Suora

  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Antti Ruuskanen repäisi parhaan heittonsa kolmeen vuoteen – yllättynyt asiantuntija nosti MM-kisojen mitalikandidaatiksi

Pieni vamma keväällä saattoi virittää Antti Ruuskasen hyvään kuntoon Ylen asiantuntijan Jarkko Finnin mukaan.

yleisurheilu
Antti Ruuskanen 16.6.2019 Raasepori
Antti Ruuskanen iloitsi sunnuntaina Raaseporissa onnistunutta kauden avausta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Keihäänheittäjä Antti Ruuskasen kauden aloitus sunnuntaina sai myös Yle Urheilun asiantuntijan Jarkko Finnin siristämään silmiään. 85 metriä ja 15 senttiä oli selvästi kovempi tulos, mitä loukkaantumisten kanssa viime vuodet painineelta Ruuskaselta odotettiin kauden avauskisasta. Viimeksi Ruuskanen heitti yhtä pitkälle vuonna 2016.

– Ei yllätä, että Antti heittää hyvin ja kasivitosia, mutta on positiivinen yllätys, että avauskisassa tulee piikkisuoritus, Finni kertoo Yle Urheilulle.

Nousujohteisessa sarjassa Raaseporissa Ruuskasen 85,15 tuli viimeisellä heitolla, joka menee maailmanlistalla sijalle 11. Sitä ennen savolaisen paras tulos oli toiselta kierrokselta heitetty 80,12. Kisan toinen oli Kiinan Zhao Qinggang tuloksella 83,84. Finni pitää Ruuskasen kauden avausta erinomaisena.

– Ajattelin, että 80 metriä on hyvä kauden avaus, 83 metriä erinomainen. Mentiin siis vielä senkin yli. Todella hieno avaus, Jarkko Finni kiteyttää.

Ruuskasen kilpailukauden alku viivästyi muutamalla viikolla nivusvamman takia, joka on ilmeisesti ollut luultua pienempi. Kauden aloituksen siirtäminen ja siitä seurannut pieni tauko saattoi olla syy siihen, miksi keppi lensi Raaseporissa sunnuntaina pitkälle.

– Olisiko mies päässyt sopivasti siinä herkistelemään, Finni tuumii.

Uuden valmentajan opeilla parempaa rytmitystä juoksuun

Yksi syy hyvään kauden aloitukseen saattaa löytyä kentän laidalta. Ruuskanen on hakenut reilun vuoden ajan uusia ärsykkeitä uuden valmentajansa Jyrki Blomin kanssa. Kaksikko on väläytellyt, että tekniikkaan on haettu muutoksia. Finnin mukaan Ruuskasen kauden avausheitossa näkyi hieman uusia piirteitä vauhtijuoksussa ja heittovaiheessa.

– Se oli rytmillisesti tosi hyvä heitto: tukijalka ei viipynyt, se piti hyvin ja myös ajoitus oli hyvä. Se nostattaa keihään korkealle. Antti ei ollut takapainoinen, mikä tietää hyvää, Finni analysoi.

Finnin mukaan Ruuskasella on alla kokonaisuutena hyvä harjoituskausi. Kaikki näyttää pitkästä aikaa Ruuskasen kohdalla hyvältä, kun kausi on vasta alussa.

– Terveet vuodet ovat osoittaneet, että Antin tulos paranee kesän mittaan. Ruuskanen ilmoittautuu Dohan MM-kisoihin mitalista taistelevaksi kaveriksi, Finni sanoo.

Keihäskesä alkanut lupaavasti

Suomalainen keihäskesä on lähtenyt käyntiin pirteästi. Ruuskasen lisäksi Oliver Helander ja Toni Kuusela ovat paukutelleet reilusti päälle 80 metriä. Helanderin kauden paras on 84.84, ja Kuusela on kiskaissut 83.40. Finni uskoo, että kovimmat kaaret ovat vielä piipussa.

– Tosi positiivinen alku. Nuorta miestä ja kokemusta kärjessä. Kun perustaso on siinä 85 metrissä, niin sitten voi livahtaa yli 90 metriä. Kesä kertoo, nähdäänkö uusi Pielaveden ennätys.

Finni viittaa Ruuskasen ennätykseen 88,98, jolla Ruuskanen rikkoi Juha Laukkasen nimissä pitkään olleen Pielaveden ennätyksen vuonna 2015.

Lue myös:

Antti Ruuskanen kiskaisi avauskisassaan kauden kotimaisen kärkituloksen ja Dohan MM-rajan – "Koko kevään oli tiedossa, että pitkiä kaaria tulee"

Protesti meni läpi! Ruotsin Ståhl menetti voittonsa Timanttiliigassa – Dacresin kauden kärkitulos hyväksyttiin sittenkin

Daniel Ståhl kiskaisi kiekkoa taas lähelle 70 metriä – Rabatin Timanttiliigan illan huipentaneessa 3000 metrin estekisassa kauden kärkinoteeraus ja juniorien ME Pikaviestimiehet pinkoivat kolmanneksi Genevessä – MM-viestien ajasta karisi sadasosia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat