Suora

  • Uimahyppyjen MM, miesten 10 m:n alkukilpailu
  • Uimahyppyjen MM, miesten 10 m:n välierät

Kakko on kehittynyt kiekkoilijana aivan erilaisella mallilla kuin ennustettu ykkösvaraus Hughes – Yhdysvallat haluaisi ottaa Suomesta mallia huippujen kasvattamiseen

Suomen jääkiekkoliitossa on harkittu amerikkalaista mallia, mutta päädytty toimimaan toisin. Molemmilla tavoilla on tullut menestystä.

NHL
Kaapo Kakko
Kaapo Kakko varataan perjantain ja lauantain välisenä yönä Suomen aikaa NHL:ään.Martin Divisek / AOP

Jack Hughesin ja Kaapo Kakon kisa NHL-varaustilaisuuden ykköspaikasta kertoo myös siitä, että Yhdysvallat ja Suomi ovat nostaneet viime aikoina isosti profiiliaan nuorten pelaajien kehittäjinä. Hughes tulee NHL:ään samasta NTDP-kehitysjoukkueesta, johon 16–18-vuotiaat lahjakkuudet kaikkialta Yhdysvalloista kootaan yhteen. Ohjelma on toiminut 1990-luvun lopulta ja tuottanut muun muassa NHL:n ykkösvaraukset Patrick Kanen ja Auston Matthewsin.

– Heidän koulutuskeskuksensa ja valmennuksensa on ollut ihan huippuluokkaa jo kymmenisen vuotta, jopa parempaa kuin Kanadassa. Mutta kaikki opit siellä on tuotu Euroopasta: taidon, luistelun ja kiekonkäsittelyn opettaminen, Chicago Blackhawksia ensimmäisenä eurooppalaisena NHL:ssä valmentanut Alpo Suhonen sanoo.

Suomen jääkiekkoliitto harkitsi aikoinaan Yhdysvaltain kaltaista keskitettyä mallia, mutta päätyi panostamaan seuratyöhön.

– Se oli meidän valintamme. Miksi olisimme panostaneet 44 pelaajaan, kun voimme panostaa yli 80 seuraan ja viedä sinne tietoa ja valmennusta. Jenkit ovat hyvin kiinnostuneita meidän mallistamme, mutta sanovat aina, että eivät voi toteuttaa samanlaista, Jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtaja Rauli Urama kertoo.

"Pelityylin muutos edessä"

Kakkoa ja Hughesia on viime aikoina päästy vertailemaan sekä 20-vuotiaiden MM-turnauksessa että miesten MM-kisoissa. Suomi voitti molemmissa kultaa, ja Kakko pelasi kummassakin turnauksessa paremmin kuin Hughes, mikä sai Leijonien päävalmentajan Jukka Jalosen julkisesti suosittelemaan New Jerseylle Kakon varaamista.

Alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Kakko teki maalin, joka ratkaisi loppuottelun Yhdysvaltoja vastaan Suomen hyväksi. Miesten MM-kisoissa Hughes pelasi seitsemän ottelua, mutta jäi näkymättömiin kolmella syöttöpisteellä. Kakko keräsi kymmenessä MM-ottelussa kuusi maalia ja yhden syötön, mutta kun maailmanmestaruutta ratkottiin, hänen tehonsa hiipuivat.

– Kyllähän Kaaponkin maalit loppuivat sen jälkeen, kun vastustajat huomioivat hänet. Siihen ne kikkailut loppuivat.

– Väitän että samantyylinen tilanne Kaapolla on kuin Mikael Granlundilla, että kikkaileva ja taitava pelaaminen ei tuota Pohjois-Amerikassa samanlaista tulosta. Tietysti Kaapo voi olla fyysisesti paremmassa kunnossa kuin Granlund, mutta pelityylin muutos on edessä, Suhonen ennustaa.

Lue myös:

Onko Kaapo Kakon varausnumerolla mitään merkitystä? – "Vasta parin vuoden jälkeen tiedetään, kenestä tulee ammattilainen"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat