Suora

  • Elävä arkisto esittää

Pika-aitureiden kärkikolmikko on tasainen, mutta tässä he eroavat – asiantuntija jakoi suomalaisille kilpasiskoille plussat ja miinukset

Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni nostaa esille aitakolmikon vahvuudet ja heikkoudet. Katso juttu kuvaa klikkaamalla!

yleisurheilu
Nooralotta Neziri, Annimari Korte ja Reetta Hurske

Tässä ovat kolme kuumaa nimeä pika-aidoissa: Reetta Hurske, Annimari Korte ja Nooralotta Neziri. Kolmikko on tänä kesänä pinkonut sadan metrin aidoissa jo kovia aikoja, kun kilpailukausi on vasta alussa.

Kolmikosta nopeiten on juossut alkukaudella Korte, joka kellotti Lahden GP-kisoissa kesäkuun alussa uuden ennätyksensä 12,93. Nooralotta Nezirin ja Reetta Hurskeen kauden parhaat syntyivät Paavo Nurmen kisoissa noin viikko sitten. Neziri juoksi tuloksen 12,99 ja Hurske 13,04, joka tamperelaisen oma ennätys.

Kolmikon kilpailukalenterissa on paljon samoja merkintöjä, ja kilpasiskot kirittävät toisiaan seuraavan kerran keskiviikkona Jyväskylän GP:ssä.

Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni perkaa seuraavassa Hurskeen, Kortteen ja Nezirin vahvuudet ja heikkoudet sekä niputtaa, miten 100 metrin aidat pitää juosta oikein. Vajaassa 13 sekunnissa, kymmenellä aidalla ja niiden välillä, ehtii nimittäin tapahtua paljon.

Lähtö ja ensimmäinen aita Hurskeen heiniä

Kolmikosta ensimmäiselle aidalle tulee lähes poikkeuksetta ensimmäisenä Hurske. Tamperelainen on läpi uransa tunnettu räjähdysmäisestä lähdöstään ja terävästä kiihdytyksestään.

– Ensimmäisellä aidalla pitää olla reagointikykyä: siinä kolmikolla on eroa, Finni analysoi.

Naisten pika-aidoissa juoksijat tulevat ensimmäiselle aidalle kahdeksalla askeleella. Hurske on siinä kolmikosta paras, mutta Finnin mukaan myös Neziri ja Korte ovat alkukiihdytyksessä hyviä.

Reetta Hurske Lahden GP
Reetta Hurske on jo aitonut alkukaudella ennätyksensä.AOP

– Reetta Hurske tunnetaan siinä erittäin hyvänä. Kiihdytys etenee hyvin ja hän saa ensimmäiseen väliin hyvän nopeuden.

Hurskeen suurin haaste 100 metrin matkalla liittyy loppujuoksuun. Sitä Hurske on kuitenkin pystynyt parantamaan tälle kaudelle.

– Hurskeen haasteena on, pysyykö juoksuasento loppuun asti hyvänä. Kun kaatuu nokilleen, askel pyörii takana ja teho häviää, mutta hän on parantunut sitä, Finni selventää.

Kortteen vahvuutena virheettömyys ja tasaisuus

Annimari Korte juoksi 5. kesäkuuta Lahdessa huippujuoksulla ennätyksensä 12,93. Finnin mukaan Korte on mennyt eteenpäin viime kauteen verrattuna lähtökiihdytyksessä.

– Korte on parantanut paljon alkujuoksuaan. Hän pääsi Lahdessa hyvään imuun heti alkujuoksussa.

31-vuotias Korte on noussut hämmästyttävällä tavalla suomalaisen yleisurheilun kärkeen. Korte juoksi useat vuoden kansallisella tasolla ja hänen kauden parhaansa kolkuttelivat 13,60 -aikoja useana vuonna peräkkäin.

Annimari Korte
Annimari Korte on alittanut jo Dohan MM-rajan.AOP

– Korte on nostanut tasoaan valtavasti. Hänen aitavälien nopeutensa ovat vakiintuneita ja hän tekee vähän virheitä. Korte on tasaisen hyvä ja vahvin viimeisissä aitaväleissä, Finni summaa.

Kokenut Neziri parantaa kauden mittaan

Naisten 100 metrin aitojen Suomen ennätyksen haltijalla Nooralotta Nezirillä on näistä kilpasiskoista eniten kokemusta. Taskussa on usea arvokisajuoksu ja Kalevan kisoista peräti kuusi kultaista mitalia.

Neziri lämpenee Finnin mukaan kauden aikana paljon ja juoksija tekee yleensä parhaat tuloksensa kesän edetessä. Nezirin 13 sekunnin alitus alkukaudella lupailee hyvää.

– Kauden parhaan ja huonon juoksun välillä saattaa olla jopa puoli sekuntia.

Finnin mukaan Nezirin vahvuus on maksiminopeus aitojen välillä.

Nooralotta Neziri
Nooralotta Nezirillä on kolmikosta selvästi eniten kokemusta arvokisoista.AOP

– Nooralotalla on haasteita ensimmäisen välin suhteen, mutta toisen ja kolmannen aidan välillä hän pystyy kiihdyttämään hyvin.

Jyväskylän Kenttäurheilijoita edustavan Nezirin ennätys 12,81 on kesältä 2016. Naisten 100 metrin aitojen MM-raja on 12,98.

– Neziri on maksimivauhdiltaan kolmikon kovin. Joskus Nooralotalle tulee liikakin puristusta ja juoksu meinaa hajota.

Yle näyttää Jyväskylän GP:n keskiviikkona TV2:ssa kello 18.30 alkaen.

Lue myös:

Neziri aitoi kovassa seurassa 13,18 Oslon Timanttiliigassa: "Nyt oli aika pehmeä juoksu"

Kommentti: Annimari Kortteen superjuoksu sinetöi vallanvaihdon suomalaisessa yleisurheilussa – historiallinen temppu on lähempänä kuin koskaan

“On aika harvinaista, että yhtenä iltana tulee neljä MM-kisalippua” – asiantuntija kertaa Turun herkut ja uskoo, että pika-aidoissa nähtiin myrskyvaroitus

Kuortaneella luvassa timanttinen keihäskattaus: nyt mukaan liittyi Magnus Kirt

Kommentti: Suomessa virittyy kaikessa hiljaisuudessa kaikkien aikojen keihäspommi

Antti Ruuskanen repäisi parhaan heittonsa kolmeen vuoteen – yllättynyt asiantuntija nosti MM-kisojen mitalikandidaatiksi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat