup, jolla on funktio ja panos, kirjoittaa Yle Urheilun Joonas Kuisma.

Lauri Ala-Myllymäki ja Riku Sjöroos väänsivät Tammelassa toukokuussa 2019.

Jalkapallon Suomen cup pistettiin täysin uusiksi täksi kaudeksi. Sen sijaan, että cup olisi ollut, noh, cup-muotoinen, seurat aloittivat tammikuussa sarjatason mukaan jaetuissa karsintalohkoissa (siirryt toiseen palveluun). Lohkojen jälkeen pelattiin neljännesvälierät tutulla pudotuspelimenetelmällä.

Uudistus aiheutti närää suomalaisten jalkapalloromantikkojen keskuudessa. He olivat nähneet 1990-luvun alussa, miten Kyröskosken Pärske haastoi rohkeasti FinnPan jollain jumalan ja sosiaalidemokratian hylkäämällä hiekkakentällä. Makkara maksoi kaksi markkaa. Kasvisvaihtoehtoja ei ollut. Lapset saivat ilmaiseksi ketsuppia, Pepe Willberg soi kaiuttimista. FinnPa oli niukasti parempi maalein 7–1. Kylällä tapahtumasta puhuttiin koko talvi.

Pelkkää nostalgiaa. Nuoruus ei palaa, ja hiekkakenttäkin on korvattu tekonurmella. Cup-kisojen suosio on laskenut kaikissa jalkapallomaissa paria poikkeusta (FA Cup ja DFB-Pokal) lukuun ottamatta. Cupien kiinnostavuus on liuennut kansallisiin sarjoihin ja euroliigoihin samalla, kun jalkapallon vuosikalenteri on ahdettu täyteen ohjelmaa.

Suomessa salibandyltä tai koripallolta voi vaivihkaa kysäistä, tuntuuko cupin pelaaminen ylipäänsä mielekkäältä sen huonoimpina hetkinä.

Jalkapallossa rohkea uudistaminen pelasti Suomen Cupin. Talven merkityksettömistä harjoituspeleistä päästiin eroon. Kausi piteni alkupäästään ja jalkapallo otti taas yhden askeleen eteenpäin. Kilpailulliset cup-ottelut indikoivat alkukauden menestystä myös Veikkausliigassa: Ilves oli heti telineistä lähdettyään niin hyvä kuin cup oli osoittanut, HJK oli juuri niin huono. Ei ihme, että Ruotsissa on jo aiemmin päädytty samanmuotoiseen cupiin, joka alkaa sydäntalvella lohkovaiheesta.

Sitä paitsi uudistus ei tappanut cupin romantiikkaa.

Neljännesvälierässä kaikki kahdeksan Veikkausliiga-seuraa saivat pätkiä käkättimeen alempien divisioonien vastustajiaan. Divarijengit saivat kahdeksassa ottelussa tehtyä peräti yhden maalin, kun Gnistan taipui VPS:lle 1–3. Voittajaksi ylsi resurssien perusteella yllättäjä ja altavastaaja Ilves. Hyvä idea oli myös finaalin pelipaikan kierrättäminen pois tyhjyyttään kumisevilta puolueettomilta stadioneilta.

Maarianhaminassa pelatussa loppuottelussa oli yli 3000 katsojaa, kaksi aktiivista kannattajaryhmää ja siten tunnelmaa, jota arvokas finaali tarvitsee.

Kuolleen kilpailun sijaan Suomessa on nyt elinvoimainen jalkapallocup, jolla on funktio.

Sillä on myös cupin arvolle sopiva panos: 50 000 euroa riihikuivaa ja europaikka, jonka arvo on voittajalle moninkertainen. Jos pyörittäisi keskisuurta Veikkausliiga-seuraa, vähättelyn sijaan yrittäisi tosissaan ensi kaudella kasata joukkueen ajoissa ja yrittää laittaa tulevan kauden budjetin kuntoon palkintorahoilla jo kesäkuussa.

Ilves meni Wissiin Eurooppaan, vaikka Wiss kertoi Aamulehdelle, ettei ollut erityisen kiinnostunut kisasta sen alkuvaiheessa. (siirryt toiseen palveluun)

On ymmärrettävää, ettei joukkueen kasaaminen keskellä talvea ole herkkua pienemmillä seuroille, kuten AC Kajaani kotisivuillaan harmitteli. (siirryt toiseen palveluun) Toisaalta Oulunkylässä pelattiin tänään historian ensimmäinen Kakkosen cupin loppuottelu, jota oli katsomassa yli 564 ihmistä – hieno määrä kolmanneksi korkeimmalle sarjatasolle. Gnistan voitti Herculeksen maalein 1–0.

Ja kuten oheisesta videosta voi päätellä, kyllä kannun nostaminen aina jalkapalloilijalle maistuu, vaikkei pytyllä perinteitä olisikaan:

On hauskaa katsella futista jälleen ensi talvena hallissa.

Cupin kehittämisen seuraavat askeleet ovat samat kuin koko suomalaisella jalkapallolla kesäisinkin: olosuhteiden kehittäminen. Ei yksinkertaisesti pitäisi olla mahdollista, että esimerkiksi Talin halli on Helsingin paras paikka pelata ja katsoa jalkapalloa talvisin.

Lue myös:

.
.