Suora

  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n alkukilpailut
  • Uimahyppyjen MM, miesten 3 m:n välierät

Onko Kaapo Kakon varausnumerolla mitään merkitystä? – "Vasta parin vuoden jälkeen tiedetään, kenestä tulee ammattilainen"

NHL:n varaustilaisuudessa katseet kääntyvät viikonloppuna siihen, varataanko ensimmäisenä Kaapo Kakko vai Jack Hughes. Chicago Blackhawksia valmentanut Alpo Suhonen muistuttaa, että pelkkä varausnumero ei vielä takaa mitään.

NHL
Kaapo Kakko, Leijonat.
Kaapo Kakko voitti viime kauden aikana alle 20-vuotiaiden sekä aikuisten maailmanmestaruuden. Martin Rose / Getty Images

Nuoruus sisältää aina lupauksen tulevaisuudesta. Ja kun puhutaan 18-vuotiaista jääkiekkoilijoista, suurin lupaus tulevaisuudesta liitetään NHL:n varaustilaisuuden ensimmäiseen varaukseen.

Perjantaina selviää, tuleeko Kaapo Kakosta NHL:n varaustilaisuuden ensimmäinen suomalainen ykkösvalinta. Vai valitseeko New Jersey Devils odotusten mukaisesti ensimmäisellä vuorollaan yhdysvaltalaisen Jack Hughesin?

Vastauksella ei oikeastaan ole väliä, sanoo ensimmäinen - ja toistaiseksi ainoa - suomalainen NHL-päävalmentaja Alpo Suhonen.

– Sen merkitys on oikeastaan vain kuriositeetti. Sillä on suurempi markkina-arvo kuin mikään muu, myydään paitoja ja saadaan julkisuutta. Varaus ei takaa mitään muuta kuin ensimmäisen sopimuksen. Vasta kahden tai kolmen vuoden jälkeen tiedetään, kenestä tulee ammattilainen, Suhonen naurahtaa.

Varaustilaisuuden suuret yllätykset - lupaukset joista ei tullutkaan tähtiä ja pohjalta huipulle nousseet myöhäiset kypsyjät - kytkeytyvät aina siihen, ettei 18-vuotiaiden tulevaisuutta pystytä tarkasti ennustamaan.

– Persoonallisuus ei ole kehittynyt, ja kaikinpuolinen kasvu on vielä kesken. Pelaajia arvioidaan teknis-taktisesta perspektiivistä ja muka hiukan psykologisesta ja sosiaalisesta perspektiivistä. Ei semmoista systeemiä ole olemassakaan, joka kokonaisvaltaisesti kartoittaisi, mikä tästä nuoresta miehestä tulee.

– Tämä systeemi on aika pinnallinen. Se perustuu nuoren, lahjakkaan ihmisen tehoihin. Ne ovat suuntaa antavia, Suhonen sanoo.

Jack Hughes median piirittämänä Stanley Cupin finaaleissa.
Jack Hughes oli median piiritettävänä Stanley Cup -finaalien aikaan. Bruce Bennett / Getty Images

"Nykyään haetaan taitoa"

Nuo suuntaa antavat tehot kertovat, että Kakko teki päättyneellä kaudella SM-liigassa 22 maalia, enemmän kuin 2010-luvun korkeimmat suomalaisvaraukset Aleksander Barkov ja Patrik Laine viimeisillä liigakausillaan ennen NHL-draftia.

Barkov teki 21 maalia 53 ottelussa kaudella 2012–2013, kun taas Laine kirjautti 17 osumaa 46 pelissä kaudella 2015–2016. Barkov ja Laine valittiin kumpikin NHL-varaustilaisuudessa kakkosena.

Hughes puolestaan on kahden viime kauden aikana murskannut piste-ennätyksiä Yhdysvaltain jääkiekkoliiton NTDP-kehitysjoukkueessa USHL-sarjassa. Kakko on pelannut miesten sarjaa, Hughes nuorten sarjaa - ja se johtaa Hughesin suurimpaan kysymysmerkkiin, kokoon.

Hughes on 179-senttinen ja hoikkavartinen, mutta Suhosen mukaan koon merkitys NHL-päättäjien mielissä on pienentynyt.

– Aikoinaan haettiin isokokoisia, fyysisiä pelaajia enemmän kuin nykyään. Nykyään haetaan taitoa.

Sitä Hughesilla piisaa. Hän on erittäin taitava luistelija ja kiekonkäsittelijä, nopea sekä jaloistaan että havainnointikyvyltään.

Kakkokin on huipputaitava kiekon kanssa ja hyvä luistelija, vaikka hänen liikkumisensa ei ole aivan samanlaista lentoa kuin amerikkalaisella. Turkulainen on kuitenkin amerikkalaista lähes kymmenen senttiä pitempi ja toistakymmentä kiloa painavampi.

– Kysymys on ennen muuta liikkumisesta. Se ratkaisee nykykiekossa. Tietysti jos isompi mies liikkuu yhtä hyvin kuin pienempi, niin hänellä on etulyöntiasema, Suomen jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtaja Rauli Urama arvioi.

2010-luvun NHL-varaustilaisuuden korkeimmat suomalaisvaraukset:

2018: 3) Jesperi Kotkaniemi, Montreal Canadiens (Ässät)

2017: 3) Miro Heiskanen, Dallas Stars (HIFK)

2016: 2) Patrik Laine, Winnipeg Jets (Tappara)

2015: 10) Mikko Rantanen, Colorado Avalanche (TPS)

2014: 14) Julius Honka, Dallas Stars (Swift Current Broncos)

2013: 2) Aleksander Barkov, Florida Panthers (Tappara)

2012: 18) Teuvo Teräväinen, Chicago Blackhawks (Jokerit)

2011: 16) Joel Armia, Buffalo Sabres (Ässät)

2010: 9) Mikael Granlund, Minnesota Wild (HIFK)

Lue myös:

Aleksander Barkov palkittiin NHL:n herrasmiespelaajana

Miro Heiskaselle tunnustusta – lähes yksimielinen valinta NHL-tulokkaiden tähdistökentälliseen

Kommentti: Tämän kortin Puljujärvi voi käyttää vain kerran

Puljujärvi pyytänyt siirtoa, pelaaja-agentti: ”Ei järkeä palata vanhaan”

Anaheim osti seuraikoninsa sopimuksen ulos – "Tämä oli yksi vaikeimpia tekemistäni päätöksistä"

Jatkosopimuksestaan huoleton Patrik Laine toivoo Kaapo Kakolle ykkösvarausta: "Tällä hetkellä Kaapo on parempi pelaaja kuin Hughes"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat