Suora

  • CS:GO: IEM Chicago – loppuottelu
  • Uinnin MM, aamun kilpailut

Kommentti: Katse avainpelaajien vuosirenkaisiin – Erik Karlssonin jättisopimus paljastaa, että San Jose ei ole valmis luovuttamaan

Mestaruuksia ei voiteta pojilla, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä Vancouverista.

NHL
Erik Karlsson
Ruotsalaispuolustaja Erik Karlsson solmi arvokkaan kahdeksanvuotisen jatkosopimuksen San Jose Sharksin kanssa.Getty Images

Sanovat NHL:ää nuorten miesten liigaksi. Sitähän se voi olla, ja tavallaan onkin, mutta ei pudotuspeleissä. Mestaruuksia ei edelleenkään voiteta poikaporukoilla. Niin ei tehty ennen, eikä niin tehdä vieläkään – ei, vaikka NHL on kiistattomasti nuorentunut vuosien saatossa.

Katsokaa edellisvuosien mestarijoukkueita.

Washington, St. Louis, Pittsburgh kahdesti, Chicago ja Los Angeles kahdesti, kaikki kaiken kokeneita veteraaniryhmiä. Aleksander Ovetshkin nosteli kannua ensimmäistä kertaa 32-vuotiaana vuosi sitten. St. Louisin tämän kauden joukkueessa pelasi neljätoista vähintään 27-vuotiasta pelaajaa.

Poikkeuksen sääntöön tekevät Pittsburgh vuonna 2009 ja Chicago vuotta myöhemmin. Nämä joukkueet olivat oikeasti nuoria.

Samaan hengenvetoon on muistettava, että esimerkiksi Sidney Crosbyn tapauksessa puhumme täysin poikkeuksellisesta pelaajasta, jääkiekkohistorian yhdestä parhaasta. Eikä nyt puhuta pelkästään teknisestä osaamisesta, vaan myös johtajuusominaisuuksista.

Eikä sovi unohtaa, että Crosby sai käydä uransa alkupuolella kovaa koulua.

Kun Crosby tuli liigaan syksyllä 2005, Pittsburgh piti huolen, että Penguinsin kopista löytyi johtajuutta ja esimerkkiä. Harva supertähti on saanut kasvaa pukuhuoneessa, missä esimerkkiä olivat alkutaipaleella näyttämässä muun muassa Mario Lemieux, Mark Recchi, Sergei Gonchar, John Leclair ja Bill Guerin, kaikki aikansa suuria NHL-sotureita.

Crosby, Lemieux
18-vuotias Sidney Crosby (vas.) ja Pittsburghin kapteeni Mario Lemieux lokakuussa 2005. Getty Images

Tästä on viime kädessä kyse myös San Jose Sharksin erikoisessa tilanteessa.

San Jose solmi nimittäin maanantaina ruotsalaispuolustaja Erik Karlssonin kanssa kahdeksanvuotisen ja 92 miljoonan taalan arvoisen jatkosopimuksen. Sopimuksen myötä San Josella on kiinni kolmessa kärkipuolustajassaan (Karlsson, Brent Burns ja Marc-Edouard Vlasic) käsittämättömät 26,5 miljoonaa taalaa vuodessa.

Vertailuksi mainittakoon, että helmikuun siirtotakarajalla San Josen lisäksi ainoastaan kaksi joukkuetta (Pittsburgh ja Carolina) ylsi koko puolustuskaluston osalta 26,5 miljoonaan.

Mutta tämä on lopulta sivuseikka.

Loistavaa työtä jo pitkään San Josessa tehnyt GM Doug Wilson ei murehdi esimerkiksi sitä, että miten erilaisista vammoista viime vuosina kärsinyt Karlsson pelaa sopimuksen viimeisellä kaudella 2026–2027. Wilson ei murehdi juuri nyt sitä, miten Karlssonin sopimus vaikuttaa Sharksin palkkakattotilanteeseen kaudella 2024–2025.

Wilson haluaa voittaa tässä ja nyt.

Ja katsokaa avainpelaajien vuosirenkaita: Logan Couture 30, Joe Pavelski (jos palaa) 34, Evander Kane 27, Tomas Hertl 25, Brent Burns 34, Marc-Edouard Vlasic 32 ja niin edelleen. Miksi odottaa? Ja millä tavalla Karlssonin vapauttaminen olisi edesauttanut San Josen mestaruustavoitteita?

Sharksin joukkueessa on liikaa huippuosaamista luovuttamiseen. Kaiken kokeneiden veteraanien takana Tomas Hertl, Timo Meier ja Kevin LaBanc ovat nousseet fantastisella tavalla eturiviin maailman kovimmassa liigassa. Tässä ryhmässä on aivan absoluuttista huippuosaamista, on kokemusta, on nuoruuden intoa ja ennen kaikkea nälkää.

On mentävä tuulta päin.

Doug Wilson
San Jose Sharksin GM Doug Wilson kuvattuna vuonna 2016.Getty Images

Jokainen NHL:ää tarkemmin seuraava ymmärtää, miten lähellä San Jose oli tänäkin vuonna. Se johti läntisen konferenssin finaalisarjaa tulevaa mestaria St. Louisia vastaan voitoin 2–1 -tie oli nytkin auki taivasta myöten. Vaikka ydinryhmä ikääntyy, luovuttaminen juuri nyt olisi ollut mieltä vailla oleva ratkaisu.

Jos San Jose olisi päästänyt Karlssonin menemään, se olisi samalla voinut iskeä hanskat santaan muidenkin "vanhusten" kanssa ja alkaa rakentaa palapeliään uudelleen.

"All-in" on kuitenkin muotia NHL:ssä, kysykää vaikka Jarmo Kekäläiseltä.

Kekäläinen laittoi keväällä Columbuksen kanssa niin sanotusti all-in. Hän hankki pelaajia siirtotakarajalla menestyksen toivossa, vaikka yleinen konsensus oli, että vapaiksi agenteiksi tulevien tähtien vuoksi suunta olisi ennemminkin ulospäin. Kekäläinen sai tästä rohkeasta vedosta paljon tunnustusta, vaikka joukkue ei päätyyn asti mennytkään.

Huippu-urheilussa kyse on lopulta aina pelkästään voittamisesta. Chicago otti osumaa tällä kaudella, etenkin syksyllä, mutta miten kukaan tolkun ihminen tuulisessa kaupungissa kehtaisi valittaa? Joukkue voitti vuosina 2010-2015 kolme Stanley Cupia. Ensin voitetaan ja sitten selvitellään siitä aiheutuneita mahdollisia palkkakatto- ja kokoonpanomurheita.

Jos San Jose purjehtii keväällä 2020 maaliin asti, kukaan San Franciscon lahden alueella ei kyseenalaista Karlssonin kahdeksanvuotista jatkosopimusta.

Voittamisella on kummallinen vaikutus ympäristöön.

Tämän Sharks-joukkueen aika on nyt ja Wilson tietää sen. Siksi käytössä tulee olemaan kaikki mahdolliset keinot Stanley Cupin saavuttamiseksi. Vaikka Sharks on jo nyt ahtaalla palkkakaton alla, älkää epäröikö Wilsonin halukkuutta vahvistaa joukkuetta myös tulevan kauden aikana.

Näin Wilson on toiminut aina: yltiörohkeasti vain ja ainoastaan voittoa tavoitellen.

Eikä tämä kaiken kokeneen joukkueen aika todellakaan ole ohi. Ei vaikka NHL:ää kuinka myytäisi nuorten miesten liigana.

Pojat pelaavat syksyllä, miehet keväällä.

Muokattu 18.6. kello 10.25: Muutettu otsikkoa ja lisätty kappale leipätekstiin.

Lue myös:

Kommentti: Olli Määttä saa uralleen uuden mahdollisuuden Chicagossa, mutta panokset ovat kovat

Jatkosopimuksestaan huoleton Patrik Laine toivoo Kaapo Kakolle ykkösvarausta: "Tällä hetkellä Kaapo on parempi pelaaja kuin Hughes"

St. Louisin O'Reilly pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi – toisti Wayne Gretzkyn huiman tempun

Rask pettyi jo toisen kerran finaaleissa: "Pahin painajainen!"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat