Suora

  • Urheiluruutu

Tommi Mäkinen tuskaili Toyotan luotettavuutta, Tänakin dramaattinen ulosajo johtui todennäköisesti ohjausviasta: "Niitä näyttää nyt koko ajan löytyvän"

Varman voiton menettäminen viimeisellä erikoiskokeella sapetti Toyotan tallipäällikköä Tommi Mäkistä. Ott Tänak ajoi ulos johtopaikalta Sardinian MM-rallissa todennäköisesti ohjausvian takia.

Rallin MM-sarja
Tommi Mäkinen Toyota
Sardinian MM-ralli jätti Tommi Mäkiselle taas paljon pohdiskeltavaa. AOP

Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkinen oli ymmärrettävästi syvästi pettynyt Sardinian MM-rallin päätyttyä. Tiimin ykköskuski Ott Tänak oli matkalla selvään voittoon, mutta päätöserikoiskokeella auto ajautui dramaattisesti ulos ja Tänak putosi lopulta viidenneksi.

Mäkinen kertoi Yle Urheilulle, että kyseessä oli todennäköisesti vika ohjauksessa.

– Vaikuttaisi nyt siltä, että hammastangossa on jotain vikaa. Luulen,että Jari-Matilla (Latvala) oli sama häiriö perjantaina. Se vetää ohjauksen jumiin. Sitä nyt ryhdytään tutkimaan tarkasti. Emme ole tehneet mitään muutoksia ohjaukseen, eikä hammastangon ohjauksen toimittaja ole raportoinut mitään.

– Tämä on kumma juttu. Siitä asti, kun olemme olleet tällä autolla liikkeellä, ei ole ollut suuremmin mitään ongelmia ohjauksen kanssa. Nyt sitten ilmaantui kahteen autoon näitä ongelmia. Viimeksi kun oli niitä iskunvaimenninongelmia, ne johtuivat iskuista karkeissa olosuhteissa.

Seuraavaksi ajetaan tuttu ralli, kun rallikaravaani saapuu jälleen elokuun alussa Jyväskylään. Mäkisen mukaan talli tekee normaalin valmistautumisen.

– Hieman tuodaan kehitysosaa testeihin, ja tämä nyt taas toi yhden asian lisää. Pitää käydä läpi tämä, jotta löydämme sen syyn, miksi kaksi autoa ajautui ohjausongelmiin.

– Totta kai meillä on siellä ehkä enemmän kotikenttäetua, sillä tuotekehityksemme kokonaisuus perustuu aika pitkälti Suomen olosuhteisiin. Mistä sitä sitten taas koskaan tietää, löytyykö siellä joku seuraava juttu. Niitä näyttää nyt koko ajan löytyvän.

Ott Tänak Sardiniassa 2019
Ott Tänakin hyvä työ Sardiniassa valui lähes hukkaan. Tuloksena oli viides sija.AOP

Kaksi kuljettajaa palkintokorokkeelle Sardiniassa saanut Hyundai johtaa nyt valmistajien pistetaulukkoa 44 pisteen erolla Toyotaan. Vaikka Sardiniasta jäi paljon pisteitä ottamatta, nelinkertainen maailmanmestari uskoo tallin mahdollisuuksiin.

– Jos katsotaan viime vuotta, taisimme olla vielä kauempana kärjestä. Kaikki mahdollisuudet on vielä. Tänak on kerännyt pinnoja aika hyvin joka puolelta, mutta muilta (Kris Meeke ja Latvala) tarvitaan lisää tarkkuutta. Uskon, että tulemme keräämään hyvin pisteitä loppukaudellakin, Mäkinen päätti.

LOPPUTULOKSET, EK 19/19:

1. Dani Sordo Hyundai 3.32.27,2

2. Teemu Suninen Ford +12,7

3. Andreas Mikkelsen Hyundai +32,6

4. Elfyn Evans Ford +33,5

5. Ott Tänak Toyota +1.30,1

5. Thierry Neuville Hyundai +2.06,7

7. Esapekka Lappi Citroen +2.59,6

8. Kris Meeke Toyota +4.40,1

9. Kalle Rovanperä Skoda +8.24,6

10. Jan Kopecky Skoda +8.49,2

**Lue myös:

Käsittämätön loppu! Tänak ajoi ulos selvästä johdosta päätöserikoiskokeella ja putosi viidenneksi, Tommi Mäkinen täysin tyrmistynyt: "Tämä ei voi olla totta"

Rovanperän loistava voittokulku jatkui Sardiniassa, kovat olosuhteet imivät mehut 18-vuotiaasta: "Yksi rankimmista ajamistani ralleista"

Sardiniassa toiseksi yltänyt Suninen iloitsi uransa parhaasta suorituksesta, konkarikartturi suitsutti uutta aisapariaan: "Ajoi kyllä poika hienosti"

Sordosta Sardinian MM-rallin yllätysvoittaja, toiseksi ajaneelle Suniselle uran paras sijoitus – katso tästä Sardinian MM-rallin lopputulokset

Tänak romahti uskomattomasti johtoasemasta, Sordo nousi voittoon ja Suninen kakkoseksi – Yle seurasi Sardinian MM-rallin dramaattisen päätöspäivän tapahtumat hetki hetkeltä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat