Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Ysäriä ja rillausta

MM-kisojen tuoreesta kaikkien aikojen maaliennätyksesta löytyy mielenkiintoinen yksityiskohta: “Monella olisi saattanut puntti tutista” – Sankari heitti itse piikin tasa-arvosta

Brasilian Marta on tehnyt historiallisesta 17 maalistaan peräti 7 rangaistuspotkusta. Myös ennätysosuma syntyi 11 metristä.

FIFAn jalkapallon naisten MM 2019
Marta onnistui rangaistuspotku
Marta onnistui rangaistuspotkussa Italiaa vastaan MM-kisojen alkulohkossa. Robert Cianflone/Getty Images

33-vuotias Brasilian legendaarinen tähtihyökkääjä Marta teki jalkapallohistoriaa tiistaina nousemalla MM-kisahistorian kaikkien aikojen maalintekijäksi. Martalla on nyt kasassa 17 osumaa, kun hän onnistui rangaistuspotkussa Italiaa vastaan.

Maalilla Brasilia voitti Italian 1–0. Nyt Brasilia etenee yhtenä parhaista lohkokolmosista jatkoon.

Marta aloitti maalinteon MM-kisoissa vuonna 2003. Parhaat kisat ovat toistaiseksi vuoden 2007 MM-kisat, jolloin syntyi seitsemän osumaa. Tuolloin toki Marta epäonnistui myös rangaistuspotkussa finaalissa, jonka Saksa vei 2–0. Nyt Marta kuitenkin onnistui kovassa painetilanteessa.

Maalitilastosta löytyykin mielenkiintoinen yksityiskohta, sillä Martan 17 maalista 7 on syntynyt rangaistuspotkusta.

– Voittomaalin arvoa ei vähennä yhtään, että se tulee rangaistuspotkulla. Monella olisi voinut puntti tutista tuollaisessa tilanteessa. Maali saattoi siinä vaiheessa olla se ratkaiseva osuma siinä, meneekö Brasilia jatkoon, Yle Urheilun asiantuntija Rosa Lappi-Seppälä totesi ennätysmaalista.

Ottelu oli kaiken kaikkiaan erittäin mielenkiintoinen, vaikka vain yksi maali syntyikin. Kummallakin joukkueella riitti maalitilanteita. Ensimmäisellä puoliajalla Italia sai pallon Brasilian maaliinkin, mutta se hylättiin paitsiona. Brasilia sai lopulta ratkaisevan rangaistuspotkun, kun Elena Linari kaatoi Debinhan rangaistusalueella 74. minuutilla.

– Nostaisin Debinhan ottelun parhaaksi pelaajaksi. Hän aiheutti vaarallisia tilanteita Italian päähän koko ajan, Suomen Palloliiton varapuheenjohtaja ja Yle Urheilun asiantuntija Katri Mattsson arvioi.

– Linari keskittyi ehkä liikaa Debinhaan. Hän olisi voinut ottaa kontaktin, mutta jatkaa juoksuaan kohti palloa. Ei olisi sitten ollut niin selkeä pilkun paikka, Lappi-Seppälä jatkoi.

Marta ei ole enää viime aikoina ollut kaikkien aikojen vireessään. Ennen MM-kisoja Brasiliassa puhuttiin jopa hänen jättämisestä pois MM-joukkueesta. Nyt Marta on kuitenkin tehnyt kisoissa kaksi maalia rangaistuspotkusta, vaikka jättikin avauspelin väliin loukkaantumishuolien takia.

– Selkeästi nämäkin maalit osoittavat, että Marta on legendaarinen ikoni. Kaikki kunnia hänelle. Hienoa, että hän sai tällaisen meriitin vielä. Ura kuitenkin todennäköisesti loppuu tähän, Mattsson sanoo.

Marta oli luonnollisesti itse iloissaan ja hyvin otettu ennätyksen rikkomisesta.

– Olen todella iloinen, kun kirjoitan historiaa lajissa, jota jotkut pitävät edelleen miesten lajina, Marta kommentoi Fifan verkkosivujen mukaan ottelun jälkeen.

– Rikomme ennätyksiä ja näytämme, kuinka naisten jalkapallo on kehittynyt. Tämä ei ole vain Martan tarina, vaan myös kaikkien naisten ympärillämme.

Brasilia kohtaa neljännesvälierissä joko Saksan tai Ranskan. Lohkoykköselle Italialle vastaan tulee joko Nigeria tai Kiina. Australia kohtaa Norjan. Brasilialle pääsy kahdeksan parhaan joukkoon tekee siis tiukkaa.

– Tavoittelimme itse ykkössijaa lohkossa. Mutta nämä ovat MM-kisat. Nyt ei ole mitään väliä sillä, kuka tulee tiellemme. Emme voi valita sitä, Marta muotoili.

Lue lisää:

Häikäisevää jalkapallohistoriaa! Näin Brasilian supertähti Marta nousi kaikkien aikojen maalintekijäksi MM-kisoissa, tuloksesta silti kirvelevä

Marta rikkoi MM-kisojen maaliennätyksen, mutta se ei brassitähdelle riitä – jalkapallon himotuin titteli on kiertänyt kaikkien aikojen naispelaajaa, jolle Ruotsi on kuin toinen kotimaa

Marta teki historiaa, mutta Australia korjasi täyden pistepotin dramaattisella tavalla – katso, kuinka Brasilian kahden maalin johto suli hujauksessa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat