Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Entinen moukarinheiton SE-nainen iloitsi, kun 18 vuotta kestänyt ennätys meni vihdoin rikki: ”Oli jo aikakin”

Entinen Suomen ennätysnainen Mia Puuska muistuttaa, että kansainvälinen kärki on selvästi viime vuosina karannut suomalaisilta.

yleisurheilu
Krista Tervo
Krista Tervo riemuitsi keskiviikkona Jyväskylässä uutta Suomen ennätystään.Tommi Anttonen / Lehtikuva

Suomalainen yleisurheilukesä sai keskiviikkoiltana jälleen uuden Suomen ennätyksen, kun Krista Tervo pommitti moukarin päälle 70 metrin.

21-vuotias Tervo puhkaisi 70 metrin ensimmäisenä suomalaisnaisena moukarinheitossa. Tulos 70,18 syntyi viimeisellä heitolla Jyväskylän GP:ssä, ja hän paransi ennätystään vajaalla metrillä. Alkukesällä SE:n on rikkonut myös korkeushyppääjä Ella Junnila.

Aikaisempaa moukarinheiton Suomen ennätystä piti hallussaan 18 vuotta Mia Puuska (ent. Strömmer), joka viskaisi 69,63 maaliskuussa 2001. Puuska oli toivonut ennätyksen rikkoutumista jo aikoja sitten.

– Lämpimät onnittelut Kristalle. Hienoa, että ennätykset menevät rikki ja kehitystä tapahtuu. Kauan se ehti kärjessä olemaan. Oli jo aikakin, Puuska kertoo Yle Urheilulle.

Puuskan mukaan uudet ennätysparannukset ja varsinkin SE-lukemat ovat niitä, jotka kertovat urheilijalle parhaiten, missä kehitys menee.

– Metrit ja mitat ratkaisevat. Tuo antaa uskoa tekemiseen.

Kärki karannut 18 vuoden aikana

Puuska lopetti kilpauransa 30-vuotiaana vuonna 2004. Moukarinheiton seuraaminen on sen jälkeen jäänyt vähemmälle, ja parhaillaan Puuska opiskelee psykoterapeutiksi. Vuoden 2001 SE-heitto on pysynyt hyvin kuitenkin mielessä.

– Muistan, kun heitin sen maaliskuussa ja uskoin, että se menee kesällä rikki. Paljon aikaa siihen sitten meni, Puuska muistelee.

Puuska heitti urallaan monta kertaa Suomen ennätyksen. Puuskan mukaan ne olivat uran kohokohtia.

– Sen muistaa loppuelämänsä, se ei kyllä unohdu.

Puuska uskoo, että 70 metrin puhkaisu on Krista Tervolle jälleen yksi askel kohti kansainvälistä kärkeä, joka on karannut suomalaisilta vuosien mittaan. 18 vuotta sitten Puuskan SE-tulos riitti kauden päätteeksi maailmantilastossa sijalle kahdeksan. Nyt Tervon ennätys ei mahdu tällä hetkellä edes 20 parhaan joukkoon maailmassa.

– Maailman kärki on karannut, kun Suomen ennätystä ei ole tehty. Tervon SE tarkoittaa kuitenkin sitä, että kansainväliselle tasolle nouseminen on jälleen mahdollista.

Lue myös:

Suomalaisaitureiden uskomaton taso sai asiantuntijankin herkistymään: "Aitajuoksusta on tullut Suomen urheilun uusi keihäänheitto"

Krista Tervo laittoi yli 18 vuotta vanhan moukarinheiton Suomen ennätyksen uusiksi – 70 metriä rikki!

Neziri aitoi Suomen ennätyksen tuntumaan kovassa myötätuulessa – Hurske jäi kovalla ajalla vielä ilman MM-lippua

Neziri tykitti alle MM-rajan kauden kotimaisella kärkituloksella!

Viimeisellä yli! Ella Junnila hyppäsi Suomen ennätyksen korkeushypyssä – katso video huippusuorituksesta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat