Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Murskaavaa ylivoimaa! Tulikuuma Tänak voitti päivän jokaisen erikoiskokeen ja nousi selvään johtoon Sardiniassa: "Ei pohja-ajoilla ole väliä, kunhan vain voitan rallin"

Toyotan Ott Tänak näytti lauantaina Sardinian MM-rallissa jälleen, että hän on sarjan nopein kuljettaja tällä hetkellä. Virolainen löi pohja-ajan jokaiselle erikoiskokeelle ja nousi tukevaan johtoon päivän päätteeksi.

Rallin MM-sarja
Ott Tänak, Toyota.

Toyotan Ott Tänak on jyräämässä vahvasti kohti Sardinian MM-rallin voittoa. Virolaistähti voitti lauantaina jokaisen erikoiskokeen, ja hän nousi kolmannelta sijalta lähes puolen minuutin johtoon.

Kyseessä oli neljäs kerta niin sanottujen uusien autojen aikana, kun sama mies on voittanut kaikki erikoiskokeet yhtenä päivänä. Tänak teki tempun myös tammikuussa Monte Carlossa, ja muut vastaavaan kyenneet ovat Thierry Neuville viime vuonna Sardiniassa ja Jari-Matti Latvala Ruotsissa 2017.

Kaksi edellistäkin osakilpailua Chilessä ja Portugalissa voittaneen Tänakin ero toisena ajavaan Hyundain Dani Sordoon on päivän päätteeksi 25,9 sekuntia. M-Sportin Teemu Suninen ajoi jo toisen todella vahvan päivän, ja Ford-kuski löytyy kolmannelta sijalta 42,9 sekuntia Tänakin perässä.

– Oli aika hyvä päivä, ja kaikki toimi hyvin. Valitsimme hyvät renkaat aamulla, ja vaikka iltapäivällä oli vähän rankempaa ajaa, pystyimme samalla suojelemaan ja vähän sitten puskemaankin, Tänak sanoi WRC:n lähetyksessä.

– Pohja-ajoilla ei ole juuri mitään väliä, jos vain ajan rallin voittoon. Toivottavasti kaikki menee huomennakin hyvin, sillä se olisi hieno tapa lähteä kesälomalle. Itseluottamus ympärilläni tulee tästä koko paketista. Kaikki toimii, ja minulla on unelmatiimi ympärilläni.

Sunisen ero Sordoon oli aamulla 10,8 sekuntia, ja siihen on tullut muutama sekunti päivän mittaan lisää. Joka tapauksessa juuri tällä hetkellä näyttää siltä, että Suninen on matkalla kauden ensimmäiseen palkintokorokesijoitukseensa. Suomalaisille se olisi vasta kauden toinen Esapekka Lapin Ruotsin kakkostilan jälkeen.

– Pitää olla tyytyväinen, sillä olimme aika nopeita ja tasaisia joka pätkällä. Taisimme olla aina kolmen joukossa. Toinen kierros oli pahempi kivien ja muun takia, mutta ihan okei se meni.

– Olemme jonkin verran Danin takana, ja otetaan hänet kiinni, jos pystytään, mutta olisin tyytyväinen kolmanteen sijaan. Jarmon (kartanlukija Lehtinen) kanssa yhteistyö on toiminut edelleen hyvin, ja hymyilemme edelleen, vaikka päivä on ollut pitkä, Suninen sanoi WRC:n lähetyksessä.

Esapekka Lappi Portugalin MM-rallissa 2019.
Esapekka Lappi ajaa seitsemäntenä Sardinian MM-rallissa.AOP

Lappi nousi sijan

Lappi on hakenut päivän mittaan parempia asetuksia autoonsa, mutta kisailua ei oikein ole ollut kumpaakaan suuntaan. Citroen-kuljettaja nousi yhden sijan seitsemänneksi, sillä Toyotan Kris Meeke kärsi viimeisellä pätkällä rengasrikon ja putosi kahdeksanneksi.

– Päivä oli ihan hyvä ajon kannalta. Toki se rokotti aamulla, että oli väärät renkaat ja ne vaikuttivat vauhtiin. Lähtöpaikka aamulla on paljon enemmän ratkaiseva kuin iltapäivällä, Lappi kommentoi Yle Urheilulle.

Lappi totesi Sardinian pitkien siirtymien olevan raskaampia kuin itse ajokilometrien.

– Kun lounaan päälle ajaa sellaisen 120 kilometriä, niin kyllä kummasti haukotuttaa, Lappi naureskeli.

Eilen kärkipaikalta autonsa kaatanut Jari-Matti Latvala tuli mukaan kilpailemaan tänään, ja hän joutui tienputsaajan rooliin.

– Vaihdoimme iltapäivälle iskunvaimentimet vähän kovempiin, mutta ei niihin ollut niin hyvä tuntuma. Toivottavasti huomenna on fiilis, että voin saada pisteitä Power Stagelta. Puhuimme tiimin kanssa aika tarkasti nyt siitä, millaisilla säädöillä sinne lähdetään, Latvala sanoi WRC:n lähetyksessä.

Toyotan WRC-autoa testihengessä Sardiniassa ajava Juho Hänninen on lauantain päätteeksi sijalla yhdeksän yli seitsemän minuuttia Tänakin perässä.

Kalle Rovanperä johtaa WRC2 Pro -luokkaa 26 sekunnin erolla Jan Kopeckyyn.

Tästä artikkelista voi katsoa, mitä päivän aikana rallissa on tapahtunut.

Sunnuntaina rallissa ajetaan vielä neljä erikoiskoetta ja 42 erikoiskoekilometriä. TV2 näyttää 17. ja 19. erikoiskokeen suorina lähetyksinä. Kisan huipentava EK19 on jälleen tuttuun tapaan lisäpisteitä tarjoava Power Stage.

TILANNE 15/19 EK:N JÄLKEEN:

1. Ott Tänak Toyota 3.04.10,3

2. Dani Sordo Hyundai +25,9

3. Teemu Suninen Ford +42,9

4. Elfyn Evans Ford +1.25,4

5. Andreas Mikkelsen Hyundai +1.33,3

6. Thierry Neuville Hyundai +2.32,4

7. Esapekka Lappi Citroen +2.58,3

8. Kris Meeke Toyota +3,53,3

9. Juho Hänninen Toyota +7.23,2

10. Kalle Rovanperä Skoda +7.24,5 (WRC2 Pro)

11. Jan Kopecky Skoda +7.50,6 (WRC2 Pro)

Sunnuntai 16.6.

10.00 Erikoiskoe 17, suora lähetys, TV2

13.00 Power Stage, suora lähetys, TV2

20.55 Kooste koko rallin tapahtumista, TV2

Päivitetty kello 22.34. Lisätty Esapekka Lapin kommentit.

Lue myös:

Kalle Rovanperän vahva vire jatkuu Sardiniassakin – kolmas peräkkäinen luokkavoitto tulossa: "Raju päivä oli, ei tuolla helpolla pääse"

Ilmiömäinen Tänak ajaa Sardiniassa muilta karkuun, Suninen matkalla kohti palkintokoroketta: "Ei auta yhtään nostella ja täytyy pitää silmät auki"

Hurjavireiselle Tänakille pohja-aika päivän jokaiselta erikoiskokeelta, Suninen tukevasti kolmantena – Yle seurasi Sardinian MM-rallin lauantain tapahtumia hetki hetkeltä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat