Kommentti: Tämän kortin Puljujärvi voi käyttää vain kerran

Ei ole yhden vika, kun kaksi tappelee, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Jesse Puljujärvi
Jesse Puljujärvi on kiekkoillut Edmontonissa kaudesta 2016–2017 lähtien.Drew Hallowell / Getty Images

VANCOUVER. Täysi pannukakkuhan siitä tuli. Usein sanotaan, että kaikista kokemuksista, huonoistakin, jää jotakin käteen, mutta Jesse Puljujärven ja Edmonton Oilersin suhteesta on aidosti vaikea keksiä juuri mitään positiivista. Ja tämä oli oikeastaan pelin henki alusta alkaen.

Harva numerolla neljä varattu pelaaja on näyttänyt yhtä pettyneeltä kuin Jesse Puljujärvi Chicagossa kesän 2016 varaustilaisuudessa. Sokkihoito oli melkoista, kun Columbus varasikin yllättäen numerolla kolme Pierre-Luc Duboisin Puljujärven edestä, eikä nuori oululainen osannut peittää pettymystään.

”Edmonton is a great hockey town”, Puljujärvi selitti rikkinäisellä englannillaan medialle vailla pienintäkään innostusta.

Sittemmin virheitä on tehty kilpaa molemmin puolin tavalla, joka on johtanut suhteen rikkoutumiseen tavalla, josta ei ole paluuta. Puljujärven agentti Markus Lehto teki keskiviikkona selväksi sekä allekirjoittaneelle että pohjoisamerikkalaismedialle, ettei Puljujärvi pelaa Edmontonissa enää peliäkään.

Pelaaja haluaa pois Edmontonista eikä seura todennäköisesti aio seistä toiveen tiellä.

Mutta miten tähän tilanteeseen ajauduttiin?

Edmontonin osalta on todettava, ettei se olisi voinut käsitellä Puljujärveä huonommin. Ei, vaikka se olisi yrittänyt. Ensimmäiset – ratkaisevat – virheet tehtiin jo avauskaudella. Miksi ihmeessä pelaaja, joka ei ollut lainkaan valmis, sai pelata kuukausitolkulla NHL:ää, vaikka tämän paikka olisi ollut ehdottomasti AHL:ssä.

Henkilökohtainen mielipiteeni on, että Puljujärven ei olisi pitänyt lähteä Pohjois-Amerikkaan lainkaan syksyllä 2016. Puljujärven olisi pitänyt pysyä Kärpissä ja pelata ensin SM-liiga läpi.

Kun Puljujärvi sitten avauskaudella vihdoin tammikuussa lähetettiin farmiin, pettymys oli pelaajalle valtava. Totta kai oli, koska tämä oli ehtinyt tottua NHL-glamouriin. Oilersilla ei ollut alun alkaenkaan minkään valtakunnan suunnitelmaa Puljujärven kehittämiseksi, mikä on täysin anteeksiantamatonta NHL-tasolla.

Jesse Puljujärvi
Jesse Puljujärvi aikoo palata Eurooppaan, jos sopivaa seuraa ei NHL:stä löydy.Getty Images

Ennen kuin Puljujärvi meni tänä keväänä nivusleikkaukseen, seura oli juuri lähettämässä tätä farmiin. Kuvitelkaa, kolmantena vuotena. Oilers siis koki, ettei Puljujärvi ollut vieläkään valmis. Ja tätä päätöstä olivat tekemässä GM Peter Chiarellin johdolla samat herrasmiehet, jotka syksyllä 2016 antoivat raakileen Puljujärven haahuilla 28 peliä NHL-kaukaloissa.

Ei Puljujärvellä silti ole varaa alkaa uhriutumaan.

Viime kädessä vastuu on aina pelaajalla itsellään, eikä Puljujärvi ole pystynyt vastamaan huutoon miltään osin. On selvää, että suomalaispelaajan leirissä koetaan, ettei tämä ole saanut reilua mahdollisuutta. Näkemyksestä voi olla montaa mieltä. Puljujärvellä on taitoa ja kokoa, mutta kahdensadan jalan toteutus on jäänyt usein puoleen matkaan.

Edmontonista ei ollut Puljujärven kodiksi

On vaikea löytää perusteita sille, miksi Puljujärvi olisi ansainnut suurempaa roolia vakituisemmin. Kokonaisvaltaisessa pelaamisessa on vielä paljon tekemistä, eikä kyvyistä suorittaa NHL:ssä tasaisesti molemmissa päissä kenttää vaihdosta ja illasta toiseen, olla nähty vielä tarpeeksi merkkejä.

Raportit Edmontonista kertovat lisäksi Puljujärven olleen joukkueen sisällä hyvin passiivinen. Puljujärven kaltaisen pelaajan on otettava kohtalo omiin käsiinsä, on oltava aktiivisena palavereissa, on avattava suunsa ja oltava osa yhteisöä. Vaikeudet englannin kielen kanssa, ja alun haluttomuus edes panostaa opiskeluun, kertovat paljon pelaajan persoonasta.

On vaikea tuntea oloaan kotoisaksi tai päästä osaksi joukkuetta, jos ei puhu kieltä. Väitän, että viime kädessä on jopa vaikea ansaita oman yhteisön arvostusta, jos kielitaito ei ala ajan kanssa tarttua. Tai jos pelaaja ei ajan kanssa ala itse aidosti hakeutua osaksi ryhmää.

Jesse Puljujärvi
Jesse Puljujärven ura on polkenut paikoillaan.Getty Images

Edmonton on tehnyt paljon virheitä, mutta niin on tehnyt Puljujärvikin. Joskus pelaaja tarvitsee uuden alun uudessa ympäristössä, mutta lähtökohtaisesti vierastan ajatusta, missä häntä alkaa heiluttaa koiraa tavalla, mikä johtaa nuorten pelaajien siirtovaatimuksiin.

Jos pelaaja itse on jättänyt pöydälle kaiken, jos pelaaja on tehnyt kaiken mahdollisen onnistuakseen, keskustelu saa uuden luonteen. Puljujärven omassa tekemisessä on ollut vuosien saatossa niin paljon pikkuvikaa, ettei käsillä olevasta tilanteesta voi syyttää yksin Oilersia – ei mitenkään.

Pelaa Puljujärvi seuraavat NHL-pelinsä missä tahansa, mikään ei viime kädessä muutu.

Sanotaan, että Puljujärvi kaupattaisiin Vancouveriin, joka voisi hyvinkin löytää käyttöä nuorelle ja lahjakkaalle voimalaiturille. Arki kauniissa Brittiläisessä Kolumbiassa päävalmentaja Travis Greenin alaisuudessa ei tulisi olemaan yhtään helpompaa, päinvastoin.

Sama koskee kaikkia vanhan liiton koutseja alkaen Mike Babcockista päättyen Joel Quennevilleen.

Töitä riittää, vaikka seura vaihtuisi

Puljujärvi voi kysellä Kasperi Kapaselta, millaista koulua tämä on käynyt Torontossa. Teuvo Teräväiseltä saa tietoja Quennevillesta. Mikään ei tule tällaisten valmentajien kanssa ilmaiseksi, ei mikään. Eikä varsinkaan, kun tiedossa on Puljujärven tausta siirtovaatimuksineen.

Eli: vaikka maisema vaihtuu, edestä löytyy sama puurolautanen. On oltava pirun hyvä. On alettava ottaa vastuuta omista tekemisistä. On avattava oma suu ja mentävä osaksi porukkaa. Muutakin kuin joukkueen Suomi-porukkaa. Pojasta on tultava mies nopealla tahdilla.

Puljujärvi, 21, on edelleen nuori mies, mutta aikaa ei ole loputtomiin. Laineet lyövät nuoren suomalaisen ympärillä jo nyt korkealla ja jos seuraavakin mahdollisuus lässähtää pannukakuksi, NHL-uran jatko saattaa olla vaakalaudalla yllättävänkin nopeasti.

”Haetaan syyt muualta”-korttia voi käyttää NHL:ssä yleensä vain kerran, Puljujärvi on sen nyt käyttänyt. Jatkossa sormella on turha osoitella muita. Se ei mene enää läpi, koska tämän siirtopyynnön jälkeen ”Puljun” kaikkia liikkeitä tarkkaillaan aiempaakin tiheämmällä seulalla.

Seuraavassa seurassa kannattaa onnistua.

Lue myös:

Puljujärvi pyytänyt siirtoa, pelaaja-agentti: ”Ei järkeä palata vanhaan”

Aleksander Barkov palkittiin NHL:n herrasmiespelaajana

Anaheim osti seuraikoninsa sopimuksen ulos – "Tämä oli yksi vaikeimpia tekemistäni päätöksistä"

Onko Kaapo Kakon varausnumerolla mitään merkitystä? – "Vasta parin vuoden jälkeen tiedetään, kenestä tulee ammattilainen"

Miro Heiskaselle tunnustusta – lähes yksimielinen valinta NHL-tulokkaiden tähdistökentälliseen

Kommentti: Katse avainpelaajien vuosirenkaisiin – Erik Karlssonin jättisopimus paljastaa, että San Jose ei ole valmis luovuttamaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat