Kaapo Kakko valmiina suureen päivään: ”New York on hieman isompi kuin Turku”

Kaapo Kakko toivoo tulevansa varatuksi ensimmäisenä NHL:n varaustilaisuudessa Vancouverissa.

Kaapo Kakko oli rennolla mielellä Vancouverissa päivää ennen hoo-hetkeä. Kuva: Getty Images/Jeff Vinnick

VANCOUVER. Turkulaisesta Kaapo Kakosta tulee lauantaina 443. NHL:ään varattu suomalaisjääkiekkoilija. Ensimmäisenä suomalaisena tarunhohtoiseen jääkiekkoliigaan varattiin Tommi Salmelainen vuonna 1969. St. Louis Blues varasi Salmelaisen kuudennella kierroksella tilaisuuden 66. pelaajana.

Sensaatiomaisen kauden pelanneen Kakon ei tarvitse odotella Vancoverissa kuutta kierrosta. Alle 20-vuotiaiden sekä aikuisten MM-kultaa menneellä kaudella voittanut Kakko varataan viimeistään numerolla kaksi.

Suomalaisista numerolla kaksi NHL:ään on varattu ainoastaan Kari Lehtonen (2002), Aleksander Barkov (2013) sekä Patrik Laine (2016).

Teoriassa lienee mahdollista, että Kakosta voisi tulla ensimmäinen numerolla yksi varattu suomalainen, mutta päivää ennen ensimmäistä kierrosta se näyttää kuitenkin epätodennäköiseltä. Ensimmäistä varausvuoroa hallussaan pitävä New Jersey Devils varaa todennäköisesti ensimmäisenä amerikkalaissentteri Jack Hughesin.

– Olisihan se hienoa olla numero yksi, Kakko sanoi torstaina Yle Urheilulle Vancouverissa järjestetyssä mediatapahtumassa.

– Toisaalta kaikki joukkueet ovat hyviä, että siinä mielessä on ihan sama, kuka minut varaa. Ei sillä lopulta ole niin merkitystä, olenko ykkönen vai kakkonen, on hienoa tulla valituksi, Kakko jatkoi.

”Ei ole monelle tehty kirkkoa”

Kakko oli Coal Harborin satama-alueella järjestetyssä mediapäivässä liikkeellä hyvällä jalalla. Hyväntuulinen ja rento Kakko heitti huumoria ja tiputteli englanniksikin vastauksia rennosti ja hyvällä huumorilla. Vielä nuorten MM-kisoissa vuodenvaihteessa – samassa kaupungissa – Kakko käytti englanninkielisissä haastatteluissa tulkkia.

Aikuisten MM-kisareissu ja varaustilaisuuden ympärillä pyörivä mediasirkus ovat kuitenkin toimineen hyvänä kieikylpynä.

– Aika hyvin jo pystyy peruskysymyksiin vastailemaan. On siellä sitten vielä jotakin, mitkä ovat vaikeampia, mutta kyllä se sieltä tulee, kun tässä saa muutaman vuoden harjoitella. MM-kisat toimi valmistavana kokemuksena hyvin, aloin siellä hoitamaan haastatteluita englanniksi ja yritin pärjätä itsekseni, Kakko jutteli.

Kansainvälisen median Kakko sai nauramaan, kun tältä kysyttiin mielipidettä mahdollisesta uudesta kotikaupungista New Yorkista. New York Rangers varaa perjantain varaustilaisuudessa numerolla kaksi.

– Se on hieman isompi kaupunki kuin Turku, Kakko heitti ja hymyili leveästi päälle.

Kaapo Kakko juhli MM-kultaa Slovakiassa keväällä. Kuva: Getty Images/Martin Rose

– Rangersiin on varattu useita turkulaisia nuoria, jotka tunnen. He ovat kertoneet, että New York on hieno paikka. Mitä joukkueeseen tulee, niin siellä on tietääkseni paljon hyviä nuoria. Jos minut sinne varataan, niin hieno hommahan se on, Kakko jatkoi aiheesta kotimaisella kielellä.

Jos on Kakko innoissaan New Yorkista, samaa voi sanoa seuran kannattajista. Viime viikolla Rangers-fanit perustivat Kakko-kirkon (Church of kakko), koska näille kannattajille Kaapo Kakko on jumala ja vapahtaja. Kakko-kirkkosivustolla voi ostaa Kakko-fanituotteita tai jättää sivulle rukouksensa, koska: ”Kakko vastaa kaikkiin rukouksiin”.

Nuorta TPS-pelaajaa kirkkohommat naurattivat.

– Ei ole varmasti monelle muulle tehty omaa kirkkoa, Kakko virnuili.

– En ole käynyt sivustolla ja olen muutenkin koittanut olla lukematta juttuja. Hienoahan tuollainen juttu silti on. Kavereilta on tullut viestejä tuohon liittyen, olen vastaillut niihin nauruhymiöillä.

”NHL selkeä tavoite”

Kun Kakko lopulta perjantaina päätyy joko New Jersey Devilsin tai New York Rangersin pelaajaksi, nuoren turkulaisen katseet kääntyvät tiukasti kohti tulevaa kautta. Eikä Kakolla ole mielessään muuta tavoitetta kuin lyödä itsensä läpi kovassa NHL-maailmassa välittömästi, oli uusi koti sitten New Jerseyssä tai Broadwaylla.

Kaapo Kakko on Turun Palloseuran kasvatti. Kuva: AOP

Kakko sanoo seuraavansa NHL:ää tarkasti tulevaakin ajatellen.

– NHL on minulle selkeä tavoite ensi kaudelle.

– En voi aikaeron vuoksi katsella pelejä paljon suorana, mutta olen minä joitakin katsellut. Katson lisäksi tilastoja ja koosteita joka päivä. Mikko Rantanen, Auston Matthews ja Patrick Kane ovat pelaajia, joita tykkään seurata. Kovaa NHL:ssä mennään, joten luistelua ja voimaa minun pitää saada tulevaisuudessa lisää, Kakko päätti.

NHL:n varaustilaisuuden ensimmäinen kierros alkaa lauantaiaamuna 03.00 Suomen aikaa. Yle Urheilu seuraa ensimmäistä kierrosta hetki hetkeltä verkkosivuillaan. Kierrokset kahdesta seitsemään viedään läpi lauantaina alkaen kello 20.00.

Lue myös: