Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Taistelu WRC-tiimien välillä kiristyy kesätauolle siirryttäessä – kuljettajat ajavat kyläkilpailuita kiertääkseen testisääntöä

Yle Urheilun asiantuntija Riku Tahkon mukaan WRC-tallien keskinäinen kilpailu on kiristynyt, ja se näkyy autojen testauksessa.

Rallin MM-sarja
Rallin MM-sarjan kolmantena tällä hetkellä oleva Thierry Neuville sijoittui Sardiniassa kuudenneksi.
Rallin MM-sarjassa kolmantena majaileva Thierry Neuville sijoittui Sardiniassa kuudenneksi.Getty images

Rallin MM-sarja jäi Sardinian osakilpailun jälkeen kesätauolle. Tallit valmistautuvat nyt täysillä seuraavaan suureen koitokseen, joka on elokuussa Jyväskylässä.

Yle Urheilun asiantuntija Riku Tahkon mukaan tällä rallikaudella on ollut nähtävissä WRC-tiimien entistä kovempi keskinäinen kilpailu.

– Kuljettajat sanovat, että rallin MM-sarjan kärjessä ajetaan kovempaa kuin koskaan aiemmin. Tiimit kääntävät kaikki kivet ja uhmaavat testikieltopäiviä, Tahko sanoo.

Jokainen WRC-kuski saa ajaa kaksi testipäivää kilpailumaassa. Näitä sääntöjä yritetään Tahkon mukaan kiertää.

– Kuljettajia ajatetaan pienissä kilpailuissa, koska kilpailuun osallistumista ei voida kieltää. Esimerkiksi Sebastien Loeb on käynyt ajamassa Ranskassa kyläkilpailun vain testatakseen Hyundaita syksyn asfalttikisoja varten.

Sääntöä kierretään myös ajattamalla WRC-autoa esimerkiksi Jari Huttusen ja Takamoto Katsutan kaltaisilla kuskeilla, jotka eivät ole virallisia tehtaan tiimikuskeja, mutta ovat kuitenkin tiimin siipien alla.

– Kaikki tehdään, että saadaan kehitettyä ensi vuoden autoa, mutta myös autoa Jyväskylää varten.

Kesätauolla esimerkiksi Hyundai-kuskit Thierry Neuville ja Andreas Mikkelsen ovat tulossa testaamaan autoa Suomeen. Ainakin Fordin Eflyn Evans nähdään WRC-autolla Viron rallissa.

– Uskoisin, että osa isoista tiimeistä nähdään Autoglym-rallissa Suomessa heinäkuussa, koska se on ikään kuin virallinen testikilpailu kohti Jyväskylää, Tahko kertoo.

Lue myös:

Tommi Mäkinen tuskaili Toyotan luotettavuutta, Tänakin dramaattinen ulosajo johtui todennäköisesti ohjausviasta: "Niitä näyttää nyt koko ajan löytyvän"

Sardiniassa toiseksi yltänyt Suninen iloitsi uransa parhaasta suorituksesta, konkarikartturi suitsutti uutta aisapariaan: "Ajoi kyllä poika hienosti"

Rovanperän loistava voittokulku jatkui Sardiniassa, kovat olosuhteet imivät mehut 18-vuotiaasta: "Yksi rankimmista ajamistani ralleista"

Käsittämätön loppu! Tänak ajoi ulos selvästä johdosta päätöserikoiskokeella ja putosi viidenneksi, Tommi Mäkinen täysin tyrmistynyt: "Tämä ei voi olla totta"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat