Suora

  • Urheiluruutu
  • Lentopallon EM, Suomi - Turkki
  • Urheiluruutu

Moukarinheittäjä Krista Tervo sai Suomen ennätyksestä kaksi päivää treenivapaata valmentajalta – "Dohan tulosraja tulee jos on tullakseen"  

Krista Tervon uuden SE-tuloksen takana on tekniikkamuutos. Metrilukema 70.18 jäi Dohan MM-kisojen tulosrajasta vain 82 senttiä.

moukarinheitto
Krista Tervo
Krista Tervo tuuletti keskiviikkona Suomen ennätystään Jyväskylässä.Tommi Anttonen/Lehtikuva

Kotkalainen moukarinheittäjä Krista Tervo heitti keskiviikkona ensimmäisenä suomalaisnaisena kilpailussa yli 70 metriä. Jyväskylän GP-kisojen tulos 70.18 on uusi Suomen ennätys, ja samalla Tervon ennätys parani vajaalla metrillä. Se ei ollut yllätys hänen valmentajalleen.

– Kun kilpailukausi alkoi, niin uskalsin sanoa, että tällä kaudella se 70 metriä menee rikki, kertoo Tervon valmentaja Jukka Vihtonen Yle Urheilulle.

Niinhän se meni ja valmentaja Vihtonen antoi Tervolle Suomen ennätyksestä "palkinnoksi" kaksi päivää harjoitteluvapaata. Tervo on tasaiseen tahtiin rikkonut moukarinheiton juniorisarjojen Suomen ennätyksiä. Sitä taustaa vasten aikuisten sarjan SE oli selkeä jatkumo.

Suurin syy Suomen ennätyksen takana oli kuitenkin tekniikkamuutos. Tervo heitti aikaisemmin kolmen pyörähdyksen tekniikalla.

– Viime syksynä tehtiin tekniikkaan muutos, Krista alkoi heittämään neljällä pyörähdyksellä. Näin saatiin heittoon rauhallisuutta ja varmuutta. Alussa voidaan lähteä pyörähdykseen vähän rauhallisemmin ja sitten hyvä kiihtyvyys siihen. Näin saatiin heitto teknisesti paremmin kasaan, taustoittaa Vihtonen.

Suomen ennätys saattaa kesän aikana jopa parantua, sillä Tervon tuloskunto on vasta hakusessa ja hän on ottanut vielä punttia.

– Ei pahemmin ollut vielä herkistelyä, kun tavoitteet ovat tuolla heinäkuun puolivälissä.

Päätavoite nuorten EM-kisat

Krista Tervon vahvuutena on hyvät kilpailuhermot.

– Krista on semmoinen urheilija, ettei hän jännitä yhtään kilpailussa. Hän pystyy heittämään kisassa kun kisassa maksimirajoilla. Toki kun heitetään maksimisuorituksia, niin saattaa roiskua rapatessa.

Tämän kauden ykköstavoite Tervolla on nuorten EM-kilpailut Ruotsin Gävlessä.

– Kyllä minimitavoite niissä kisoissa on mitali. Näillä tuloksilla nuorten Euroopan mestaruus on ihan mahdollinen, sanoo Vihtonen.

Valmentaja Vihtosen mukaan naisten moukarinheitossa nopeusominaisuudet ovat tärkeämpiä kuin voimataso. Neljän kilon moukari on aika kevyt.

– Ei niiden voima-arvojen tarvitse ihan julmettuja olla, heittää valmentaja Vihtonen.

"MM-raja tulee jos on tullakseen"

Dohan MM-kisojen tulosraja on jo melko lähellä, vain 82 sentin päässä, mutta siitä Tervo ei olta paineita.

– Se tulee jos tulee, ja katsotaan sitten EM-kisojen jälkeen, mikä on tilanne Dohan suhteen, Vihtonen arvioi.

21-vuotiaan moukarinheittäjän tulevaisuuden tavoitteet ovat aikuisten arvokisoissa. Niitä tavoitellakseen moukarin olisi lennettävä lähemmäs 75 metriä.

– Kyllähän sinne on tavoite. Luulen, että kovalla työllä sinnekin päästään. Tietysti siihen muutama vuosi menee, että saadaan tehtyä asioita, jotta voidaan heittääkin se 75–76 metriä, ennustaa Tervon valmentaja Vihtonen.

Seuraavaksi Tervo kilpailee Saarijärven juhannuskisoissa.

Lue myös:

Entinen moukarinheiton SE-nainen iloitsi, kun 18 vuotta kestänyt ennätys meni vihdoin rikki: ”Oli jo aikakin”

Krista Tervo laittoi yli 18 vuotta vanhan moukarinheiton Suomen ennätyksen uusiksi – 70 metriä rikki!

Neziri aitoi Suomen ennätyksen tuntumaan kovassa myötätuulessa – Hurske jäi kovalla ajalla vielä ilman MM-lippua

Vakavat vammat ja isän äkillinen menehtyminen järkyttivät keihäsmitalisti Ari Manniota – nyt tunnelin päässä on kuitenkin valoa Semenya-tapauksesta tihkuu uusia syytöksiä – Kansainvälinen yleisurheiluliitto: "Semenya on biologisesti mies"

Pika-aitureiden kärkikolmikko on tasainen, mutta tässä he eroavat – asiantuntija jakoi suomalaisille kilpasiskoille plussat ja miinukset

Viron Kirt kiskaisi ensi kertaa tällä kaudella yli 90-metrisen – 32 vuotta vanha korkeusennätys oli lähellä rikkoutua

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat