Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Loppuhuipennus alkaa – lue analyysit kaikista 16 parhaasta joukkueesta ja tiedät, mistä asetelmista MM-jalkapallon pudotuspelit alkavat!

Jalkapallon MM-kisoissa Ranskassa alkavat lauantaina 16 parhaan pudotuspelit. Yle Urheilu kävi läpi jokaisen joukkueen tilanteen ennen neljännesvälieriä.

FIFAn jalkapallon naisten MM 2019

1

Saksa MM2019
Maja Hitij/Getty Images

Saksa

Maailmanrankingin kakkosen Saksan vire MM-kisojen pudotuspeleihin lähtiessä on arvoitus. Alkulohkossa Saksa otti nihkeät 1–0-voitot Kiinasta ja Espanjasta. Viimeisessä alkulohkopelissä Etelä-Koreaa vastaan maalihanat aukesivat kunnolla, kun Etelä-Afrikka kaatui 4–0. Se ei kuitenkaan ollut suuri mittari.

Saksalle jobinpostia tuli myös tähtipelaaja Dzenifer Marozsánin loukkaantumisen takia. Lyon-tähden varvas murtui Kiina-pelissä ja Marozsanilta jäi kaksi viimeistä alkulohkopeliä väliin.

– Saksa ei ole vakuuttanut vielä itseäni. Nuori joukkue on toki hakenut myös muotoaan. Kun tosipelit alkavat, nähdään Saksan todellinen muoto, Yle Urheilun asiantuntija Maija Saari sanoo Saksan tilanteesta.

– Saksan materiaali riittää lohkovoittoon ilman Marozsania. Mutta jokainen joukkue näissä kisoissa kaipaa supertähtiään. Myös Saksa, totesi puolestaan Erkka V. Lehtola.

Saksa–Nigeria, la 22.6. kello 18.30 alkaen. Suora lähetys TV2:ssa ja Areenassa.

2

Nigeria MM-kisat
Richard Heathcote/Getty Images

Nigeria

Nigeria pääsi 16 parhaan joukkoon viimeisenä joukkueena. Sen mahdollisesta putoamisesta ehti nousta jo suuri poru, koska alkulohkon päätöskierroksella Ranska nousi mielenkiintoisten videotuomarituomioiden jälkeen voittoon. Ranska sai rangaistuspotkun, jonka Wendie Renard veti ohi. Sen jälkeen Nigerian maalivahdin katsottiin kuitenkin rikkoneeen uutta sääntöä, jossa pitäisi olla toinen jalka maaliviivalla.

Loppujen lopuksi Nigeria pääsi mukaan pudotuspelikeskusteluun, koska samalla tavalla Argentiina nousi Skotlantia tasoihin. Skotlannin jatkomahdollisuus meni siinä.

Nigeria sai kunniakkaan tappion jälkeen nyt uuden mahdollisuuden.

Saksa-Nigeria la 22.6. klo 18.30. Suora lähetys TV2:ssa ja Areenassa.

3

Australia Sam Kerr
AOP/imago sport

Australia

Australia aloitti MM-kisat vaisusti, kun se hävisi avauspelissä Italialle. Siitä tuli mitaliehdokkaaksi nostetun Australian kannalta kisojen ensimmäinen negatiivinen yllätys. Sen jälkeen Australia pystyi kuitenkin kasaamaan rivinsä ja vastasi kisojen hurjimmasta noususta kaatamalla Brasilian kahden maalin takaa 3–2.

Päätöspelissä supertähti Sam Kerr pyssytti päätöspelissä neljä maalia Jamaikan verkkoon ja nousi jakamaan maalipörssin kärkeä Alex Morganin kanssa.

– Kaksi fyysistä ja kovaa joukkuetta ovat vastakkain pelissä. Siitä tulee varmasti tasainen kamppailu, Yle Urheilun Katri Matsson arvioi.

Norja–Australia, la 22.6. kello 22.00. Suora lähetys TV2:ssa ja Areenassa.

4

Norja MM2019
Michael Regan/Getty Images

Norja

Norja selviytyi tyylikkäästi B-lohkon kakkoseksi, vaikka puhetta joukkueen iskukyvystä riitti paljon ennen kisoja. Paljon kohistiin maailman parhaana palkitun Ada Hegerbergin poisjäännistä ja kahden vuoden takaisesta EM-katastrofista.

Silti Norja oli lähellä kaataa viihdyttävässä alkulohkomatsissa Ranskan. Joukkue otti muissa peleissä rutiininomaiset voitot Nigeriasta ja Etelä-Koreasta. Mustia pilviä tuli kuitenkin, kun keskikentän tähti Caroline Graham Hansen loukkaantui alkulohkon päätöspelissä.

Yle Urheilun asiantuntijan Rosa Lappi-Seppälän mukaan Norja on kuitenkin ennakkosuosikki neljännesvälierään Australiaa vastaan.

– Pidän Norjaa vahvempana. Siellä on enemmän yksilöitä, jotka voivat olla vaarallisia. Etenkin jos Australia joutuu nojaamaan Kerriin maalintekotilanteissa, Lappi-Seppälä totesi.

Norja–Australia, la 22.6. kello 22.00 alkaen. Suora lähetys TV2:ssa ja Areenassa.

5

Phil Neville
Marc Atkins/Getty Images

Englanti

Englannissa on kohistu mestaruusmahdollisuuksista samaan tyyliin kuten aina miestenkin puolella. Suurin huomio kisoissa on toistaiseksi kiinnittynyt valmentaja Phil Nevilleen.

Entinen Manchester United -suuruus on nyt ensimmäisessä päävalmennuspestissään. MM-kisojen aikana on kiitelty paljon Nevillen ihmissuhdetaitoja, mutta toisaalta hän ei ole vielä saanut parasta irti joukkueestaan. Englanti olisi voinut pystyä pelaamaan vielä paremmin alkulohkopeleissä.

Viimeisessä pelissä Englanti otti selvän voiton Japanista ja lähtee pudotuspeleihin täydellisellä saldolla.

– Englannilla ei ole vieläkään mennyt kaasu pohjaan, Rosa Lappi-Seppälä sanoo.

Englanti-Kamerun, su 23.6. kello 18.30. Suora lähetys TV2:ssa ja Areenassa.

6

Kamerun MM2019
Elsa/Getty Images

Kamerun

Kamerun on kenties suurin yllätys 16 parhaan joukossa, vaikka se onnistuikin tempussa toisen kerran peräkkäin MM-kisoissa. Kaikkien aikojen parhaaksi Kamerunin naisten joukkueeksi kutsuttu joukko pääsi pudotuspeleihin todella dramaattisella tavalla. Alkulohkon päätöspelissä se tarvitsi maalin voiton Uudesta-Seelannista ja menikin alussa johtoon. Karu oma maali oli pilaamassa haaveet, mutta Ajara Nchoutin toinen osuma sai Kamerunin riemun ylimilleen.

Voittomaali syntyi ajassa 94.49, joka on naisten MM-futishistorian myöhäisin voittomaali.

– Tämä oli minulle yllätys. En olisi asettanut Kamerunia jatkoon lohkostaan. He yrittävät kuitenkin hyökätä. Oli kiva nähdä, että he menivät jatkoon, Marko Saloranta totesi.

Englanti-Kamerun su 23.6. klo 18.30. Suora lähetys TV2:ssa ja Areenassa.

7

Ranska MM2019 Wendie Renard
Ranskan Wendie Renard tuuletti onnistuttuaan rangaistuspotkusta Nigeriaa vastaan. Martin Rose/Getty Images

Ranska

Ranska on ollut kotikisoissaan yksi vaikuttavimmista joukkueista, vaikka Norjaa ja Nigeriaa vastaan se hyötyikin VAR-tuomioista. Silti Ranska otti kolme voittoa ja on hurjalla itseluottamuksella hakemassa ensimmäistä MM-kultaansa naisten kisoissa. Nyt vastaan asettuu Brasilia. Asiantuntija Juho Rantalan mukaan on Ranskan katse on ollut jo kuitenkin neljännesvälierää pidemmällä.

– Mielestäni mielenkiintoisin juttu on se, mitä tapahtuu Ranskan ja Yhdysvaltojen pelatessa todennäköisesti puolivälierissä vastakkain, Rantala sanoo.

– Jollain tavalla se peli on jo vaikuttanut, koska jenkit vaihtoivat seitsemän pelaajaa toiseen peliin. Ranska vaihtoi myös neljä pelaajaa alkulohkon päätökseen.

Ranska–Brasilia, su 23.6. kello 22.00. Suora lähetys TV2:ssa ja Areenassa.

8

Brasilia MM2019
Elsa/Getty Images

Brasilia

Brasilian MM-kisoissa on riittänyt tapahtumia jo alkulohkovaiheessa. Jamaikaa vastaan Brasilia otti vakuuttavan voiton. Cristiane teki historiaa iskemällä hattutempun MM-historian vanhimpana. Hän vei ennätyksen Cristiano Ronaldolta. Toisessa ottelussa Brasilian kahden maalin johto suli Australiaa vastaan.

Viimeisessä ottelussa kuitenkin Brasilia otti selkää seinää vasten voiton Italiasta. Samalla Marta nousi yksin kaikkien aikojen parhaaksi maalintekijäksi MM-kisoissa ohi Miroslav Klosen.

Brasilialla on ollut vaikeuksia yhteispelissään hyökkäyksessä, vaikka monia loistavia yksilöitä löytyy. Se on selvä altavastaaja neljännesvälierässä Ranskaa vastaan.

– Olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, että Brasilian taru loppuu siihen peliin. Mutta annetaan heidän näyttää osaamisensa, Katri Mattsson sanoi.

Ranska–Brasilia, su 23.6. kello 22.00. Suora lähetys TV2:ssa ja Areenassa.

9

Espanja MM2019
Maja Hitij/Getty Images

Espanja

Espanja tuli B-lohkossa taipumalla Saksalle yhdellä maalilla, mutta ottamalla selvän voiton Etelä-Afrikasta. Suomen MM-karsintalohkon voittanut Espanja päätti alkulohkorupeaman sopuisaan maalittomaan tasapeliin Kiinaa vastaan. Se tarkoitti molemmille jatkopaikkaa.

Jatkopaikka 16 parhaan joukossa on jo itsessään Espanjalle hyvä suoritus, koska neljä vuotta sitten MM-debyytissä turnaus päättyi alkulohkoon. Puolivälieriin on tuskin asiaa, koska vastaan tulee väkivahva Yhdysvallat. Ainakin alkulohkon tehottomuus maalipaikoissa pitäisi häivyttää pois.

– Espanjalla on paljon hyviä aihioita. Siellä on osaamista pallon kanssa. Mutta sitten loppuvat eväät. Tällä hetkellä joukkueessa ei ole kliinistä viimeistelijää, Erkka V. Lehtola sanoi

Yksi asia voi kuitenkin auttaa yllättämään.

– Espanja saa varmasti enemmän vastahyökkäysmahdollisuuksia Yhdysvaltoja vastaan kuin Kiina-pelissä. Niissä vastahyökkäyksissä he olivat Saksaa vastaan hyviä, Maija Saari sanoi.

Espanja–Yhdysvallat, ma 24.6. kello 19.00. Suora lähetys TV2:ssa ja Areenassa.

10

Yhdysvallat MM2019
Alex Grimm/Getty Images

Yhdysvallat

Kiistaton ennakkosuosikki numero yksi, Yhdysvallat, on aloittanut MM-kisat todella vakuuttavasti. Avauspelissään joukkue ilmiselvästi halusi näyttää kritiikoille tykittämällä MM-kisahistorian suurimman voiton. Thaimaa jäi jyrän alle maalein 0-13. Seuraavaksi Chile oli suupala. Myös kovaksi haastajaksi nostettu Ruotsi taipui Yhdysvalloille.

Se on osoittanut tasonsa ja on yhä edelleen kovin suosikki mestariksi. Yhdysvalloile neljän vuoden maailmanmestaruuden uusiminen on todella realistista. Tason kovuudesta kertoo jopa se, että spekuloidaan esimerkiksi siitä, pääseekö tähtihyökkääjä Carli Lloyd, Alex Morgan vai ihan joku muu ykkösasemaan hyökkäyspäässä.

Lloyd teki historiaa neljä vuotta sitten tekemällä hattutempun MM-finaalissa, kun Yhdysvallat kaatoi Japanin 5-2. Mutta nyt hän aloitti Ruotsia vastaan vaihtopenkiltä.

Espanja–Yhdysvallat, ma 24.6. kello 19.00. Suora lähetys TV2:ssa ja Areenassa.

11

Kanada
Elsa/Getty Images

Kanada

Kanada teki sen, mitä sen piti edetessään neljännesvälieriin. Se kaatoi etukäteen selvästi heikommat Kamerunin ja Uuden-Seelannin. Tappio tuli puolestaan alkulohkon päätöksessä hallitsevalle Euroopan mestarille Hollannille. Kanadan tavoitteet ovat kuitenkin huomattavasti korkeammalla kuin 16 parhaan joukossa.

Itsevarmimmissa kommenteissa on puhuttu jopa mitalimahdollisuuksista. Mutta ottelu Hollantia vastaan herätti kysymysmerkkejä.

Yle Urheilun asiantuntijan Marko Salorannan mukaan etenkin maalivahti Stephanie Labbe ja toppari Shelina Zadorsky haparoivat. Myös tähtipuolustaja Kadeisha Buchanan ei ollut parhaimmillaan kovassa testissä ennen pudotuspelejä.

Ruotsi-Kanada, ma 24.6. kello 22.00. Suora lähetys TV2:ssa ja Areenassa.

12

Ruotsi MM2019
Alex Grimm/Getty Image

Ruotsi

Ruotsin tarina on hyvin samankaltainen kuin Kanadalla. Se selvitti alkulohkossa etukäteen heikommat vastukset Thaimaan ja Chilen, mutta Yhdysvallat oli liian kova. Chilekin oli hyvin vaikea vastus, mutta ukkosenkin keskeyttämässä ottelussa länsinaapuri näytti luonnetta nousemalla selvään voittoon.

Ruotsi piilotteli kykyjään kuitenkin Yhdysvaltoja vastaan sen jälkeen jopa niin paljon, että sen viimeiset hetket ennen pudotuspelejä olivat todella unettavia.

Ruotsi-Kanada, ma 24.6. kello 22.00. Suora lähetys TV2:ssa ja Areenassa.

13

Italia MM2019 Sara Gama
Robert Cianflone/Getty Images

Italia

Italia on ollut MM-kisojen suurimpia yllättäjiä. Etukäteen Italialta ei odotettu niin vahvaa panosta kuin on nähty. Italia otti tasaisessa C-lohkossa voiton sen jälkeen, kun oli ensiksi yllättänyt Australian ja kaatanut helposti Jamaikan. Tappio Brasilialle laimensi hieman odotuksia jatkoon. Mutta lohkovoiton merkitys Italialle oli hyvin suuri.

Nyt huuma saapasmaassa voi jatkua puolivälieriin. Italian naise ovat olleet kahdeksan parhaan joukossa MM-kisoissa vain kertaalleen, historian ensimmäisissä kisoissa vuonna 1991.

– Jos vastaan olisi tullut Norja, Saksa tai Ranska, tie olisi noussut pystyyn. Nyt Kiina on ihan mahdollista voittaa, Rosa Lappi-Seppälä sanoo.

Italian yksi suurista vahvuuksista on ollut vaihteleva pelijärjestelmä. Joskus se on ollut 4-4-2. Joskus 4-3-3. He pystyvät muuntautumaan todella hyvin kesken pelinkin.

– Mitä väliä on numeroilla, jos pelaajat pystyvät tilanteeen mukaan reagoimaan. Se tekee heidän pelaamisesta vahvemman, Lappi-Seppälä sanoo.

Italia–Kiina, ti 25.6. kello 19.00. Suora lähetys TV2:ssa ja Areenassa.

14

Kiina MM2019
Alex Grimm/Getty Images

Kiina

Aasian maista Kiina jatkoi harvinaista putkeaan Ranskan kisoissakin. Vuodesta 1991 asti pelatuissa naisten MM-kisoissa Kiina ei ole koskaan jäänyt ulos pudotuspeleistä ja nytkin se eteni alkulohkosta jatkoon. Kiina on esittänyt toistaiseksi hyvin tiivistä puolustuspelaamista, mutta toisaalta hyökännyt terävästi vastaan.

Yhtä ennakkosuosikkijoukkuetta, Saksaa, vastaan Kiina oli pitkään kiinni tasapelissä, kunnes Saksa pystyi kertaalleen puhkomaan puolustuksen.

– Kiina on hyvin sitkeä.He eivät anna periksi ja sietävät hyvin painetta, Erkka V. Lehtola totesi.

Ongelma on ollut kuitenkin viimeistelyn heikkous. Kiina pääsi 16 parhaan joukkoon tekemällä vain yhden maalin kolmeen alkulohkopeliin.

Italia–Kiina, ti 25.6. kello 19.00. Suora lähetys TV2:ssa ja Areenassa.

15

Hollanti MM2019
Robert Cianflone/Getty Images

Hollanti

Hallitsevaa Euroopan mestaria on pidetty yhtenä mahdollisena yllättäjäehdokkaana mestaruustaistoon. Kisat Hollanti aloitti kuitenkin nihkeällä voitolla Uudesta-Seelannista. Voittomaali tuli kovien tuhlailujen jälkeen vasta lisäajalla. Kamerun kaatui selvemmin numeroin.

Hollannin mestaruushaaveiden kannalta suurin ongelma on hatara puolustuspelaaminen, vaikka Anouk Dekker palasi johtamaan puolustusta. Dekker oli kuitenkin ratkaisemassa tärkeän voiton Kanadasta.

Hollanti on kuitekin todella vahva erikoistilanteissa. Sherida Spitse on pelaaja, jota Hollannin kannataa pelätä.

– Hänellä on loistava potkutekniikka. Aivan maailmanluokan pelaaja noissa tilanteissa, Marko Saloranta kehuu.

Hollanti-Japani, 25.6. kello 22.00. Lähetys TV2:ssa ja Areenassa.

16

Japani MM2019
Laurence Griffiths/Getty Images

Japani

Japani on ollut 2010-luvulla molemmissa MM-finaaleissa mukana, mutta se aloitti katastrofaalisesti turnauksen maalittomalla nyhjäyksellä Argentiinaa vastaan. 2–1 -voitto Skotlannista herätti toiveita paremmasta vuoden 2011 maailmanmestarille. Mutta joukkue ei vielä lukeudu aivan terävimpiin suosikkeihin.

Pudotuspeleihin löytyy selvästi petrattavaa alkulohkon päättäneen Englanti-tappion jäljiltä. Etenkin Hollantia vastaan, koska oranssipaidoilta löytyy kenties MM-kisojen kovin hyökkäyskolmikko.

– Japanin puolustuslinjan yhteistyö on heikkoa, Rosa Lappi-Seppälä toteaa.

Hollanti-Japani, 25.6. kello 22.00. Lähetys TV2:ssa ja Areenassa.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme