Suora

  • CS:GO: IEM Chicago – loppuottelu
  • Uinnin MM, aamun kilpailut

Huippuvalmentaja vaati suuria mullistuksia naisten jalkapalloon – entiseltä Helmarit-vahdilta täystyrmäys: "Jalkapallo on jalkapalloa"

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen luottovahteihin lukeutunut Minna Meriluoto ei ymmärrä vaatimusta "sääntöhelpotuksista" naisille.

FIFAn jalkapallon naisten MM 2019
Emma Hayes
Chelsean naisten päävalmentaja Emma Hayes (vasemmalla) neuvoi omiaan huhtikuussa Mestarien liigan toisessa välieräottelussa Lyonia vastaan. Getty Images

"Ei ole olemassa mitään selkeää syytä sille, miksi naiset pelaavat isolla kentällä ja isoihin maaleihin"

Väitteen voisi helposti ohittaa ainuttakaan naisten jalkapallo-ottelua katsoneen väsyneenä provokaationa. Hämmentävän siitä tekee kuitenkin, että kyseessä on Chelsean naisten päävalmentaja Emma Hayesin mielipide.

Hayesin, joka luotsaa Englannin verrattain kovatasoisessa WSL:ssä pelaavaa joukkuetta, jossa pelaavat maailman huippunimistä muun muassa Norjan Maren Mjelde, Skotlannin Erin Cuthbert, Englannin Fran Kirby ja Uuden-Seelannin Ali Riley. Hayes oli myös monien suosikki Englannin naisten päävalmentajaksi ennen kuin lopulta Phil Neville sai pestin. Hayesin ajateltiin sopivan pestiin, koska hänellä oli kokemusta naisten valmentamisesta menestyksekkäästi.

The Timesin kolumnistina MM-kisojen aikana toimiva Hayes ilmeisesti aavisti tulevan kohun väitteistään, sillä hän painotti vielä erikseen otsikossa (siirryt toiseen palveluun), että pienempien maalien ja pienemmän kentän vaatiminen ei ole seksististä. Mielipidettään Hayes perusteli naisten fyysisiin ominaisuuksiin ja ennen kaikkea pituuteen vedoten. Huippuluotsi nosti esimerkiksi aitajuoksun, jossa miesten ja naisten erot on huomioitu aitojen mitassa – naisten aidat ovat miesten aitoja lyhyempiä.

Edelleen väitteensä tueksi Heyes esitti tilastoja, joiden mukaan Englannin naisten pääsarjassa tehdään keskimäärin enemmän maaleja boksin ulkopuolelta kuin Valioliigassa, vaikka kudit eivät samalla voimalla lähdekään. Englannin pääsarjan pronssimitalistien valmentaja uskoi lisäksi, että pienempi kenttä parantaisi naisten pelin laatua.

Ei liene yllätys, että kirjoitus kirvoitti keskustelua. Redditissa kirjoitusta kommentoitiin ensimmäisten tuntien aikana yli 1600 kertaa, ja myös lajiväki heräsi.

Yksi kantaa ottaneista on Yhdysvaltain monivuotinen tähtimaalivahti Hope Solo, jolle ison maalin peittäminen huippuvuosina ei ollut ongelma. Sittemmin Solo on tullut itsekin tunnetuksi kärkkäistä kommenteistaan.

– Jos maalin peittäminen olisi todella naisille ongelma, voisimme keskustella siitä. On seksististä olettaa, että naiset tarvitsevat myönnytyksiä, Solo tylytti ja muistutti, että hänen edeltäjänsä ovat taistelleet saadakseen pelata isolla kentällä.

Fyysisiin ominaisuuksiin on sen sijaan vedottu esimerkiksi silloin, kun jalkapallo oli vielä naisilta kielletty – lääkäreiden mukaan laji kun oli naisille vaarallinen. Niin vaarallinen, että se kiellettiin kymmeniksi vuosiksi.

Chile Endler
Chilen Christiane Endlerin torjunnat ihastuttivat MM-kisoissa. Getty images

Myös Suomen naisten maajoukkueessa torjunut entinen maalivahti Minna Meriluoto on samoilla linjoilla Solon kanssa.

–Väite tuntuu ihmeelliseltä. Nytkin kisoissa on nähty, että maalivahdit yltävät ylänurkkiinkin. Lyhyempi maalivahti voi kompensoida pituutta sijoittumisella ja räjähtävyydellä. Mielestäni maalit ovat juuri oikean kokoiset, vaikka ne ovat samankokoiset myös kaksimetriselle miehelle, Meriluoto tykittää.

Meriluodon mukaan pelaajien kesken aiheesta ei ole koskaan edes keskusteltu. Myös ajatus pienemmästä kentästä kuulostaa Yle Urheilun asiantuntijan mielestä oudolta.

– En näe siihen mitään syytä. MM-kisoissa on nähty, että pelaajien fysiikka, tekniikka ja juoksuvoima ovat niin hyviä, että kenttä on juuri sopivan kokoinen ja peli näyttää hyvältä. Jalkapallo on jalkapalloa eikä siihen tarvitse tehdä naisille ja miehille muutoksia, Meriluoto päättää.

Yle näyttää suorana kaikki MM-kisojen ottelut. Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit sekä kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis.

Lue myös:

MM-kisojen kohusääntö muuttuu kesken kisojen – Kansainvälinen jalkapalloliitto huolestui maalivahtien mahdollisista ulosajoista

Yhdysvaltain entinen tähtimaalivahti hämmentää jälleen huippuottelun alla – myönsi huijanneensa Ruotsia vastaan olympialaisissa

MM-ensikertalaisten maalilla torjuu kovatasoisen Ranskan liigan parhaaksi valittu maalivahti – Christiane Endler avaa maannaisilleen ovia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat