Suora

  • Veikkausliigan päätöskierros

Semenya-tapauksesta tihkuu uusia syytöksiä – Kansainvälinen yleisurheiluliitto: "Semenya on biologisesti mies"

Kansainvälisen yleisurheiluliiton ja Caster Semenyan vääntö jatkuu.

yleisurheilu
Caster Semenya on valittanut Kansainvälisen yleisurheiluliiton testosteronitasojen rajoittamispäätöksestä Sveitsin korkeimpaan oikeuteen.
Caster Semenyan mukaan IAAF:n syytökset sattuvat kovasti. Getty Images

Olympiavoittaja Caster Semenyan oikeudenkäynnistä on paljastunut dokumentteja, joiden mukaan Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF pitää 800 metrin juoksija Semenyaa käytännössä miehenä.

IAAF on kevään ja kesän aikana kestäneen Semenya-tapauksen aikana vaatinut, että urheilijan pitää alentaa testosteroniarvoaan. Semenya ei tähän ole suostunut, ja IAAF on haluaa sulkea Semenyan ulos kisoista 400–1 500 metrin matkoilta.

IAAF:n lausunto paljastui Sveitsin urheilutuomioistuimen urheilulautakunnan julkaisemassa 163-sivuisessa päätöksessä. Aikaisemmin istunnosta oltiin julkaistu vain lyhyitä otteita.

IAAF:n mukaan Semenyalla on miehisiä ominaisuuksia, jotka ovat alkaneet murrosiän jälkeen.

– Semenya on biologisesti mies, IAAF kertoi oikeudessa.

Semenya itse kiistää, että hänellä olisi merkittäviä etuja.

Sveitsin korkeimman oikeuden julkaisemissa asiakirjoissa kerrotaan, että Semenya otti IAAF:n syytökset raskaasti ja kertoi, että ne tuntuvat todella pahalta.

– IAAF käytti minua aiemmin koe-eläimenä tutkiakseen, miten lääkitys vaikuttaisi minun testosteronitasoihini. Hormonilääkkeet saivat minut voimaan pahoin. En voi sallia, että IAAF käyttää minua ja kehoani taas hyväkseen, Semenya sanoi.

Sveitsin korkein oikeus hylkäsi aiemmin IAAF:n päätöksen ja antoi Semenyalle luvan kisata. IAAF valitti päätöksestä, mutta viime torstaina korkein oikeus hylkäsi sen.

Lue myös:

Semenya-sotku jatkuu: sunnuntain Timanttiliiga jää sittenkin väliin

Sveitsiläisoikeus hylkäsi IAAF:n ensimmäisen valituksen – Semenya saa jatkaa kisaamista

Urheiluoikeuden asiantuntija ennakoi harvinaista päätöksentekoa IAAF:n ja Semenyan välisessä kiistassa: "Semenyalla voi olla mahdollisuus voittaa valituksensa"

Sveitsin korkein oikeus jäädytti Kansainvälisen yleisurheiluliiton päätöksen – Semenya saa kilpailla ilman testosteronitasoa laskevia lääkkeitä

Lähteet: Reuters, the telegraph

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat