Suora

  • Uimahyppyjen MM, naisten 3 m:n alkukilpailu
  • Uimahyppyjen MM, naisten 3 m:n välierät

Viron keihästähti kertoo vaikeasta taistelustaan – isä ei ehtinyt nähdä Magnus Kirtin maailmanvalloitusta: "Hän on urani suurin vaikuttaja"

Kaksi 90 metrin keihäskaarta tällä viikolla heittäneen Magnus Kirtin taival huipulle on ollut kivinen.

yleisurheilu
Magnus Kirt
Isän kuolema oli virolaiselle keihäänheittäjälle Magnus Kirtille kova paikka.Tomi Natri / AOP

KUORTANE. Jos yleisurheilun MM-kilpailut alkaisivat ensi viikolla, miesten keihäänheitossa olisi vain yksi ennakkosuosikki. Viron Magnus Kirt on tällä hetkellä sellaisessa hirmuvireessä, ettei muilla maailmantähdillä ole häntä vastaan juuri mahdollisuuksia.

Kirt heitti Kuortaneen juhannuskisoissa uuden maailman kärkituloksen 90,61. Se oli häneltä jo toinen yli 90 metrin kiskaisu kolmen päivän aikana. Edellinen tuli Ostravassa torstaina.

– Se kertoo arvokisapotentiaalista, että pystyy heittämään kaksi ysikymppistä yhdellä välipäivällä, joka oli matkustuspäivä. Kirt on todella kovassa lyönnissä, hehkutti Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni.

Ennen tätä viikkoa Kirt ei ollut koskaan heittänyt 90-metristä.

– En miettinyt sitä liikaa, mutta on pieni helpotus, että 90 metriä on nyt rikottu, Kirt kertoi ennen lauantain kisaa.

Virolainen keihästähti on tällä hetkellä uransa huipulla. 29-vuotias Kirt ei ole päässyt tähän pisteeseen helpolla. Matkalla on ollut töyssyjä ja traagisiakin vastoinkäymisiä, joista Kirt on oppinut ja vahvistunut.

Magnus Kirt heitti tällä viikolla jo toistamiseen yli 90 metriä.

Ihmeellinen ennätysparannus

Pienessä Tõrvan kaupungissa vuonna 1990 syntynyt Kirt eli urheiluntäyteisen lapsuuden. Hän innostui etenkin yleisurheilusta ja kokeili lähes kaikkia lajeja, joita yleisurheilukentällä suinkin pystyi.

Kahdesta lajista hän innostui enemmän kuin muista. Kirt vietti nuorena paljon aikaa korkeushypyn ja keihäänheiton parissa.

Lopullinen lajivalinta piti tehdä lukioikäisenä. Kokenut virolainen yleisurheiluvalmentaja Toomas Merila sai Kirtin valitsemaan keihäänheiton.

– Silloin tuntui, että minulla on enemmän potentiaalia keihäässä kuin korkeudessa.

Matka huipulle oli silti pitkä. Kirt ei koskaan ollut mikään junioritähti. Kymmenen vuotta sitten hän jäi juniorien EM-kisoissa karsintaan ja sijoittui kokonaistuloksissa 22:nneksi. Samoissa kisoissa EM-kultaa voitti muuan Andreas Hofmann, jolta Kirt varasti tällä viikolla maailmantilaston kärkipaikan.

Magnus Kirt 2014
Vuonna 2014 Magnus Kirt oli vielä kaukana maailman kärjestä.AOP

Aikuisten tasolla Kirtin kehitys oli verkkaista. Vielä 24-vuotiaana hänen ennätyksensä oli 79,70. Hän oli muuttanut Tallinnaan opiskelemaan taloustieteitä, ja pikkukylän poika oli pääkaupungissa välillä ihmeissään. Elämä oli kaikkea muuta kuin ruusuilla tanssimista.

Sitten tapahtui jotain ihmeellistä. Kesällä 2015 Kirtin ennätys parani peräti seitsemän metriä.

– Sain kandivaiheen kurssit kasaan, minkä jälkeen pystyin keskittymään vain harjoitteluun. Se toi palkinnon kesällä 2015, Kirt sanoo.

Kirtin urheilu-uran tärkein henkilö ei valitettavasti ehtinyt nähdä huimaa tulosparannusta.

Isän kuolema oli kova isku

Magnus Kirtin isä Peeter Kirt kuoli 64-vuotiaana maaliskuussa 2014. Se oli kova isku Kirtille, joka on kertonut heittävänsä keihästä isänsä muistolle.

– Isä on minun urani suurin vaikuttaja. Hän oli sataprosenttisesti urheilumies. Joka päivään kuului vähän urheilua. En ollut niin lahjakas juniorina, mutta mieleni oli aina urheilussa, Kirt kertoo.

Peeter Kirt toimi pitkään Viron kelkkailumaajoukkueen päävalmentajana. Hän on myös entinen olympiaurheilija.

– Virossa ei ole kovin hyviä oloja kelkkailuun. En itse päätynyt siihen lajiin, kun näin kuinka paljon isäni joutui kamppailemaan ja kuinka paljon hän tarvitsi energiaa siihen, Kirt sanoo.

– Isäni oli myös suuri yleisurheilufani.

Magnus Kirt Berliini 2018
Magnus Kirtin uroteot isoilla areenoilla jäivät isältä näkemättä. Kuva Berliinin EM-kisoista elokuulta 2018.Alexander Hassenstein / Getty Images

Kirtin perheessä urheilu oli osa jokapäiväistä elämää. Kenties se opetti Magnusille sinnikkyyttä, jota hän on tarvinnut urallaan monta kertaa.

Arvokisapeikko vaivasi pitkään

Vaikka Kirt heitti ensimmäisen kovan kansainvälisen tuloksensa vuonna 2015, hänellä kesti monta vuotta menestyä arvokisoissa.

MM, EM- ja olympiakisat päättyivät toistuvasti karsintaan. Suuri palkinto tuli vasta viime kesänä, kun Kirt saavutti Berliinin EM-kilpailuissa pronssia tuloksella 85,96.

– Mitali oli todella iso asia minulle. Olen kulkenut pitkän tien ja yrittänyt kaikenlaista, Kirt sanoo.

– Olen epäonnistunut monesti, mutta olen aina oppinut jotain ja saanut kokemusta. En ole enää nuori kaveri, mutta minun kultaiset vuoteni ovat nyt käynnissä. Yritän nauttia niistä niin paljon kuin voin!

Magnus Kirt Berliini 2018
Vihdoin se tuli! Magnus Kirt voitti uransa ensimmäisen arvokisamitalin Berliinin EM-kisoissa elokuussa 2018.Patrick Smith / Getty Images

Kirt on parin viime vuoden aikana nostanut perustasonsa 85 metrin tuntumaan, mikä tarkoittaa sitä, että yksittäiset huippuheitot osuvat sinne 90 metrin viivalle.

Virolaistähti kaipaa silti itseltään vielä tasaisempaa suorittamista.

– Minun pitää saada tasaisuutta heittoihini. Ensimmäiset kaksi heittoa olivat ihan hyviä, mutta sen jälkeen alkoi alamäki. Minun täytyy heittää useampia pitkiä heittoja, Kirt sanoi lauantain kilpailun jälkeen.

Yksikin huippuheitto tosin riittää, jos sellainen vain tulee kuuden kilpailuheiton aikana.

Dohan MM-kisoihin on vielä yli kolme kuukautta aikaa, mutta Kirtin hurja alkukausi vie ajatukset väkisinkin jo kauden päätapahtumaan.

– Haluan pystyä siellä kilpailukykyiseen suoritukseen. Kun katsoo maailman kärkiheittäjiä tällä hetkellä, MM-kulta vaatii yli 90 metrin heiton.

Lue myös:

Hurja keihäskisa Kuortaneella! Kirt kiskaisi hirmuheiton ja maailman kauden kärkituloksen – Oliver Helander kilpailun toinen kovalla tuloksella

Taas liikaa myötätuulta! Naisten pika-aidoissa kiidettiin huippuvauhtia, mutta tuulimittari ei ollut suotuisa

Aki Parviaisen Suomen ennätys täyttää 20 vuotta – Kuortaneella kiskaistu hirmukaari vetää suomalaiset nykyheittäjät hiljaiseksi: "Raju tulos"

Viron Kirt kiskaisi ensi kertaa tällä kaudella yli 90-metrisen – 32 vuotta vanha korkeusennätys oli lähellä rikkoutua

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat