Kommentti: Härmäläinen lätkähurmos sai jatkoa Vancouverissa, kun Kaapo Kakon nimi kuulutettiin ämyreistä – ”Mitä te siellä Pohjolassa teette?”

Suomi-kiekolla menee lujaa, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä Vancouverista.

Kaapo Kakko puki varaustilaisuudessa New York Rangersin paidan päälle. Kuva: AOP

VANCOUVER. Neljä kertaa alle 18-vuotiaiden MM-kisojen loppuottelussa peräkkäin. Kahdesti kultaa. Alle 20-vuotiaiden MM-kultaa 2014, 2016 ja 2019. Aikuisten MM-kultaa 2019. Viisi NHL:n top 5 varausta kolmen edellisvuoden aikana. Tukku SM-liigapelaajien tekemiä NHL-sopimuksia tänäkin kesänä.

Suomalaisella jääkiekolla kulkee juuri nyt uskomattoman lujaa.

Tähän kaikkeen NHL:n perjantainen varaustilaisuus oli selkeää jatkumoa. Kaapo Kakosta tuli neljäs numerolla kaksi varattu suomalainen. Itse asiassa koskaan aiemmin ei ole suomalaispelaaja ollut yhtä lähellä nousta koko varaustilaisuuden ykköspelaajaksi kuin tänään.

Kaapo Kakko teki viimeisen neljäntoista kuukauden aikana kaiken mahdollisen ohittaakseen Jack Hughesin, mutta New Jersey Devilsin pää ei kääntynyt. Ei, vaikka Kakko alisti SM-liigassa, ei vaikka turkulainen voitti neljäntoista kuukauden aikana käsittämättömät kolme maailmanmestaruutta (U18, U20 ja aikuiset) – mikään ei riittänyt.

Komean kotimaisen ykköskierroksen kruunasi Lassi Thomsonin (Ottawa) ja Ville Heinolan (Winnipeg) valinnat rajan pohjoispuolelle.

Suomi tuottaa hirmutahdilla nuoria tähtiä

Kun vielä vuosikymmen alussa Suomella oli vaikeuksia tuottaa NHL:ään kenttäpelaajia, nyt kolme suomalaista ykköskierroksella alkaa olla härmässä peruskauraa.

Kaksi vuotta sitten ykköskierroksella varattiin käsittämättömät kuusi suomalaispelaajaa.

Suomalaisen jääkiekon nousu on oikeasti kuuma puheenaihe ympäri lätkämaailman. ”Mitä te siellä Pohjolassa teette?” on kysymys, johon saa olla ympäri NHL:n vastaamassa jatkuvasti. Ei Suomi maailman johtava pelaajahautomo vieläkään ole, mutta eroa on kurottu umpeen fantastisella tavalla.

On ennen kuulumatonta, että suomalaisia varattiin varaustilaisuuksien top viitosesta vuosina 2016–2018 enemmän kuin kanadalaisia. Kyllä, luitte oikein. Jesperi Kotkaniemi, Miro Heiskanen, Patrik Laine, Jesse Puljujärvi ja Olli Juolevi menivät kaikki viiden kärjestä.

Vuoden 2019 varaustilaisuuden kärkikolmikko: Kirby Dach (Chicago Blackhawks), Jack Hughes (New Jersey Devils) ja Kaapo Kakko (New York Rangers). Kuva: Andre Ringuette/Getty Images

Samaan aikaan kanadalaisia varattiin vain neljä (Brayden Hayton, Nolan Patrick, Cale Makar, Pierre-Luc Dubois).

Myös perjantaina ämyreistä kajahti suomalaisen nimi ennen kanadalaista. Ensimmäinen kanadalainen seurasi Kaapo Kakkoa numerolla kolme. Kirby Dach tuli Chicagon varaamaksi.

Suomalainen jääkiekko voi olla viimeisen vuosikymmenen aikana tekemästään työstä erittäin ylpeä. Kotimainen lätkä jyrää juuri nyt uskomattomalla leveydellä ja laadulla ympäri maailman. On huippuyksilöitä, on kansainvälistä menestystä maajoukkuetasolla ja SM-liiga toimii edelleen erinomaisena kasvattajasarjana.

Toivoa vain sopii, ettei suomalainen kiekkoperhe jää ihastelemaan nousukautta, vaan pitää jalan tiukasti kaasulla.

Tällaisilla hetkillä on silti turha alkaa pelkäämään huomista tai luomaan uhkakuvia sinne tänne.

Kuten Juti sanoo: nyt voi naattia, naattia! – Ainakin hetken.

Lue myös: