Suora

  • Uimahyppyjen MM, naisten 10 m:n alkukilpailu
  • Uimahyppyjen MM, naisten 10 m:n välierät

Rangersin suomalainen pelaajatarkkailija haltioissaan Kakosta: "Koen, että hän on valmis pelaamaan NHL:ssä jo ensi kaudella"

Itsekin NHL:ssä pelannut Mikko Eloranta oli tekemässä pelaajatarkkailutyötä New York Rangersille Kaapo Kakosta.

NHL
Kaapo Kakko
Kaapo Kakkoa onnitteli NHL:n pääkomissaari Gary Bettman.Jeff Vinnick/Getty Images

VANCOUVER. Mikko Eloranta tietää, mitä NHL:ssä menestyminen vaatii. Turkulaistaustainen laitahyökkääjä pelasi omalla urallaan 264 peliä maailman kovimmassa jääkiekkoliigassa. Nyt Eloranta toimii New York Rangersin Euroopan pelaajatarkkailijana kolmatta vuotta. Hän olikin jo pari vuotta sitten tarkkailemassa Kaapo Kakkoa Rangersille.

Eloranta ei tarvinnut suurennuslasia lahjakkuuden löytämiseksi.

– Kun aloin tarkkailla Kaapoa, hän oli tupla-alaikäinen varaustilaisuutta ajatellen. Eli pari vuotta sitten aloin katsella häntä sillä silmällä. Viime vuonna katselin sitten jo paljon enemmän. Kyllä se kokonaisvaltainen pelaaminen oli se suurin juttu, mikä sieltä nousi esiin, Eloranta muisteli Yle Urheilulle perjantaina Vancouverissa.

– Hyökkäyspelaamisen potentiaali on toinen asia, mikä itseä innosti. Ja tietenkin kyky nähdä ja lukea peliä. Hän tietää aina, missä muut menevät. Kokonaispaketti on aika kovalla tasolla, Eloranta jatkoi.

Kakolla oli mahdollisuus tehdä perjantaina jopa suomalaista jääkiekkohistoriaa, sillä koskaan aiemmin ei ole suomalainen lahjakkuus ollut yhtä lähellä tulla varatuksi NHL:n varaustilaisuuden ensimmäisenä pelaajana. Kisa Kakon ja ykkösenä varatun Jack Hughesin välillä oli äärimmäisen tiukkaa.

Jack Hughes, NHL Scouting Combine
Jack Hughes oli odotetusti ykkösvaraus.Bill Wippert/Getty Images

Etenkin sen jälkeen, kun Kakko iski pöytään kovimman 18-vuotiaan suomalaispelaajan koskaan pelaaman kauden. Nuorten maailmanmestaruus, dominointi SM-liigassa ja sen pudotuspeleissä sekä aikuisten maailmanmestaruus, oli kokonaisuus, joka sai monet pyörittelemään epäuskoisena päitään.

Jos päälle lasketaan vielä alle 18-vuotiaiden MM-kulta keväältä 2018, Kakko voitti kolme maailmanmestaruutta reilun vuoden aikana.

– Hänellä on rakkaus peliin, oikeanlainen intohimo kaikessa tekemisessä. Hän ruoskii itseään oikealla tavalla eteenpäin ja haluaa tehdä joka päivä itsestään paremman. Kilpailuvietti on kova, Eloranta taustoitti turkulaispelaajan uskomatonta vuotta.

Huippulupaus nähdään pian NHL:ssä

Kakko itse teki varaustilaisuuden yhteydessä selväksi, että tavoitteet ovat NHL:ssä jo tulevana syksynä. Elorannan mielestä tavoitteet ovat realistisia.

– Koen, että hän on valmis pelaamaan NHL:ssä jo ensi kaudella. Toki tässä on vielä pitkä matka kauden alkuun ja hän tarvitsee alle hyvän kesän. Harjoitusleiri sitten näyttää, missä mennään. Valmentaja tekee kaikki päätökset, minä en tee yhtäkään. Näen hänen tulevaisuutensa erittäin valoisana.

Kakolla, joka muistuttaa pelaajana hyvin paljon Coloradon Mikko Rantasta, on kaikki eväät läpimurtoon jo tulevalla kaudella. Siitäkin huolimatta, että luistelu ja voimatasot ovat osa-alueita, jotka vaativat edelleen työtä.

– Kamppaileminen on iso osa Kaapon peliä ja hän pystyy sitä peliä pelaamaan. Hän pystyy vastataklaamaan, suojaamaan kiekkoa ynnä muuta. Tosin pienessä kaukalossa kaikki tapahtuu hieman nopeammin kuin isossa. Voimaa hän tietenkin tarvitsee vielä lisää tulevaisuudessa, mutta se on yksinkertaisin homma hankkia, Eloranta sanoi.

Kakosta tuli perjantaina vasta neljäs numerolla kaksi varattu suomalaispelaaja. Aiemmin kärjen takaa oli napattu Kari Lehtonen (2002), Aleksander Barkov (2013) ja Patrik Laine (2016).

Lue myös:

Kakko jännitti loppuun asti, olisiko ykkösvaraus saatu viimein Suomeen – lavalla suomalaiselle kajahti soimaan JVG:n Ikuinen vappu: "Ei huono valinta"

Kaapo Kakko varattiin toisena NHL:ään – vasta neljäs suomalainen, joka yltää näin korkeaan varausnumeroon

Thomson ja Heinola nousivat ykköskierroksen varauksiksi: "Jännitti ihan törkeästi"

Kaapo Kakon takana NHL:n ykköskierroksen varausta vaanii aliarvostettu puolustajalupaus, joka on noussut muutamassa vuodessa pienen pitäjän kasvatista Lukon vakiokokoonpanoon

Kakko pysyi loppuun saakka NHL-varausten ennakkoarvioissa toisena, ero Hughesiin kuitenkin kaventui: "Kuin kolikonheittoa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat