Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu

MM-ensikertalaisten maalilla torjuu kovatasoisen Ranskan liigan parhaaksi valittu maalivahti – Christiane Endler avaa maannaisilleen ovia

PSG:n Christiane Endler torjui maansa historian ensimmäisiin MM-kisoihin.

FIFAn jalkapallon naisten MM 2019
Christiane Endler
Chilen Christiane Endler torjui Ruotsin Stina Blacksteniuksen kudin. Getty images

83 minuuttia.

Niin kauan Chile oli kiinni historian ensimmäisessä MM-pisteessään, kun se pelasi kautta aikain ensimmäisessä MM-ottelussa Ruotsia vastaan viime tiistaina.

Todellisuudessa se oli sitä paljon pidempään, sillä ottelu keskeytettiin ukonilman vuoksi yli 40 minuutiksi. Tästä ottelu todennäköisesti myös muistetaan, vaikka yhtä hyvin se oltaisiin voitu muistaa Chilen kovasta taistelusta ja ennen kaikkea kapteeni Christiane Endlerin torjunnoista.

Yli 180-senttinen Endler piti joukkuetta pystyssä yli 30 ranking-sijaa parempaa Ruotsia vastaan.

Mutta Endler on tottunut taistelemaan, sillä sitä hän on tehnyt pienestä pitäen. Kuten muuallakin Etelä-Amerikassa myös Chilessä hengitetään jalkapalloa. Tai tarkemmin ottaen miesten jalkapalloa, sillä naisten jalkapalloa ei ole pidetty juuri minään.

– Aloin pelata pelkästään huvikseni, enkä uskonut pääseväni näin pitkälle. Chilessä ei tiedetty naisten jalkapallosta eikä siitä, että sitä voisi pelata ammatikseen, Endler sanoi Fifan haastattelussa.

Siksi hän pelasikin alkujaan veljensä kanssa – ja joutui aina maaliin veljen harjotellessa vetoja. Siellä kouliintuivat huippumaalivahdin taidot, jotka ovat siivittäneet chileläisen aina kovatasoisen Ranskan liigan parhaaksi maalivahdiksi asti.

Pitkä matka huipulle

Endlerin pelastukseksi koitui saksalainen isä, jonka myötä hän kävi saksalaista yläkoulua. Se mahdollisti maalivahdin mukaan edes jonkinlaisen pelaamisen, ja toisaalta vaikutti mahdollisesti myös roolimallin valintaan. Idolikseen Endler nostaa nimittäin Manuel Neuerin, johon häntä on myöhemmin myös verrattu.

Ensimmäisen kerran Endler paljasti ajatellessaan 17-vuotiaana, että hänestä voisi tulla ammattilaisjalkapalloilija. Silloin hän sai kutsun alle 20-vuotiaiden maajoukkueeseen kotikisoihin.

– Pelasin aika hyvin. Sain myös kutsun Yhdysvaltoihin yliopistoon, jossa voisin pelata ja opiskella samaan aikaan, Endler kertoi CNN:lle. (siirryt toiseen palveluun)

Christiane Endler
Seurajoukkuetasolla PSG:tä Christiane Endler valittiin Ranskan liigan parhaaksi maalivahdiksi. Getty images

Yhdysvaltoihin Endler myös suuntasi, minkä jälkeen kutsuivat Euroopan kentät vuonna 2014. Chelseassa pelit eivät vielä loukkaantumisten vuoksi sujuneet, mikä sai chileläisen palaamaan kotimaansa kentille. Seuraava yritys tuotti kuitenkin tulossa, sillä Valenciassa vietetyn kauden 2016–2017 päätteeksi Endler kruunattiin sarjan parhaaksi maalivahdiksi.

Endler avasi esimerkillään tietä myös muille maannaisilleen. Etenkin kotiyleisön edessä viime vuonna pelatun kakkossijaan päättyneen naisten Copa American jälkeen moni pelaaja suuntasi Eurooppaan ja nimenomaan Espanjaan: esimerkiksi Yanara Aedo Valenciaan sekä Francisca Lara ja Karen Araya Sevillaan. Kaikkiaan kymmenen Chilen pelaajaa viiletti viime kaudella Espanjan kentillä.

Endler on esimerkillään näyttänyt, että mahdottomastakin voi tehdä mahdollista ja saman on tehnyt Chilen maajoukkue. Moni tuskin olisi uskonut, että vuosina 2015–2016 maaotteluita pelaamatta ollut joukkue ja sitä myötä ilman Fifa rankingia jätetty joukkue ponnistaisi vain kolmessa vuodessa historian ensimmäisiin MM-kisoihin.

USA–Chile sunnuntaina 16.6. kello 18.45.

Lue myös:

Karmea sää keskeytti Ruotsin ja Chilen MM-ottelun yli 40 minuutiksi, pelaajat pakenivat pukusuojaan – katso video

Lähteet: CNN, BBC, Fifa.com, Guardian

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat