Suora

  • Uimahyppyjen MM, miesten 10 m:n alkukilpailu
  • Uimahyppyjen MM, miesten 10 m:n välierät

Kuortaneella luvassa timanttinen keihäskattaus: nyt mukaan liittyi Magnus Kirt

Viron ennätysmiehelle 90 metrin rikkominen ei ole pakkomielle.

yleisurheilu
Magnus Kirt kisaa Suomessa jo kolmatta kertaa tällä kaudella.
Magnus Kirt kisaa Suomessa jo kolmatta kertaa tällä kaudella.Jaakko Stenroos / All Over Press

Kuortaneen juhannuskisat tarjoavat tuttuun tapaan huiman keihäskattauksen miesten keihäänheitossa. Hallitseva olympiavoittaja ja Euroopan mestari Thomas Röhler osallistuu kisaan jo viidettä kertaa peräkkäin, ja hän tavoittelee kolmatta voittoaan vuosien 2015 ja 2017 jatkoksi.

Viime vuonna saksalainen joutui tyytymään kakkossijaan, kun Viron Magnus Kirt kiskaisi voittoon tuloksella 84,69. Kirt passasi pitkään osallistumistaan tämän vuoden kisaan, mutta tiistaina hän vahvisti osanottonsa Yle Urheilulle.

– Kisaan kaksi päivää ennen Ostravassa, mutta olen päättänyt tulla myös Kuortaneelle, Kirt, 29, kertoi puhelimitse.

Kyseessä on Kirtille jo kolmas kisa Suomessa tällä kaudella, eivätkä aiemmat kaksi ole jättäneet katsojia kylmäksi: Vantaalla Kirt heitti 89,33 ja Turussa 88,32.

Kirtin ja Röhlerin lisäksi Kuortaneella nähdään kansainvälisistä huipuista myös Saksan Andreas Hofmann, Taiwanin Cheng Chao-Tsun ja Trinidad ja Tobagon Keshorn Walcott. Hofmann on maailmantilaston ykkönen tuloksella 89,65, mutta hänen viime vuonna heittämänsä ennätys on hurja 92,06. 90 metrin ylitykseen ovat urallaan pystyneet myös Chao-Tsun, 91,36 vuonna 2017, ja Walcott, 90,16 kesällä 2015.

Kirt on vuoden sisään heittänyt jo seitsemässä kisassa päälle 88 metrin, mutta 90 metrin raja on vielä rikkomatta. Keihäshistoriassa nimenomaan Kuortane on ollut se paikka, jossa tähti toisensa jälkeen on liittynyt maineikkaaseen ysikympin kerhoon. Vuonna 2000 tempun teki Konstandinos Gatsioudis (91,69) ja 2005 Tero Pitkämäki (91,53).

Siitä, tulisiko Kirtistä kolmas 90 metrin debytantti Kuortaneella, virolainen ei ota paineita.

– En ajattele 90 metrin rajaa. Isossa kokonaiskuvassa sen rikkominen ei tarkoita mitään. Keskityn heittämään korkealla tasolla jokaisessa kilpailussa, mutta haluan ajoittaa huippukuntoni Dohan MM-kisoihin, Kirt sanoi.

Koska kausi on pitkä, Kirt aikoo kilpailla harkitusti. Kuortaneen jälkeen hän vetäytyy harjoitustauolle ja palaa kisoihin 9. heinäkuuta Luzernissa Sveitsissä. Toinen tauko on luvassa elokuun alussa.

Kansainvälisistä tähdistä Kuortaneelta on poissa hallitseva maailmanmestari Johannes Vetter, joka palasi voitokkaasti kilpakentille Oslon Timanttiliigassa, mutta loukkasi samalla lähentäjälihastaan. Kirtinkään vuosi ei ole ollut täysin kivuton.

– Jouduin siirtämään kauden aloitusta selkäkivun takia, mutta selvisin siitä muutaman viikon levolla. Muuten harjoituskausi meni suunnitellusti: sain tehtyä paljon heittoharjoituksia talvi- ja kevätkaudella, mikä oli päätavoitteeni.

– Keihäänheittäjä ei ole käytännössä koskaan sataprosenttisessa kunnossa. Olen kuitenkin sellaisessa kunnossa, että pystyn heittämään kisoissa täydet kuusi kierrosta, Kirt kertoi.

Yle näyttää Kuortaneen juhannuskisat TV2:lla suorana tulevana lauantaina. Lähetys alkaa kello 15.30.

Lue lisää:

Kommentti: Suomessa virittyy kaikessa hiljaisuudessa kaikkien aikojen keihäspommi

Antti Ruuskanen repäisi parhaan heittonsa kolmeen vuoteen – yllättynyt asiantuntija nosti MM-kisojen mitalikandidaatiksi

Antti Ruuskanen kiskaisi avauskisassaan kauden kotimaisen kärkituloksen ja Dohan MM-rajan – "Koko kevään oli tiedossa, että pitkiä kaaria tulee"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat