Suora

  • Veikkausliigan päätöskierros
  • Urheiluruutu
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu

Pitkä odotus ennen omien otteluiden alkua ei haittaa Suomen nyrkkeilijänaisia: "Kovat karkelot on tiedossa"

Mira Potkonen ja Elina Gustafsson aloittavat Euroopan kisansa suoraan toiselta kierrokselta keskiviikkona. Naiset lähtevät Minskin kehään mitali mielessä.

nyrkkeily
Elina Gustafsson ja Mira Potkonen
Mira Potkonen ja Elina Gustafsson voittivat kultaa EM-kisoista viime vuonna.AOP

Minskin Euroopan kisat on kerännyt maanosan kovimmat nyrkkeilijät kisakaupunkiin. Miehet ottelevat Minskissä Euroopan mestaruuksista ja naisilla ohjelmassa on kovatasoinen turnaus, johon paikan on lunastanut sarjojen 12 kovinta eurooppalaisnyrkkeilijää.

Suomesta Minskin kisoihin on lähtenyt viiden nyrkkeilijän joukkue, josta Mira Potkoselta ja Elina Gustafssonilta voi hyvällä syyllä odottaa jopa niitä kirkkaimpia mitaleja. Kilpailu on kuitenkin kovaa.

– Nyt on oikeasti se kova Euroopan kärki täällä, ja kovat karkelot tiedossa, Potkonen arvelee.

Kumpikin suomalaisnaisista eteni suoraan toiselle kierrokselle ja he joutuvat odottamaan turnauksensa alkua keskiviikkoon saakka. Odottaminen ei haittaa, sillä tunnelma on katossa.

– On mahtava päästä jo toisiin Euroopan kisoihin mukaan, ne ensimmäiset Bakussa vuonna 2015 eivät menneet niin hyvin. Nyt on uusi mahdollisuus ja on mukavaa, kun saa olla olympiajoukkueen mukana. Valmistautuminen on mennyt ihan hyvin, Potkonen kertoo.

Myös Gustafssonin valmistautuminen on onnistunut.

– Leiri meni hyvin. Sain viimeiseen sparriin tosi hyviä onnistumisia ja lähden siitä, että se kantaa kisoihin asti. Eli sillä fiiliksellä. Muutama takapakki tuli flunssan takia, mutta se on nyt ollutta ja mennyttä. Keskiviikkona sitten päästään kehään, Gustafsson paljastaa.

Mira Potkonen
Mira Potkonen voitti kultaa Minskin Euroopan kisoista.NurPhoto/Getty Images

Euroopan kisat valmistavat olympialaisiin

Monelle urheilijalle Euroopan kisat on ensimmäinen monilajitapahtuma, mihin he osallistuvat. Potkosen mukaan Bakun kokemus auttoi Rion olympialaisissa ja hän uskoo, että samanlaista apua on myös Minskin kisoista tuleville tähdille.

– Tämä on meidän nuorille erittäin hyvä kokemus. Olin itse silloin neljä vuotta siten Euroopan kisoissa. Ne olivat minun ensimmäiset kisat olympiajoukkueen mukana.. Kun on uudet ympyrät ja kuviot ja mennään isossa olympiajoukkueessa niin kaikki on erilaista.

– Kun taustalla on kokemuksia, niin sitten kaikki menee normaaleilla rutiineilla. Nyt minulle tämä ja Riokin oli jo tuttua, eli on jo ihan tutut kuviot. Nämä ovat ehdottoman tärkeitä kokemuksia, ettei tarvitse enää keskittyä mihinkään ulkopuoliseen, vaan on jo ne omat jutut, sama kehä ja tutut vastustajat. Ympäristötekijät eivät enää haittaa. Ja on kavereita ympärillä, se on erittäin kiva juttu, Potkonen pohtii kisojen merkitystä.

"Pidän näitä kisoja Euroopan olympialaisina"

Gustafssonille Euroopan kisat ovat ensimmäiset monilajikisat. Hän aikookin ottaa kaiken kokemuksen mukaansa Minskistä kohti tulevia olympialaisia.

– Pidän näitä kisoja Euroopan olympialaisina. Nämä on vähän pienemmät, mutta tosi tärkeä kokemus ja hyvää valmistelua olympialaisiin. Tosi hieno juttu, että on tällaiset.

Euroopan kisat saavatkin molemmilta naisnyrkkeilijöiltä kiitosta. Useamman lajin yhteinen kisatapahtuma vie ajatukset hetkeksi pois omista suorituksista ja luo yhteishenkeä.

– Minusta tämä on erittäin mielenkiintoista. On ihanaa tutustua eri urheilulajeihin ja heidän juttuihin. Kun lajit ovat ihan tuntemattomia, niin on ihana kysyä, miten teillä menee. Ei olla vielä montaa urheilijaa tavattu, mutta nämä päivät on olleet jo antoisia, Potkonen jatkaa.

Elina Gustafsson
Elina Gustafsson esitteli EM-kultamitaliaan elokuussa 2018.AOP

– On mukava, kun saa rauhoittaa mieltään ja tulee erilaista ohjelmaa. Minullakin alkaa vasta ensi keskiviikkona kisat, joten tässä saa melkein viikon vielä odottaa. Siksi on mukavaa, että on sitä urheilijaa siinä ympärillä ja heidän juttuja pystyy seuraamaan, Potkonen kertoo kisojen hyvistä puolista.

Vaikka kisat ovat tärkeät kokemuksen ja kovien otteluiden kannalta, on naisnyrkkeilijöiden varsinainen tavoite hieman kauempana.

– Tämä on kokemuksena todella tärkeä. Nyrkkeilyllisesti tästä lähdetään hakemaan sellaista kiitoa ensi vuodelle ja olympiakarsintoihin, Gustafsson painottaa.

EM-kisoista kokemusta jatkoon

Suomella on EM-kisoissa siis kolmen ottelijan joukkue. 60 kilon sarjassa kilpailee Arslan Khataev, 75-kiloisissa ottelee Muhammad Abdilrasoon ja Krenar Aliu, joka nyrkkeilee 91 kilon sarjassa.

Nuorten olympiavalmentaja ja Suomen edellinen nyrkkeilyn miesedustaja olympialaisissa Joni Turunen tietää, miten nyrkkeilyssä menestytään. Hän kertoo, että nuoren joukkueen tavoite on edetä ottelu kerrallaan mahdollisimman pitkälle.

Muhammad Abdilrasoon
Muhammad Abdilrasoon voitti jo ensimmäisen ottelunsa kisoissa.Roni Rekomaa/Lehtikuva

– Tietysti tavoite on ottaa mahdollisimman monta mahdollista otteluvoittoa. Siinä on ne suurimmat tavoitteet, että saadaan paljon kokemusta täältä.

Suomalaisten nyrkkeilijöiden menestys on jonkin aikaa levännyt naisten harteilla. Vähitellen tilanne on muuttumassa, kun myös miehistä voidaan odottaa tulevaisuudessa menestystä.

– Meillä on 4–5 sellaista kansainvälisen tason jätkää. Tosiaankin tosi nuoria vielä, eli tässä on monta vuotta aikaa vielä. Hyvään suuntaan ollaan menossa, Turunen sanoo tyytyväisenä

Ensimmäiset merkit hyvästä suunnasta saatiin jo Minskin Euroopan kisojen ensimmäisenä kisapäivänä, kun molemmat suomalaisnyrkkeilijät, Mohammad Abdilrasoon ja Krenar Aliu, ottelivat voittoon.

Joni Turunen on siis viimeisin suomalainen miesnyrkkeilijä, joka on noussut olympiakehään. Hän oli mukana Sydneyn olympialaisissa vuonna 2000. Edellisestä kerrasta on siis vierähtänyt aikaa lähes kaksi vuosikymmentä. Turunen kuitenkin uskoo, että jo Tokiossa nähdään taas suomalaismies ottelemassa nyrkkeilykehässä.

– Kyllä uskon, että me saadaan sinne vähintään 1–2 suomalaista miesnyrkkeilijää.

”Sitten mennään ja nautitaan vaan”

Yksi nuorista suomalaismiehistä on alle 91-kiloisten sarjassa otteleva Krenar Aliu. Avausottelunsa heti kisojen ensimmäisenä päivänä voittanut Aliu on asettanut tavoitteen heti korkealle.

– Näihin täytyy lähteä niin, että aina voittaa. Jokainen matsi olisi ensimmäinen. Sillä mentaliteetilla mennään ja yritetään mitalia, Aliu kertoo.

EM-kisat eivät ole Aliulle ainoa paikka verrata tasoaan kilpakumppaneihin. Kisatahti vain tiivistyy ennen olympialaisia.

– Tässä on vielä MM-kisat ja sotilaiden MM-kisat tulossa ja ensi vuonna alkaa Tokion olympiakarsinnat.

20-vuotias nyrkkeilijä on myös tyytyväinen, että saa kokemusta monilajikisoista jo ennen olympialaisia. Hän myös kiittelee järjestelyjen toimineen moitteetta.

– Yleensä en kisoja jännitä vastustajia. Nyt tämä ympäristö ja kisojen odotus vähän jännitti, kun mietin, minkälainen tapahtuma tämä tulee olemaan. Odotukset ovat täyttyneet, kaikki menee niin kuin pitää. Mistään ei tarvitse itse huolehtia tai murehtia, olympiakomitea on hoitanut tosi hyvin hommat tähän mennessä.

Aliun tavoite on tiukasti Tokiossa, eikä kisatapahtumaakaan tarvitse enää jännittää.

– Silloin mennään ja nautitaan vaan, Aliu naurahtaa.

Lue myös:

Nyrkkeilijät aloittivat voitoilla Euroopan kisoissa

Naisnyrkkeilijöiden määrä kasvaa merkittävästi olympia-Tokiossa 2020 – kaksi uutta painoluokkaa lisää

Eva Wahlström puolustaa MM-titteliään Las Vegasissa – "Minut on tehty kovia paikkoja varten"

New Yorkin pettymyksestä yli päässyt Edis Tatli palaa kehään elokuussa: "Ei käy kateeksi sitä, joka vastaan asettuu"

Robert Helenius ottelee seuraavaksi Yhdysvalloissa – "Odotan innolla"

Joshua hakee hyvitystä yllätystappiolleen – uusintaottelu loppuvuodesta

Altavastaaja Andy Ruiz tyrmäsi Anthony Joshuan MM-ottelussa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat