Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomalaisaitureiden uskomaton taso sai asiantuntijankin herkistymään: "Aitajuoksusta on tullut Suomen urheilun uusi keihäänheitto"

Myös Krista Tervon rikkoma Suomen ennätys lupaili hyvää jopa Dohan MM-rajaa ajatellen.

yleisurheilu
Noora-Lotta Neziri, Annimari Korte
Annimari Korte ja Nooralotta Neziri naisten 100 metrin aitajuoksun loppukilpailussa yleisurheilun GP-kisassa Jyväskylässä. Lehtikuva/ Tommi Anttonen

Naisten kovatasoinen 100 metrin aitojen finaali Jyväskylän yleisurheilun GP-kisassa sai Yle Urheilun asiantuntija Tuomas Rajankin herkistymään.

Nooralotta Neziri aitoi ajallaan 12,82 aivan Suomen ennätyksen tuntumaan 2,3 metrin myötätuuleen juossussa finaalissa, ja Reetta Hurske sijoittui kolmanneksi ajalla 12,86. Kovan myötätuulen vuoksi Hurskeen MM-lippu jäi kuitenkin vielä odottamaan, kun taas Neziri alitti rajan sallitusti alkuerässä.

Finaalin neljäs oli Annimari Korte ajalla 12,90. Korte on alittanut MM-rajan jo aiemmin.

– Kolme juoksijaa menossa ilmiselvästi Dohan kisoihin. Keskinäinen kisa ja toinen toisiaan kannustava ilmapiiri on sellaista, mitä huippu-urheilu parhaimmillaan on. Tässä mennään niin ilon kautta ja urheilusta nauttien, Raja iloitsi.

Nezirin, Hurskeen ja Kortteen lisäksi kiitosta saivat myös muut suomalaisaiturit.

– Onhan meillä nyt ihan jäätävä naisaitureiden ryhmä kasassa. Ei pelkästään kolme kärkijuoksijaamme, vaan kovia nimiä on takana vaikka kuinka paljon. Nostaisin sieltä esimerkiksi Maria Huntingtonin huikean juoksun.

Seitsenottelijana tunnettu Huntington aitoi ennätyksensä 13,11 alkuerässä. Finaalissa aika oli 13,22.

Odotettavissa vielä kovempia tuloksia

Kolmanneksi finaalissa juossut Hurske oli harmistunut alkuerän juoksusta, jossa hän kolhaisi toista aitaa.

– Reetta on näemmä sellainen, että osaa kaivaa parannettavaa, mikä on tietysti hieno asia urheilijalle. Minä en siitä petrattavaa löytänyt, vaan mielestäni se hipoi täydellisyyttä. Jos vielä jotain viilaa, on tulossa todella kovia tuloksia, Raja pohti. Toisaalta samaan hengenvetoon hän myönsi, että myös Nezirin ja Kortteen juoksuista löytyi vielä parannettavaa.

Jotain kisan kovasta tasosta kertoo, että Korte jäi neljänneksi ajalla 12,90.

– 12,90 juokset ja jäät varjoon. Se kertoo todellakin, että aitajuoksusta on tullut Suomen urheilun uusi keihäänheitto. Siellä mennään isolla joukolla kansainvälistä vauhtia. 12,90 ei ole huono aika. Se kertoo valtavan hienosta kokonaistilanteesta, Raja ylisti.

Tervo rikkoi 18 vuotta vanhan SE:n

Jyväskylässä nähtiin myös Suomen ennätys, kun Krista Tervo lennätti moukaria ennätykselliset 70,18 metriä. Mia Puuskan (ent. Strömmer) aiempi ennätys, 69,63, metriä parani siis 76 sentillä.

– Varmasti Miakin on tyytyväinen, että saa vihdoin vetää viivan Suomen ennätyksen yli, ja että se alkaa seiskalla, Raja naurahti.

Merkit ennätystulokseen olivat asiantuntijan mukaan jo ilmassa.

– Heti ensimmäinen heitto oli 68, joka näytti, että hän on omaksunut uuden tekniikan. Väliin hän pommitti 65, joten siellä oli viitteitä, että iso paukku voi tulla.

Raja muistutti, ettei kuntopiikki ole yllätys, sillä nuorten EM-kisat käydään kuukauden kuluttua Ruotsissa.

– Hän haluaa viilata kuntoa kohdilleen, koska hänen kauden pääkilpailunsa nuorten Euroopan mestaruuskilpailut ovat jo muutaman viikon päästä.

Raja uskoo, että Tervo taistelee nuorten kisoissa kovista sijoista. Aineksia olisi jopa MM-lippuun.

– Hieno bonus olisi, jos 71 metriä menisi rikki. Se on Dohan yleisurheilun MM-kisojen raja. Mutta ensin keskitytään Ruotsin kisoihin täysillä.

Lue myös:

Krista Tervo laittoi yli 18 vuotta vanhan moukarinheiton Suomen ennätyksen uusiksi – 70 metriä rikki!

Neziri aitoi Suomen ennätyksen tuntumaan kovassa myötätuulessa – Hurske jäi kovalla ajalla vielä ilman MM-lippua

Neziri tykitti alle MM-rajan kauden kotimaisella kärkituloksella!

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat