Suora

  • Uinnin MM
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Uinnin MM, aamun kilpailut

Kommentti: Olli Määttä saa uralleen uuden mahdollisuuden Chicagossa, mutta panokset ovat kovat

Olli Määtällä on aikaa nousta takaisin NHL-eliittiin, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Olli Määttä
Olli Määtän ura jatkuu Chicago Blackhawksissa, joka voitti Stanley Cupin vuosina 2010, 2013 ja 2015. Viime kautena joukkue jäi ulos pudotuspeleistä.Getty Images / Joe Sargent

VANCOUVER. Moni innostui taas kerran liian aikaisin. Kun Chicago Blackhawks ilmoitti kaupanneensa nuoren saksalaishyökkääjän Dominik Kahunin Pittsburghiin vaihdossa puolustaja Olli Määttään, yleinen konsensus Chicagon näkökulmasta oli kovin negatiivinen: miten seura tohti kaupata nuoren ja lahjakkaan hyökkääjän vaihdossa surkean kauden pelanneeseen peruspakkiin?

Niin ja menihän Pittsburghiin vielä viitoskierroksen varausvuorokin.

Ei niin nopeasti, kansalaiset.

On osattava katsoa siirron taakse.

Ensinnäkin, jos pelaajakauppaa tarkastelee ihan vain pintapuolisestikin Chicago-GM Stan Bowmanin näkökulmasta, kyse on puolustuspelaamisen parantamisesta. Blackhawks antoi menneellä kaudella Natural Stat Trick-sivuston mukaan vastustajilleen 918 vaarallista maalipaikkaa.

Toiseksi viimeistä joukkuetta (Washington) vastaan luotiin peräti 70 paikkaa vähemmän. Toistan: 70.

Jos kuudella pisteellä pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt Chicago olisi osannut puolustaa edes alkeellisesti, se olisi todennäköisesti ollut mukana kevään huipennuksessa, sillä hyökkäyspään tekemisestä pudotuspelihaaveet eivät kiinni jääneet. Blackhawks teki lännessä neljänneksi eniten maaleja, yhteensä 270.

Tästä syystä Bowman hankki Määtän. Ja tästä syystä Bowman tulee kesän aikana hankkimaan lisää vahvistusta puolustuskalustoon. Saattaa hyvinkin olla, että Chicago varaa tulevan perjantain varaustilaisuudessa kolmantena pelaajana huiman WHL-kauden pelanneen kanadalaispuolustaja Bowen Byramin.

Byram edustaa Miro Heiskasen kaltaista pelaajaprofiilia, Määttä stay-at-home-pakkia.

Olli Määttä Pittsburgh
Olli Määtälle ehti tapahtua Pittsburghissa paljon: kaksi Stanley Cupia oli kruununa, mutta matkan varrelle osui myös paljon loukkaantumisia.Getty Images / Joe Sargent

Määttä tulee siis tuuliseen kaupunkiin varjelemaan omaa maalia. JYP-kasvatti ei tule olemaan Chicago-pakiston näyttävin pelaaja, sitä viittaat kantavat Duncan Keithin, Erik Gustafssonin, Henri Jokiharjun ja ehkä Byramin kaltaiset pelaajat. Mutta, kun puhutaan jäähyjen tappamisesta, oman alueen pelaamisesta ja napakan yksinkertaisesta pelin avaamisesta, Määttä astuu esiin.

Määttä tuo tullessaan myös armottoman asenteen ja esimerkin.

Kaksinkertainen Stanley Cup-voittaja on pelaaja, joka on usein Pittsburghissa potkittu pois jäältä harjoitusten jälkeen. Määttä tunnetaan piin kovana ammattilaisena, jolta ei jää yksikään kivi kääntämättä. Tällaisia piirteitä arvostetaan valtavasti Chicagossa, joka tunnetaan Jonathan Toewsin, Brent Seabrookin ja Duncan Keithin kautta kovan johtajuuden ja vaatimustason joukkueena.

Määtän persoona ja ammattimaisuus ovat iso osa myös pelaajakauppaan liittyviä kysymysmerkkejä.

On nimittäin selvää, että kauppaan liittyy Chicagon näkökulmasta myös riskejä. Ykköskierroksella varattu Määttä pelasi upean tulokaskauden (2013–2014), mutta ei sittemmin koskaan noussut sellaiseksi pelaajaksi, jota Pittsburghissa odotettiin. Oli syöpää, oli olkapää- ja nivusvammaa sekä muita vauhtia hidastaneita vaikeuksia.

Suurin huolenaihe alkavan kauden alla on luistelu. On kiistaton fakta, että luistelun osalta jyväskyläläinen on NHL:n kellariosastoa. Liike ei meinaa riittää, eikä varsinkaan nopeudella erottuvia pelaajia vastaan. Ei vaikka erinomaisen pelipään omaava Määttä paikkaa heikkouttaan hyvällä sijoittumisella ja erinomaisella mailapelillä.

Määttä pelasi menneellä kaudella heikosti ja istui muun muassa neljästä pudotuspelistä kolme katsomossa. Lähihistorian vuoksi kauppaa on kuitenkaan turha tuomita etukäteen.

Olli Määttä.
Olli Määttä teki viime kaudella 60 ottelussa tehot 1+13.Tomi Hänninen

On hyvä muistaa, että Olli Määttä on vasta 24-vuotias. Moni puolustaja pelaa uransa parasta jääkiekkoa lähempänä kolmeakymppiä. Esimerkiksi sensaatiomaisen läpimurron menneellä kaudella tehnyt Chicago-puolustaja Gustafsson nousi eliittiin 27-vuotiaana.

Määtällä on siis aikaa.

Enemmänkin kyse on terveydestä. Jos suomalaispuolustaja pysyy terveenä, tällä on kaikki eväät olla nousta laadukkaaksi top 4 puolustajaksi Chicagossa. Kauppaa arvioitaessa on vain ymmärrettävä pelaajan vahvuudet. Määttä ei pyöritä näyttävästi ykkösylivoimaa tai tee 20 maalia ja 50 pistettä.

Mutta jos luistelu paranee, Määttä on erittäin luotettava ja vahva peruspakki, joka vääntää voimalla ja vimmalla vastustajan kärkiketjuja vastaan kulmissa ja maalien edustoilla. Määttä ei ole näyttävä, mutta sitäkin luotettavampi – kunhan vain liike paranee.

Ilman Määtän kaltaisia puolustajia ei yksikään joukkue voita, kaikki kun eivät voi vain juosta hyökkäyksessä. Pittsburghissa Määttä oli parhaimmillaan erinomainen vastavoima ykköspakki Kris Letangin vierellä. Tällaiseen rooliin häntä kaavaillaan myös Chicagossa.

Kannattaa siis tutkia ennen kuin alkaa hutkia. Jos Määttä saa uransa takaisin nousuun, yhtäkkiä puhumme erinomaisesta siirrosta. Kahden Stanley Cupin luotettavia ammattilaisia saa nimittäin harvoin neljällä miljoonalla. Ja mikä parasta, Määtän sopimusta on jäljellä vielä kolme vuotta.

Panokset ovat silti kovat, eikä vähiten Määtän itsensä kannalta. Ura on saatava nopealla tahdilla takaisin nousuun tai NHL-tähti saattaa hiipua yllättävänkin nopeasti.

Varmaa on kuitenkin vain, että työmoraalista ei tämä come back jää kiinni.

Korjattu 17.6.2019 kello 12.25: Dominik Kahun on saksalainen.

Lue myös:

Kova suomalaissiirto NHL:ssä – Olli Määttä siirtyy Chicagoon

St. Louisin O'Reilly pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi – toisti Wayne Gretzkyn huiman tempun

Rask pettyi jo toisen kerran finaaleissa: "Pahin painajainen!"

Kommentti: Kaikkien aikojen tuhkimotarina!

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat