Suora

  • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Inter - Fiorentina
  • Jalkapallon Italian cup, puolivälieräottelu Inter - Fiorentina

Rantalan neljä poliisiveljestä juhli 55 vuotta sitten Jukolan viestin voittoa – ankkurina juossut Matti Rantala, 78, muisteli kisan jälkeisiä juhlia ja rosmojen metsästystä suunnistuksen opein

Stora Tuna OK:n veljesnelikko ei ollut Jukolan viestin ensimmäinen voitokas veljeskvartetti. Sen kunnian saivat vuonna 1964 tamperelaiset Rantalan veljekset.

suunnistus
HS:n lehtileike vuoden 1964 Jukolan voittajista
Rantalan veljekset nousivat valtakunnan puheenaiheeksi jo vuonna 1964 Jukolan viestin voitettuaan.Matti Rantalan kotialbumi

78-vuotias Matti Rantala palaa 55 vuoden takaisiin tunnelmiin Joutsenon Vesikkolaan Jukolan viestin maaliviivalle. Hän sai tuolloin vuonna 1964 kunnian tuoda viestin ankkuriosuudella maaliin sekä juhlia yhdessä kolmen veljensä ja kolmen muun kaveruksen kanssa Jukolan viestin voittoa.

Rantala myöntää, etteivät muistikuvat omasta ankkuriosuudesta ole enää täysin kirkkaana mielessä, mutta siihen hän kaivaa avuksi arkistostaan Helsingin Sanomien artikkelin. Sen mukaan viimeiselle osuudelle lähti lähes rinta rinnan useampia joukkueita.

– Kävi niin, että kesken matkaa vähän spurtattiin niin kuin pitääkin ja lopputulos oli, että tulin maaliin lähes kymmenen minuuttia ennen seuraavaa, Matti Rantala muistelee puhelimitse Yle Urheilulle.

Rantalan veljesten juhlavuonna osallistujajoukkueita oli 178, mutta yhtä lailla Jukolan voittaja sai silloin mainetta ja kunniaa, varsinkin suunnistuspiireissä. Seitsemänhenkinen Tampereen Poliisi-Urheilijoita edustanut joukkue juhlikin saavutustaan asianmukaisesti.

– No, niin kuin veljekset yleensä, niin me saunoimme ja juhlistimme Jukolan voittoa. Kyllä se siihenkin aikaan oli juhlava hetki, kun voitti Jukolan, Matti Rantala muistelee nauravaisena.

Sykähdyttävästä voitosta on mielessä myös maalissa Puolustusvoimille luettu viesti. Sitä Matti Rantala kuvailee spektaakkeliksi.

Neljä veljestä ja kolme kaverusta

Vielä 55 vuoden jälkeenkin Matti Rantala luettelee voitokkaan juoksujärjestyksen kuin apteekin hyllyltä.

– Siinä oli Eero Pekarila ensimmäisellä osuudella, Voitto Harjula toisella, Ari-veljeni kolmannella, Kalervo Laurila neljännellä, veljeni Mauri viidennellä, veljeni Harri kuudennella ja sitten minä olin ankkurina.

Jukolan viestin virallisilla verkkosivuilla velipoikien Harri ja Mauri Rantalan juoksuosuudet on listattu toisin päin, mutta Matti Rantala muistelee, että Harri-veli olisi tuonut viestin eteenpäin silloin 23-vuotiaalle Matille.

HS:n lehtileike vuoden 1964 Jukolan voittajista
Helsingin Sanomissa juhlittiin vuonna 1964 Jukolan voittajia koko sivun verran. Kuvan yläkulmasta voi lukea Matti Rantalan muisteleman viestin Puolustusvoimille, alakulmassa Matti Rantala puolestaan lentää kuvassa ilmaan.Matti Rantalan kotialbumi

Suunnistus ajoi veljeskvartetin poliisiuralle

Kaikki Rantalan veljesnelikosta tekivät yli kolmikymmenvuotiset urat poliisivoimissa.

Veljeskaartin vanhin, vuonna 1931 syntynyt Mauri Rantala ylikomisariona, Harri Rantala (syntynyt 1933) oli apulaispoliisimestarina, vuonna 1940 syntynyt Matti komisariona ja veljeskaartin nuorin eli 1944 syntynyt Ari Rantala ylikonstaapelina. Jokainen työskenteli Tampereen seudulla, mutta keskenään he eivät ammattiaan harjoittaneet. Sitä enemmän he kuitenkin suunnistivat yhdessä.

– Hakeuduimme poliiseiksi juuri siitä syystä, että saatoimme harrastaa suunnistusta, Matti Rantala naurahtaa.

Hän kertoo, että Rantaloiden urien aikaan poliisit olivat hyvin usein myös urheilijoita. Kollegoissa oli suunnistajien lisäksi hiihtäjiä ja esimerkiksi painin olympiavoittaja.

Urheilullisuudesta, ja myös suunnistustaidoista, oli Matti Rantalan mukaan hyötyä myös komisarion ammatissa.

– Monta kertaa oli hyötyä. Kyllä minäkin olen juossut monta vekkulia kiinni, mies naurahtaa.

Kahvikupposen voimin Jukolan tunnelmissa

Matti Rantalalle Jukola on edelleen tärkeä. Rantalan sisaruskaartiin kuuluu vielä kolme siskoa, joista yksi on menehtynyt. 1960-luvulla naiset eivät Jukolaan osallistuneet, joten seitsemän Rantalan sisaruksen joukkue ei koskaan kilpaillut yhdessä.

Matti Rantala laskee itse osallistuneensa kilpailijana Jukolaan ainakin 40 kertaa, välillä tutulla, voitokkaalla kokoonpanolla ja välillä jollain muulla.

– Ruotsalaisseura ei tosiaan tehnyt historiaa osanottajaveljesten määrässä, hän muistuttaa.

Rantala viittaa tämänvuotiseen Jukolan voittajaan Stora Tuna OK:hon, jonka joukkueessa oli niin ikään veljesnelikko eli Jesper Svensk, Joakim Svensk, Viktor Svensk ja Emil Svensk.

Juuri vanhemmat veljet ajoivat nuoremmat Rantalat esimerkillään suunnistamaan. Esimerkin voima oli niin vahva, että 1960-luvulla Matti Rantala kuului jopa Suomen suunnistusmaajoukkueeseen. Tämänvuotista Kangasalan Jukolaa mies katsoikin kotonaan televisiosta nukkumatta silmän täyttäkään.

– Yksin asuva voi tehdä näinkin, että voi valvoa koko yön Jukolan viestin takia. On se niin mahtava spektaakkeli, että kannatti kyllä valvoa. Aion totta kai olla mukana ensi vuonnakin.

Lue myös:

Menikö kesäyön klassikko ohi, kun nukutti? Katso Kangasala-Jukolan tunnelmallisen kisavuorokauden parhaat palat puomilta itkumuurille

Stora Tuna juhlii Jukolan voittoa – neljä veljestä voittajajoukkueessa

Maaginen Jukola salpasi jälleen hengen kauneudellaan – koe satumainen yö vangitsevina valokuvina

Kuiskaus vaihtui huudoksi, kun iäkäs nainen sai sydänoireita Jukolan rastilla – Johannes Oikarinen on piiloutumisen ja tunnelman välittämisen mestari

Venlojen viesti sai uuden voittajan: norjalaisseura Fredrikstad SK teki historiaa, Tampereen Pyrintö nousi avauskierroksen katastrofin jälkeen kolmanneksi – "Paremminkin olisi voinut mennä"

Ensimmäinen silmävamma tuli jo avausosuudella, suurtapahtumassa varauduttiin satoihin potilaskäynteihin – selvitimme ensiavusta, kenelle vahinkoja sattuu ja mitkä vaarat vaanivat Jukolassa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat