Hyppää sisältöön

Pituushyppylahjakkuus Taika Koilahti jätti teini-iän kotkotukset taakseen ja lähestyy Euroopan kärkeä 15 sentin vuosivauhtia: "Ei ole mitään rajoja"

Taika Koilahti on pituushypyn menestyksensä lisäksi yksi Suomen nopeimmista naisista tällä hetkellä. 20-vuotiaan isoimmat tavoitteet on asetettu vuosien päähän.

Taika Koilahti iloitsi suorituksestaan Lahden gp-kilpailussa 5. kesäkuuta. Kuva: Pekka Sipola / AOP

Kotimaisen yleisurheilun GP-sarjan avauskilpailua seuranneet saivat henkäistä hämmästyksestä, kun naisten pituushypyn viidennellä hyppykierroksella Lahden hiihtostadionin tulostaululle ilmestyivät numerot 679.

20-vuotias Taika Koilahti hihkui innosta, sillä hänen tavoitteenaan oli hakea kauden ensimmäisestä kilpailusta lähinnä vain hyvää mieltä ja jonkinlainen pohjatulos kaudelle.

– Olihan se siistiä. Siinä hypyssä aika moni asia osui kohdilleen, Koilahti kertoo Yle Urheilulle muutamaa viikkoa myöhemmin kotikaupungissaan Turussa.

Voittohypyn aikana Koilahdella oli 3,6 m/s myötätuuli selkänsä takana, joten tulos ei ole tilastokelpoinen. Siitä huolimatta hirmuinen ponkaisu sai yleisurheilukansan pohtimaan, olisiko Koilahdesta Suomen seuraavaksi pituushypyn supertähdeksi.

Viikkoa myöhemmin Koilahti hyppäsi sallituissa oloissa Tampereella ennätyksensä 646. Yhtä pitkälle on viimeksi hypännyt Noora Pesola vuonna 2008 ja pidemmälle Natalia Kilpeläinen (663) vuonna 2006.

Koilahti on tehnyt kaudella tasaista työtä hallissa ja äskettäin alkaneella ulkoratakaudella. Heikoinkin kilpailutulos on kantanut 623, jota pidemmälle hän oli ennen tätä vuotta hypännyt vain kahdesti.

Pariisin olympialaiset 2024 merkattu kalenteriin

Nuori turkulainen on suhtautuu ympärillään olevaan hehkutukseen maltillisesti. Vaikka syksyllä Dohassa kilpailtavien yleisurheilun MM-kisojen tulosraja 672 ei Koilahden itsensäkään mielestä täysin mahdoton tulos ole, ei hän halua muuttaa kaudelle asettamiaan tavoitteita.

– Vähän se Doha tietenkin kutkuttelee, mutta siihen ei ole mitään paineita. Riippuu niin paljon kisoista, että osuvatko hyvät olosuhteet ja hyvä päivä samaan. 672 on kuitenkin aika paljon.

Tämän kauden päätavoite on 22-vuotiaiden EM-kilpailut heinäkuun puolivälissä Gävlessä Ruotsissa. Ranskan Yanis David on Euroopan ylivoimainen tilastoykkönen tuloksella 684, jolla hän voitti hiljattain Yhdysvaltain yliopistomestaruuden.

Koilahti on Euroopan tilastossa viidentenä, joten onnistuessaan hän kamppailee EM-mitalista.

Taika Koilahti kilpaili Suomi-Ruotsi-maaottelussa vuonna 2018. Kuva: Anssi Mäkinen / SUL-arkisto

20-vuotiaaksi urheilijaksi Koilahti osaa olla kärsivällinen. Hän tiedostaa, että parhaat pituushyppytulokset tehdään usein 25-vuotiaana tai myöhemmin.

– Haaveena on vuoden 2024 olympialaiset, Koilahti sanoo.

Koilahden uran isoimmat virstanpylväät on asetettu vuosien päähän. Ringa Ropon Suomen ennätys 685 vaihtaa omistajaa "toivottavasti lähivuosina, jos kaikki menee hyvin".

– Pari vuotta sitten asetin itselleni tavoitteeksi, että parantaisin 15 senttiä joka vuosi. Nyt ollaan ainakin vielä siinä vauhdissa. Sen uskallan sanoa, että yli kuuden ja puolen metrin menee vielä tällä kaudella, Koilahti toteaa.

Vähimmäistavoite on täyttynyt: viime kesästä Koilahden ennätys on parantunut jo 17 senttiä ja kahden vuoden takaisesta 32 senttiä. Neljä vuotta sitten Koilahden ennätys oli vielä 587, joka sekin on erinomainen tulos 16-vuotiaalle.

Pari vuotta sitten asetin itselleni tavoitteeksi, että parantaisin 15 senttiä joka vuosi. Nyt ollaan ainakin vielä siinä vauhdissa.

Taika Koilahti

Aikuisten arvokisadebyyttinsä Koilahti toivoo tekevänsä ensi kesänä. Viime kesänä Berliinin EM-kisoissa finaalipaikkaan riitti tulos 661. Jos Koilahden taso jatkaa nousuaan 15 sentin vuositahdilla, on 661 juuri niitä lukemia, joita Koilahti saattaa lähivuosina hätyytellä.

Koilahti kertoo, että motivaatio pysyy yllä kuin itsestään, kun hän näkee kehityksen ja välttyy pahoilta vastoinkäymisiltä.

– Treeneissä on kivaa, kilpaileminen on kivaa. On helppoa olla motivoitunut.

Nuoruuden höntyilyt ovat taakse jäänyttä elämää

Valmentaja Tanja Nirkkonen on oikea henkilö kertomaan, mistä Taika Koilahden huima kehitys on peräisin. Yhteistyö alkoi, kun Koilahti kuusivuotiaana aloitti yleisurheiluharrastuksen.

Pitkäaikainen valmennussuhde on ollut värikäs matka, jonka aikana Nirkkonen on nähnyt Koilahden kasvavan lapsesta nuoreksi ja aikuistuvan huippu-urheilijaksi.

– Oli murrosikävaiheita, kaikennäköisiä höntyilyjä ja kotkotuksia. Sitten tämä lukiovaihe, missä hän aikuistui ihan selkeästi ja aloimme harjoitella kaksi kertaa päivässä ihan säännöllisesti. Värikästä on ollut, ylämäkiä ja alamäkiä, taisteluja ja nauruja.

Nirkkosen työtä helpottaa se, että valmennettavaa ei tarvitse potkia harjoituksiin. Valmentajan mukaan kunnianhimoinen ja tunnollinen Koilahti on vuosien varrella oppinut, mitä urheilu todella vaatii.

– On ollut minullekin silmiä avaavaa, että urheilija kehittyy, kun hän itse sitä haluaa ja panostaa siihen täysillä. Mielestäni Taikalla on mahdollisuudet ihan mihin hän itse haluaa. Ei ole mitään rajoja, Nirkkonen sanoo.

Nopeusominaisuudet kunnossa

Koilahden lahjakkuus näkyi jo 13-vuotiaana, kun tyttö otti hopeaa 100 metrin juoksussa ensimmäisissä nuorten SM-kilpailuissaan 14-vuotiaiden tyttöjen sarjassa.

– Lahjakkuusominaisuuksia hänellä on, koska harjoittelu on niin paljon purrut häneen ja hän on kehittynyt koko ajan. Mutta ei voi sanoa, että pelkillä lahjoilla mennään, vaan me olemme määrätietoisesti tehneet tässä töitä yhdessä jo monta vuotta.

Nuorten sarjoissa Koilahti tunnettiin kenties paremmin pikajuoksijana kuin pituushyppääjänä: hänen palkintokaapissaan komeilee yhdeksän pikamatkojen (100–300 metriä) nuorten SM-mitalia, joista kolme kultaista.

Taika Koilahti (vas.) sijoittui 100 metrillä neljänneksi viime kesän Kalevan kisoissa. Kuvassa keskellä Hanna-Maari Latvala ja oikealla Jenna Jokela. Kuva: Anssi Mäkinen / SUL-arkisto

Koilahti kuuluu yhä Suomen kärkinaisiin myös pikajuoksussa. Paavo Nurmen kisoissa Turussa hän pinkoi sadalla metrillä uuteen ennätykseensä 11,60, joka on kauden neljänneksi paras noteeraus Suomessa.

Menestys pituushypyssäkin on komeaa, sillä Koilahti on voittanut neljä nuorten SM-kultaa, yleisessä sarjassa hopeamitalin ulkona sekä viimeksi Suomen mestaruuden SM-halleissa helmikuussa.

Kun hyvä hyppytekniikka yhdistyy nopeaan vauhdinottoon, lentävät hypytkin pitkälle. Se, mitä tapahtuu ennen lankkua, on jo puoli suoritusta. Siksi Koilahdella on erinomaiset edellytykset nousta huipulle pituushypyssä.

Lue myös: