Suora

  • Urheiluruutu

Kommentti: MM-futiksen heittopussiksi ennustetun joukkueen huimaa urotekoa lyödään turhaan – missä oli kohtuus todella epäurheilijamaisessa hetkessä?

Uuden rangaistuspotkusäännön tiukka tulkinta on ainoa mahdollinen tie MM-kisoissa, kirjoittaa Yle Urheilun Roope Visuri.

FIFAn jalkapallon naisten MM 2019
Florencia Bonsegundo
Katso huiman ottelun maalikooste kuvaa klikkaamalla!

Argentiinan naisten jalkapallomaajoukkue ylsi sellaiseen urotekoon, jota on hyvin vaikea sanoin kuvailla. Se nousi Skotlantia vastaan kolmen maalin takaa tasapeliin ja piti joten kuten haaveet MM-pudotuspeleistä elossa, vaikka Argentiinan ei missään nimessä pitänyt olla lähelläkään pääsyä 16 parhaan joukkoon. Samanlaista kolmen maalin takaa nousua tasoihin ei ole koskaan aiemmin nähty naisten MM-kisoissa. Mutta vielä upeammaksi asian tekee Argentiinan tarina. Tempun ei pitänyt olla mitenkään mahdollista.

Argentiina oli kahdeksassa aiemmassa MM-kisahistoriansa pelissään tehnyt yhteensä vain kaksi maalia ja päästänyt yhteensä 34 maalia. Tehtyjen maalien määrä siis yli kaksinkertaistui kahdenkymmenen minuutin hujauksessa.

Ennen kisoja Argentiinaa povattiin turnauksen heittopussiksi. Kahdessa ensimmäisessä pelissä se osoitti, että puolustuspelaaminen on kehittynyt valtavasti. 2010-luvulla molemmissa naisten MM-finaaleissa pelannut Japani jäi nollille heti avauspelissä. Mestariehdokkaisiin lukeutuva Englanti onnistui puolestaan maalinteossa vain kerran.

Kummassakaan pelissä Argentiinalta ei nähty juurikaan hyökkäyspeliä. Siksi kukaan tuskin osasi odottaa, että he tekisivät Skotlantia vastaan kolmea maalia. Ainakaan enää 69. minuutilla, kun Skotlannin Erin Cuthbert vei joukkueen selvälle etumatkalle. Silloin Cuthbert tuuletti 3–0-osumaa suutelemalla lapsuudenkuvaa itsestään. Pelin puheenaihe tuntui siinä vaiheessa selvältä.

Erin Cuthbert osoitti kuvaa itsestään tv-kameroille ja stadionin yleisölle Skotlannin kolmannen maalin jälkeen.
Erin Cuthbert osoitti kuvaa itsestään tv-kameroille ja stadionin yleisölle Skotlannin kolmannen maalin jälkeen.AOP

Mutta mitä vielä. Kaikkien ihmetykseksi Argentiina sai maalihanat auki. Se heräsi pienen kooman jälkeen taistelemaan ja otti toisen pisteensä näissä kisoissa. Aika hyvin joukkueelta, joka ei pelannut lainkaan otteluita vuoden 2015 jälkeen yli kahteen vuoteen. Jalkapallohullussa maassa naisten mahdollisuudet kilpailla lajin huipputasolla ovat olleet hyvin rajoitetut. Maan jalkapalloliitto ei ole aikanaan pystynyt maksamaan edes noin kuuden euron päiväpalkkioita pelaajille.

Viime aikoina Etelä-Amerikan jalkapalloliiton Conmebolin vaatimuksesta Argentiinassakin on pitänyt alkaa panostaa naisten jalkapalloon. Muuten miehet eivät olisi saaneet lupaa pelata kansainvälisiä pelejä. Argentiinan päävalmentajan Carlos Borrellon sanojen mukaisesti kehitettävää on vielä todella paljon, mutta valoa on tunnelin päässä.

Tämän kauniin tarinan sijaan ottelun jälkeen keskityttiin kohisemaan Argentiinan tasoituksesta ottelun lisäajalla. Maali tuli erittäin monen käänteen jälkeen. Ensiksi Argentiinalle tuomittiin rangaistuspotku videotuomarijärjestelmän avulla erittäin selkeän rikkeen jälkeen. Skotlannin maalivahti Lee Alexander torjui kuitenkin Florencia Bonsegundon vaisun vedon.

Sitten havaittiin, että Alexander oli rikkonut yhtä kesäkuun alussa voimaantullutta uutta jalkapallon sääntöä. Alexanderilla ei ollut potkuhetkellä kumpaakaan jalkaa maaliviivalla, kun ainakin toisen jalan pitäisi olla. Ero oli todella pieni, mutta havaittavissa videoiden kautta. Bonsegundo onnistui uusitussa rangaistuspotkussaan ja Argentiina pääsi juhlimaan huimaa nousua tasapeliin.

Videotarkistukset ovat ainoa mahdollinen tie

Vastaavanlainen tilanne oli nähty jo aiemmin tällä viikolla Ranskan ja Nigerian kamppailussa. Silloin Ranska sai uuden rangaistuspotkun ja otti toisella yritykselä niukan 1–0-voiton. Nigerian jatkohaaveiden katsottiin käytännössä tuhoutuneen videotuomarien tiukkaan tulkintaan, mutta nyt samaisella säännöllä haaveet pääsystä parhaiden lohkokolmosten joukkoon ovat vahvasti elossa.

Tilanteet ovat herättäneet kansainvälisestikin valtavaa kuohuntaa jalkapallon seuraajien parissa. Moni pitää tiukkoja ratkaisuja kohtuuttomina. Muutamien senttien rikkeitä ei ole pidetty tarpeeksi vakavina seurauksiin nähden. Toisaalta maalivahtien varastamista rangaistuspotkuissa on pidetty ongelmallisena.

Pohjoiskorealainen Ri Hyang-ok oli tapahtumien keskipisteessä keskiviikkona, kun hän ohjeisti Skotlannin maalivahti Lee Alexanderia.
Pohjoiskorealainen Ri Hyang-ok oli tapahtumien keskipisteessä keskiviikkona, kun hän ohjeisti Skotlannin maalivahti Lee Alexanderia.Anna Gowthorpe/BPI/REX/All Over Press

Kovatkin tuomiot ovat ongelman kitkemiseen ainoa mahdollinen ratkaisu. Uuteen sääntöön tottuminen vie vain varmasti aikaa. Pian maalivahtivalmentajat ympäri maailman keksivät todennäköisesti myös uudet keinot torjua rangaistuspotkuja nykyisillä säännöillä.

Sitä paitsi kohtuullisuuden vaatijoiden kannattaa katsoa, mitä tapahtui Bonsegundon ympärillä ennen epäonnistunutta rangaistuspotkua. Skotlannin Leanne Crichton ja Rachel Corsie saivat lähes kahden minuutin ajan käydä lähietäisyydeltä huutelemassa sekä provosoimassa Bonsegundoa. Tilanne päättyi vasta, kun Argentiinan pelaajista Aldana Cometti tuli suojelemaan joukkuetoveriaan.

Tämän jälkeen myös ottelun pohjoiskorealainen päätuomari Ri Hyang-ok heräsi hätistelemään muut pelaajat pois Bonsegundon ympäriltä. Hyvin todennäköisesti Bonsegundon keskittyminen ehti herpaantua ryöpytyksessä, eikä heikko laukaus ollut ihme.

Missä oli kohtuus Skotlannin pelaajien täysin epäurheiljamaisessa käytöksessä?

Naisten MM-futiksen alkulohkovaihe huipentuu torstaina neljään kamppailuun, jotka Yle näyttää suorana. E-lohkossa iskevät vastaan Hollanti ja Kanada sekä Kamerun ja Uusi-Seelanti kello 19. F-lohkon huippukamppailussa kohtaavat Ruotsi ja Yhdysvallat. Lohkon toisessa kamppailussa pelaavat vastakkain Thaimaa ja Chile.

Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit sekä kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis.

Lue lisää:

Ensin tulivat kyyneleet, sitten alkoi syyttely – tuomarin ratkaisut saivat karun kohtalon kokeneet Skotlannin pelaajat raivon valtaan: "Se oli täysi farssi"

Argentiinan päävalmentaja pettyi, vaikka loi kaikki faktat huomioon ottaen satumaisen tarinan MM-jalkapallossa: “Tästä jäi katkeransuloinen maku"

Täysin mielipuolinen peli MM-jalkapallossa! Kisojen surkeimmaksi povattu Argentiina nousi uskomattomasti kolmen maalin takaa ja piti pudotuspelihaaveet elossa

Kommentti: Vuosia maahan tallotun Argentiinan uskomaton tasapeli oli paljon muutakin kuin piste – voisiko turhanpäiväiset vertailut Messiin jo lopettaa?

Nyt ei puhuta Zlatan Ibrahimovicista, vaikka tarinassa on paljon samaa – Ruotsin sanavalmis tähti haukkui maansa jalkapallon ennen kaikkien aikojen MM-kisoja

Hollannin puolustaja muuttui lauantaisin pojaksi ja loisti – huippuseurojen kiinnostus lopahti, kun Randyksi kutsuttu poika olikin tyttö

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat