Suomalaiset naiserotuomarit ovat kadonneet jalkapallon arvokisoista, mutta seuraavaa ei välttämättä tarvitse odottaa kauaa – fyysiset vaatimukset kasvavat vuosi vuodelta

Kirsi Heikkinen vihelsi otteluita muun muassa vuoden 2011 MM-kisoissa ja Lontoon olympialaisissa.

Erotuomari Kirsi Heikkinen ajoi Ranskan maalivahdin kentältä vuoden 2011 MM-kisoissa. Kuva: AOP

On heinäkuun alku vuonna 2011. Loppuunmyydyllä Mönchengladbachin Borussia-Park-stadionilla mylvii 45 000 katsojaa. Pelataan naisten jalkapallon MM-kisojen alkulohkon huippuottelua Ranska–Saksa. Saksa johtaa ottelua maalein 2–1.

Saksan laitahyökkääjä Fatmire Bajramaj pääse nokikkain Ranskan maalivahdin Bérangère Sapowiczin kanssa. Sapowicz sukeltaa hyökkääjän jalkoihin, Bajmaraj kaatuu.

Erotuomari Kirsi Heikkinen kävelee määrätietoisin askelin Sapowiczin eteen. Hän nostaa maalivahdille suoran punaisen kortin. Ranska vaihtaa maalille Céline Devillen, joka ei kuitenkaan pysty seurannutta rangaistuspotkua torjumaan. Saksa etenee 4–2-voittoon. (siirryt toiseen palveluun)

Heikkinen oli tuona heinäkuun päivänä tuomariuransa kirkkaimmalla huipulla. Ei ollut sattumaa, että hän vihelsi MM-areenalla vielä välieränkin. Heikkinen oli tehnyt vaikutuksen jo neljä vuotta aiemmin nuorten EM-kisoissa. Vuonna 2009 hän oli viheltänyt naisten EM-kisoissa. Korkea tekemisen taso toi aina vain uusia mahdollisuuksia kansainvälisiltä jalkapalloliitoilta. Vuonna 2012 ura sai lisäkruunun, kun suomalainen pääsi viheltämään Lontoon olympiakisoihin.

Taustalla oli vuosikausia kestänyt pitkäjänteinen työ. Heikkinen oli systemaattisesti kehittänyt itseään tuomarina. Hän oli kouluttautunut, parantanut fyysisiä ominaisuuksiaan ja harjoittanut pelillistä osaamistaan. Kaiken tämän hän teki siviiliammattinsa, opettajan työn puitteissa, kalenteria alati järjestelemällä. Koulu näki Heikkisen harrastuksen positiivisena asiana ja antoi tukensa turnaus- ja pelireissuille.

Kun ottelu Borussia-Parkilla alkoi, Heikkinen oli valmis.

– Olin valmistautunut MM-turnaukseen pitkän aikaa. Kun löytää hyvän keskittymisen ja fiiliksen, pääsee nauttimaan hienosta pelistä ja tunnelmasta. Silloin tietää, että tämä on oikea paikka minulle ja minä teen työni niin hyvin kuin pystyn, Heikkinen kertoo Tukholmasta.

Hän on Ruotsissa viiden suomalaistuomarin kanssa yhteispohjoismaisella leirillä, jossa yhdessä Uefan kouluttajien ja fysiikkavalmentajien kanssa kehitetään kansainvälisen tason tuomareita.

Heikkinen ei enää itse tuomitse otteluita. Hän toimii Palloliiton erotuomarivaliokunnan jäsenenä ja Uefan tarkkailijana. Heikkinen jakaa omaa kokemustaan ja osaamistaan nyt uusille sukupolville.

Tonja Paavola, Kirsi Heikkinen ja Anu Jokela tuomitsivat naisten MM-kisoissa vuonna 2011. Kuva: AOP

Lehtovaara voi olla seuraava

Heikkinen on edellinen suomalaiserotuomari, joka on työskennellyt naisten arvokisoissa. Heikkistä edelsi Katriina Elovirta, joka vihelsi muun muassa vuosien 1999 ja 2003 MM-kisoissa. Elovirta menehtyi vuosi sitten vakavan sairauden murtamana.

Heikkisen jälkeen Tonja Paavola on ollut avustavana tuomarina MM-kisoissa 2015 ja Lina Lehtovaara pääsi neljänneksi tuomariksi EM-kisojen 2017 otteluihin.

Mihin suomalaiset naiserotuomarit ovat kadonneet arvokisoista?

Tuomareiden valmistautuminen MM-kisoihin alkaa aina edellisten kisojen päättyessä. Syklit ovat pitkiä, eikä Suomella ole viime vuosina ollut tarjota tuomaria, joka näihin sykleihin sopisi.

Lehtovaara on ollut lähimpänä. Hän kuuluu Uefan eliittikategoriaan, josta kisatuomarit valitaan. Käynnissä oleviin MM-kisoihin otettiin Euroopan jalkapalloliitosta yhdeksän erotuomaria.

– Eurooppalaistuomareiden välillä on kova kilpailu. Tuomarit laitetaan rankingiin ja Uefan tai Fifan näkökulmasta parhaat valitaan armotta mukaan, Palloliiton erotuomariasiantuntija Tuomo Fasta sanoo.

– Ajattelutapa valinnoissa on konservatiivinen, ja isot maat jylläävät. Kirsi Heikkinen teki valtavan hienon uran. Hänen osaamisensa oli niin kovaa tasoa, että hänet valittiin pienemmästäkin maasta mukaan.

Lina Lehtovaara, 37, on vahvoilla kahden vuoden päästä pelattaviin EM-kisoihin. Lehtovaara on jo päässyt tuomitsemaan esimerkiksi Mestarien liigan puolivälierää Wolfsburg–Lyon viime maaliskuussa.

– Puolivälierän saaminen kontolleen on selkeä osoitus luottamuksesta. Mestarien liigan ratkaisupelejä viheltävät tuomarit, jotka ovat arvokisoissa mukana, Fasta huomauttaa.

Suomalaistuomareiden koulutus on eurooppalaisella tasolla

Palloliitolla ja suomalaisilla naistuomareilla on vahva tahtotila päästä takaisin kansainvälisille kentille. Suomesta tarjotaan vuosittain kolmea erotuomaria ja neljää avustavaa tuomaria kansainvälisiin tehtäviin. Tulevaisuudessa määrän toivotaan kasvavan hieman.

Naisfutis on kasvussa kotimaassa. Pelejä ja turnauksia on jatkuvasti enemmän. Samalla myös tuomareita tarvitaan koko ajan lisää.

Fastan mukaan naistuomareiden koulutus on Suomessa hyvällä eurooppalaisella tasolla. Ruotsin-leirin lisäksi Suomessa järjestetään erilaisia koulutustilaisuuksia. Viime toukokuussa neljä 15-vuotiaiden maajoukkuetta pelasi Eerikkilässä. Suomalaistuomarit vihelsivät pelejä, minkä jälkeen he kävivät pelejä läpi kouluttajien kanssa.

– Pelitapahtumien tarjoamista tuomareille pitää jatkaa ja kehittää. Se, että erotuomarit saavat mahdollisuuksia, on erittäin tärkeää, Heikkinen sanoo.

VAR ei ole este, mutta fysiikkaa pitää parantaa

Naisten MM-kisoissa on ensimmäistä kertaa käytössä videotuomarointijärjestelmä eli VAR. Suomen Naisten Liigassa VAR ei ole käytössä. Ei sitä tosin käytetä naisten peleissä missään muuallakaan, ei edes Mestarien liigassa.

Fasta sanookin, ettei VAR ole suomalaistuomareiden kansainvälisen uran esteenä.

– Miehissä Uefa ja Fifa ovat painottaneet valinnoissaan niiden maiden tuomareita, joilla on paikallisissa liigoissa kokemusta VARin kanssa työskentelystä. Naisissa videotuomarointi on niin uusi asia, ettei se tässä vaiheessa vaikeuta suomalaisten pääsemistä lopputurnauksiin.

Kaikki naisten MM-kisojen videotuomarit ovat miehiä (siirryt toiseen palveluun), sillä Uefa tai Fifa eivät ole vielä järjestäneet VAR-koulutuksia naisille. Kun järjestävät, Fasta pitää itsestäänselvyytenä, että Palloliittokin saa kutsun.

– Silloin esimerkiksi Lina Lehtovaara voitaisiin kutsua mukaan.

Lina Lehtovaara Kuva: AOP

Heikkinen muistuttaa, että MM-kisoissa viheltävät erotuomarit on tietenkin koulutettu työskentelemään videotuomareiden kanssa. Hänestä VAR tuo oman haasteensa Suomen tuomareille.

– Seuraava kehittämiskohde Suomessa voisikin olla VAR-systeemin kokeileminen, jos kansainväliset pelit ja arvokisat tulevat jatkossakin systeemiä käyttämään, Heikkinen heittää.

Tärkein kehityskohde on kuitenkin fyysinen kunto. Fastan mukaan sekä Uefasta että Fifasta on tullut selkeä viesti siitä, että fysiikka on kaiken a ja o. Parempikuntoisia ja nopeampia tuomareita tarvitaan jatkuvasti, kun vaatimustasoa kiristetään.

Heikkinen tuntee kansainvälisen tason haasteet omasta takaa.

– Vuosien 2011 ja 2012 kisoissa pelattiin hienoa jalkapalloa. Pelien tempo, tekniikka ja taktiikka olivat kovalla tasolla, mutta samalla ne olivat tuomarille haasteellisia, Heikkinen muistelee.

Seitsemän vuotta Lontoon olympiakisojen jälkeen naisten jalkapallo on muuttunut entistäkin nopeammaksi ja fyysisemmäksi.

Lue myös: