Suora

  • Elävä arkisto esittää

Huima raviura päättymässä – Ranch Kelly murskasi ME-numeroita ja antoi toivoa pienille talleille

Kaksi ME- ja viisi SE-aikaa urallaan juossut tamma valmistautuu siitokseen ja uransa viimeisiin ravilähtöihin.

raviurheilu
Ranch Kelly -ravihevonen.
Ranch Kellyn ura on lähes ravattu.Esa Huuhko / Yle

Ranch Kelly vetää korvansa luimuun ja vetäytyy karsinansa nurkkaan. Ilme on sellainen, ettei vieraalla, hyvä jos omillakaan on asiaa metriä tai paria lähemmäs.

– Se on tamma, vähän vielä omanlainenkin, hevosen omistaja ja valmentaja Anne Luttinen hymähtää.

Omapäinen tamma tietää ja tuntee paitsi arvonsa myös sopivat käytöstavat. Kun valmentaja Luttinen tai hoitaja Heidi Konga astelee karsinan ovelle, hevonen tulee kiltisti valjastettavaksi. Tamma osa käyttäytyä arvonsa mukaisesti harjoituslenkillä, kilpailumatkalla tai raviradalla muiden kilpakumppanien joukossa ja joskus suurenkin yleisön edessä.

– Koskaan ei ole mitään ongelmia ollut Kellyn kanssa, Konga vahvistaa.

Pienestä yhden kilpahevosen tallista tuleva tamma on raivannut tiensä suomalaisen ravikansan sydämiin viimeisen vuoden aikana.

– Eihän tätä olisi voinut millään uskoa, eikä edes haaveilla. Antaa tämä varmaan toivoa hevosihmisille, että kaikki on mahdollista. Moni haaveilee hyvästä hevosesta, Luttinen sanoo.

Ranch Kelly olivat ikäluokan kärkihevosia jo ikäluokkalähdöissä 3- ja 4-vuotiaana, mutta nousi Suomen terävimmälle huipulle 10-vuotiaana. Tuossa iässä jo valtaosa lämminverihevosista on jättänyt kilpauransa ja parhaat siirtyneet siitokseen.

Ranch Kellyn ja Anne Luttisen yhteinen taival on kestänyt 10 vuotta.
Ranch Kellyn ja Anne Luttisen yhteinen taival on kestänyt 10 vuotta.Petri Vironen / Yle

Ranch Kellyn ja Anne Luttisen elämä mullistui vuosi sitten kun hevonen alkoi voittaa isorahaisia lähtöjä. Luttinen otti vapaa työstään ympäristötarkastajana ja keskittyi valmennukseen. Samalla tie vei Ruotsin kautta Ranskaan, jossa vierähti syksyn pimeimmät kuukaudet.

Ruotsissa Kelly ravasi EM-hopealle. Pariisin kuuluisalta Vincennesin radalta tuomisina oli komea voitto ja muutama heikompi sijoitus.

– Oli ne hienoja hetkiä, mutta kyllä se suurin täyttymys tuli kuitenkin kotimaassa. Suur-Holloja-ajon voittoa kaikki himoitsevat, mutta itse en ollut sellaisesta uskaltanut edes unelmoida, Luttinen sanoo.

Myös kotimaahan paluun jälkeen juoksu on sujunut mallikkaasti, vaikka pieniä vaikeuksiakin matkan varrelle on osunut. Kahdeksasta startista on tullut kolme voittoa ja neljä kakkossijaa.

Ranch Kelly -ravihevonen laitumella.
Ranch Kellyn oli huipulla harvinaisen vanhana.Esa Huuhko / Yle

Ranch Kellyn ura oli päättyä ennen suurinta menestysjaksoa kevättalvella 2018. Hevoselle oli kaksikin vakavaa vammaa, joista toipuminen oli epävarmaa. Luttinen oli jo henkisesti asennoitunut uran loppumiseen.

Toukokuun 10. päivänä Ranch Kelly aloitti kuitenkin kilpailujakson, joka hakee vertaistaan Suomen raviurheilun historissa. Tamma on sen jälkeen startannut 25 kertaa, voittanut niistä 12 lähtöä ja ollut kuudesti toinen. Vastus on ollut jatkuvasti kovin mahdollinen.

Palkintoŕahaa tuo ajanjakso on tuottanut vajaat 315 000 euroa. Koko uran tienestit ovat tähän mennessä 491 000 euroa.

Eläkepäiviksi "ministeritalliin"

Kulunut vuosi on hurjan menestyksen myötä ollut yhtä hulinaa. Sekä hevosen että valmentajan elämä muuttui vielä maaliskuussa muuton myötä.

Mäntyharjun tutut maisemat vaihtuivat naapurikunnan Pertunmaan puolelle. Uusi koti löytyi Antinmäen tilalta. Tilaa isännöi maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä, jonka veli Ilkka Leppä on Anne Luttisen puoliso.

– On täällä hienot maisemat elää ja asua hevosten kanssa, Luttinen iloitsee.

Heidi Kongan hoidettava on huomannut, että lehmäaitauksessa tapahtuu jotain kiinnostavaa.
Heidi Kongan hoidettava on huomannut, että lehmäaitauksessa tapahtuu jotain kiinnostavaa.Petri Vironen / Yle

Antinmäen tilan metsiin on vedetty laadukkaasta sorasta lenkkejä, joita Ranch Kellyn on uransa jälkeen hyvä hölkkäillä. Myös Luttisen yhden hevosen talli voi saada täydennystä vielä loppuvuodesta.

– Olen minä jo jonkun aikaa katsellut uutta hevosta, mutta sopivaa ei ole löytynyt. Tamma sen olla pitää, mutta en tietenkään Kellyn veroista voi odottaa.

Suomen kaikkien aikojen ravureiden joukkoon noussut Ranch Kelly odottaa parhaillaan sopivaa hetkeä siitokselle. Linjat Ruotsiin ovat kuumina. Kun sopiva siitoshetki koittaa, soitto aamupäivällä Ruotsiin ja iltapäivällä siemennyserä on jo Pertunmaalla.

Isäoriksi on valittu maailman nopeimpiin hevosiin kuulunut, kilpauransa juuri lopettanut Readly Express. Jos tammalle otollinen päivä ei isäehdokkaalle sovi, on varaoriksi valittu Maharajah, suosittu ja maineikas periyttäjä sekin.

Kerran vielä Suur-Hollolaan

Ranch Kellyn kilpatarinan viimeiset rivit ovat kuitenkin vielä kirjoittamatta. Kantava tamma saa kilpailla vielä muutaman kuukauden. Jos Anne Luttisen silmäterä pysyy kunnossa, Ranch Kelly ja ohjastaja Hannu Torvinen nähdään kesäkuun lopun Suur-Hollola -ajossa.

Lahden suurkilpailun 120 000 euron pääpalkinnosta kilpailevat kaikki parhaat Suomessa syntyneet lämminverihevoset. Viime vuonna Ranch Kelly pystyi kukistamaan loppusuoran senttipelissä suomalaiset huippuorit.

– Nyt vastus näyttää jo lauantain välierässä niin kovalta, että on täysi työ päästä sunnuntain finaaleihin, Luttinen arvioi varovaiseen tapaansa.

Anne Luttinen ohjastaa Ranch Kelly -ravihevosta harjoitusmaastossa.
Suur-Hollola-ajo siintää vielä tulevaisuudessa.Esa Huuhko / Yle

Myös Lahden jälkeen valjakko saatetaan nähdä heinä–elokuun tammalähdöissä.

– Kotiradan St Michelin tammalähtö ja Forssan tammavaltikka ovat mahdollisia.

Charme edelleen kaikkien aikojen ykkönen

Vaikka Ranch Kellyn uraa hakee omalla tavallaan vertaistaan, aivan kaikkien aikojen ykkössijalle ei kuitenkaan yllä. Ennätysnumeroista syntyi pitkä lista, mutta kansainvälinen menestys jäi vielä melko kauas Charme Asserdalin urasta.

– Ranch Kelly oli vuoden 2018 piristysruiske suomalaiselle raviurheilulle voittamalla monta suurkilpailua Suomessa sekä lähdön Pariisissa Vincennesin raviradalla. Sen viime vuonna ansaitsema yli 324 000 euroa on hurja summa yhden vuoden ansioiksi, Suomen Hippoksen kilpailupäällikkö Tuomo Pekonen sanoo.

Pekosen mielestä yhden kauden huima menestys ei riitä nostamaan tammaa kaikkien aikojen hevoseksi.

– Sen ennätykset maililla ja täydellä matkalla ovat hurjat, mutta suuri kansainvälinen menestys puuttuu. Kyllä Charme on edelleen se legendojen legenda.

Kaikkien aikojen suomalaisten lämminveristen tilastossa hopea- ja pronssitiloista taistelevat Pekosen listalla muun muassa Passionate Kemp, BWT Magic ja Houston Laukko.

– Suomenhevoset ovat sitten asia erikseen.

Ranch Kellyn mukana kilparadoilta poistuu tämän hetken tunnetuin lämminveriravuri. Seuraavaa tähteä odotellaan jo malttamattomasti.

– Tähdillä on erittäin suuri merkitys. Sellaisia tarvitaan medianäkyvyyden takia, jota kautta ihmiset kiinnostuvat lajista. Tähdet tuovat lisää yleisöä niihin raveihin joihin osallistuvat. Tällä hetkellä Suomessa ei valitettavasti ole tuollaista suurta kansainvälistä tähteä, Tuomo Pekonen harmittelee.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat