Suora

  • Uimahyppyjen MM, sekaparien 3 m:n synkrohyppyjen loppukilpailu

23-vuotias Kadeisha Buchanan osaa taidon, jota jalkapallossa ihmeellisen usein aliarvioidaan: ”Nyt pelattavat MM-kisat ovat naisfutiksen fyysisyyden viimeinen räjäytys"

Kanadan keskuspuolustajan Kadeisha Buchananin pelaamista on ilo seurata.

FIFAn jalkapallon naisten MM 2019
Kadeisha Buchanan(oik.) taisteli alkulohkossa palloja pois vastustajilta. Tässä sen kohtalon kokee Kamerunin  Gabrielle Aboudi Onguene.
Kadeisha Buchanan(oik.) taisteli alkulohkossa palloja pois vastustajilta. Tässä sen kohtalon kokee Kamerunin Gabrielle Aboudi Onguene. Elsa/Getty Images

Puolustajat nousevat jalkapallossa hyvin harvoin yhtä isoihin otsikoihin kuin muiden pelipaikkojen pelaajat. Suuri yleisö on kautta futishistorian rakastanut hyökkääjiä, maalintekijöitä, nopeita laitapelaajia, taiturimaisia numero kymppejä, energisiä keskikenttäpelaajia, maalivahtejakin.

Esimerkiksi perinteisen Kultainen Pallo -palkinnon, jota on jaettu vuodesta 1956, on hieman laskutavasta riippuen voittanut vain yksi putipuhdas puolustaja, italialainen Fabio Cannavaro maan maailmanmestaruusvuonna 2006. Voittajalistalta löytyvät myös Franz Beckenbauer ja Matthias Sammer, mutta saksalaiset siirtyivät liberoiksi vasta uransa aikana.

Vaikka yksilöpalkintojen merkitys joukkueurheilussa on aiheellista kyseenalaistaa, tilasto kertoo kohtuuttoman pienestä arvostuksesta puolustajia kohtaan, valitsijoiden ja päättäjien yksipuolisesta pelisilmästä, osin myös kyvyttömyydestä nähdä jalkapallo koko joukkueen harmonisena yhteistoimintana. Aina ei tunnuta muistavan, että peli on joukkueesta ja ottelusta riippumatta tasan viisikymmentä prosenttia niin hyökkäämistä kuin puolustamista. Tasan.

Nyt lukemasi teksti on puolustuksen puheenvuoro. Se kertoo naisten MM-lopputurnauksen yhdestä parhaista puolustajista. Sen päähenkilö on Kanadan 23-vuotias keskuspuolustaja .

Tasaisen vahva ja monipuolinen

Maanantai 10. kesäkuuta, Montpellierin Stade de la Mosson. MM-kisojen E-lohkon ottelua on pelattu 45 minuuttia, kun Kanada saa Kamerunia vastaan kulmapotkun. Janine Beckie pelaa pitkän pallon pelaajarykelmän yli taka-alueelle, johon Buchanan liikkuu terävästi kaukaa rangaistusalueen rajamailta.

Jamaikalaistaustainen luonnonvahva puolustaja, lempinimeltään Keisha, jättää vartijansa taakseen, hyppää korkealle ilmaan ja puskee pallon muutamasta metristä voimakkaasti maan kautta verkkoon. Lisämaaleja ei nähdä, joten Kanada ottaa turnauksen avausottelustaan niukan voiton ja tärkeät kolme pistettä.

Vaikka Buchananin näyttävä osuma on huippuluokan hyökkäyspeliteko, se kertoo pelaajan vahvuuksista myös puolustusvaiheessa. Hän on isokokoinen, erittäin atleettinen, fyysisesti vahva ja räjähtävä huipputoppari, joka sopeutuu taktisesti joustavasti eri pelitapoihin, ryhmityksiin ja pelitilannerooleihin.

Kadeisha Buchanan vs Kamerun
Katso Buchanan maali Kamerunia vastaan kuvaa klikkaamalla!

Luja fysiikka, hyvä sijoittuminen ja oikea-aikaisuus tekevät Buchananista loistavan pelaajan kamppailutilanteissa, mutta hän hallitsee kypsästi ja korkealaatuisesti myös toiminnan osana puolustuslinjaa ja koko joukkuetta. 170-senttinen kanadalainen on nuoresta iästään huolimatta pelillinen johtajatyyppi, joka näyttää koko joukkueelleen arvokasta pelitapaesimerkkiä.

Buchananin tärkeimmät kehityskohteet ovat pelinavaamisessa ja muussa pallollisessa toiminnassa. Hänen on löydettävä syöttöpeliinsä lisää malttia, huolellisuutta, tilanteen- ja tarkoituksenmukaisuutta. Plussaa on silti se, ettei hän pelkää ottaa pallollisena vastuuta.

Buchanan on edustanut nyt kaksi ja puoli kautta ranskalaista huippuseuraa Olympique Lyonia, joka on voittanut muun muassa neljästi peräkkäin naisten Mestarien liigan. Kokemus maailman todennäköisesti parhaasta joukkueesta on kehittänyt ja jalostanut marraskuussa 1994 syntynyttä puolustajaa tasolle, jolta hän voi tulevina vuosina nousta pelipaikkansa kansainväliseksi ykkösnimeksi.

Puolustajan päätyö on puolustaa

Buchananin erinomaisuus jalkapalloilijana ja nimenomaan puolustajana sisältää tärkeän viestin. Se alleviivaa, että puolustajan on ensisijaisesti osattava puolustaa. Yksinkertaista, mutta pelistä ja pelaamisesta puhuttaessa jotenkin ihmeellisen aliarvostettua.

Kanadalaisen urheilullisuus ja fyysiset ominaisuudet kertovat naisten huippujalkapallon erittäin nopeasta kehityksestä kohta päättyvällä vuosikymmenellä. Vielä kymmenkunta vuotta sitten joukkueissa saattoi nähdä pelaajia, joilla oli ehkä yksi vahvuus, mutta muut ominaisuudet eivät täyttäneet vaatimuksia, jotka huippupelaajan olisi täytettävä.

Enää ei riitä, että jalkapalloilija on hyvä vain jollakin osa-alueella. Hänen on vastattava pelin kaikkiin vaatimuksiin vähintään kohtalaisesti, minkä jälkeen jokin perustasosta poikkeava ominaisuus voi tehdä hänestä huippupelaajan.

Kanadan Kadeisha Buchanan (oik.) osoitti fyysisyyttä esimerkiksi Kamerunia vastaan.
Kanadan Kadeisha Buchanan (oik.) osoitti fyysisyyttä esimerkiksi Kamerunia vastaan.Elsa/Getty Images

– Nyt pelattavat MM-kisat ovat naisfutiksen fyysisyyden viimeinen räjäytys. Ammattimaisuus ja yleinen urheilullisuus korostuvat, eikä pelaajalla saa olla merkittäviä puutteita. Tilanne on muuttunut hyvin nopeasti. Buchanan edustaa juuri tätä muutosta, Suomen Palloliiton huippujalkapallopäällikkö ja Yle Urheilun asiantuntija Marianne Miettinen sanoo.

– Buchananista puhuttaessa herää kysymys, missä suomalaiset ysineloset menevät tällä hetkellä. Riittääkö heidän tasonsa, jotta he voisivat edes haaveilla kansainvälisestä urasta? Buchanan pelasi isossa roolissa jo nuorten arvokisoissa, mikä on pelaajakehityksen kannalta erittäin tärkeää.

Miettinen korostaa lisäksi pelaajan taktisen joustavuuden merkitystä pelipaikasta riippumatta. Jotta kansainvälisellä huipputasolla voi pärjätä, on ymmärrettävä teoriassa ja hallittava käytännössä eri pelitapojen, formaattien ja ottelusuunnitelmien muuttuvat tekijät. On oltava peliälykäs.

Hyvä valmennus kehittää

Buchananin korkealaatuiset fyysiset ominaisuudet eivät tarkoita ainoastaan raakaa voimaa, nopeutta, räjähtävyyttä tai kimmoisuutta. Oleellisinta on, että hän osaa valjastaa ne pelin kontekstiin eli pelaamista ja joukkuetta hyödyttäviksi taidoiksi. Ne korostuvat ennen kaikkea hänen puolustuspeliteoissaan.

Kanadalaista ei ole vaikea perustella hieman kliseisesti moderniksi keskuspuolustajaksi. Jos käsitettä halutaan avata, avainasemaan nousevat ennakoinnin kautta toteutuva sijoittuminen, oikea-aikaisuus kamppailutilanteissa, kyky voittaa pallo pikemminkin pelikäsityksen kuin puhtaan fysiikan ansiosta.

Kadeisha Buchananin pihdeissä yksi MM-kisojen parhaista hyökkääjistä Vivianne Miedema.
Kadeisha Buchananin pihdeissä yksi MM-kisojen parhaista hyökkääjistä Vivianne Miedema.AOP/imago sport

Buchanan on atleettisesti elastinen. Hän taklaa kovaa ja enimmäkseen puhtaasti, ottaa taklauksia vastaan, mutta menettää vain harvoin tasapainonsa. Juuri balanssi, kehonhallinta, koordinaatio, pelillinen rytmiikka ja tilanteen mukainen askeltiheys ovat ominaisuuksia, joita ilman kovavauhtinen puolustuspelitoiminta ei onnistuisi.

Kun pallo on vastustajajoukkueella, Buchananin pelaamista on nautinto seurata. Hän pelaa koko ajan katse terävänä, aistii ja havainnoi ympäristöään, tekee tämän perusteella jatkuvasti sijoittumiseensa vaikuttavia pieniä ja isoja päätöksiä. Jos osaa ja haluaa katsoa, puolustaminenkin voi olla ilo silmälle.

– Buchanania auttaa, että Kanada on erinomaisesti valmennettu joukkue. Siinä on aika vahvoja skandinaavivaikutteita, Miettinen viittaa tanskalaiseen Kenneth Heiner-Mølleriin ja ruotsalaiseen Andrée Jeglertziin, joka toimi aiemmin Suomen A-maajoukkueen päävalmentajana.

– Kun Buchanan pelaa, hänellä on oikeanlainen palo silmissä. Olen vakuuttunut, että hän pystyy vielä kehittymään, ja paljon.

Kanada voi Miettisen mukaan olla hyvinkin MM-kisojen musta hevonen. Joukkueessa ei ole Christine Sinclairia lukuun ottamatta isoja tähtiä, mutta sitäkin enemmän tunnollisia joukkuepelaajia. Kuten Buchanan – hänkin toki tähtiainesta.

Oikea pelaaja oikealla paikalla

Kun Kanada kohtasi turnauksen toisessa alkulohko-ottelussaan Uusi-Seelannin, Buchanan kirjautti tilastoihinsa jo yhdeksännenkymmenennen naisten maaottelun. Näin iso määrä on 23-vuotiaalle pelaajalle erittäin harvinainen. Hän oli vasta lukioikäinen debytoidessaan naisten A-maajoukkueessa.

Buchanan on myös saavuttanut ikäisekseen paljon. Hän on voittanut muun muassa kolme Ranskan mestaruutta (2016-17, 2017-18, 2018-19), kaksi maan cupmestaruutta (2016-17, 2018-19), kolmesti Mestarien liigan (2016-17, 2017-18, 2018-19), olympiapronssia (2016), Algarve Cupin (2016) sekä kansainvälisen neljän maan turnauksen (2015).

Vuoden 2015 MM-lopputurnauksessa kotimaassaan Buchanan valittiin 19-vuotiaana kisojen parhaaksi nuoreksi pelaajaksi. Jo silloin oli selvää, että kanadalainen kehittyy 2020-luvun suurpelaajaksi. Jos hän välttyy pahoilta loukkaantumisilta, nousulle maailman absoluuttiseen parhaimmistoon ei ole näkyvissä esteitä.

Kadeisha Buchanan
Kadeisha Buchanan osaa monia asioita viheriöillä. Jose Breton/NurPhoto via Getty Images

– Vahvuuteni ovat edelleen puolustamisessa, mutta olen yrittänyt kehittää myös hyökkäyspelaamistani. Minulla on nyt huomattavasti enemmän kokemusta kuin oli 2015. Olen kypsynyt ja oppinut paljon lisää, Buchanan on sanonut.

– Myös isäni pelasi jalkapalloa ja oli hyökkääjä. Minäkin tykkään tehdä maaleja, mutta keskuspuolustaja on luontainen roolini. Pituuteni, fysiikkani ja vaistoni sopivat juuri sille paikalle. Tämäpelipaikkani on avannut minulle urallani tärkeitä ovia. Olen aina halunnut myös tehdä maaleja ja puolustajana voin tehdä niitä etenkin erikoistilanteista.

Buchanan kertoo olevansa erittäin ylpeä jamaikalaisjuuristaan. Hän on samalla yksi useista malliesimerkeistä, kuinka paljon isän tai äidin vahva urheilijatausta voi merkitä. Kodin urheilukulttuuri kasvattaa ja kehittää.

Vaativa arkiympäristö

Buchanan on seurajoukkueessaan Lyonissa parhaassa mahdollisessa kehitysympäristössä. Kun pelaaja harjoittelee päivittäin maailman laadukkaimpien pelaajien kanssa, on lähes mahdotonta olla jalostumatta ammatissaan. Kilpailu joukkueen sisällä on äärimmäisen kovaa.

– Harjoittelumme jokapäiväinen vaatimustaso on erittäin korkea. Koska Lyon on maailman parhaita seuroja, jokainen treenimme on todella vaativa. Kaikki tämä on valmistanut minua ihanteellisesti MM-kisoihin, Buchanan sanoi hiljattain The Guardianissa.

– Maajoukkueemme puolustajat ovat pelanneet jo kauan yhdessä, mikä ilman muuta auttaa kollektiivista toimintaamme. Yhteytemme ja yhteispelimme toimivat. Suhtaudumme puolustamiseen äärimmäisen tosissamme.

Kadeisha Buchanan
Kanada voi olla Kadeisha Buchanin johdolla MM-kisojen yllättäjä.Elsa/Getty Images

Ihan jokaisen 23-vuotiaan pelaajan suusta ei kuule vastaavia kommentteja, sillä hyökkäämistä jostakin syystä ihannoidaan puolustamisen kustannuksella. Buchanan on pelaajaesimerkki, jonka puolustuspelaamisesta kannattaisi jokaisen tyttöjen ja poikien valmentajan ottaa mallia. Kysymys kuuluu, osataanko pelin pallotonta vaihetta opettaa riittävän täsmällisesti.

Puolustus on puhunut. Kun Kanada pelaa maanantaina Ruotsia vastaan, Buchananin pallotonta toimintaa kannattaa seurata. Hän osaa puolustaa. Kyseessä on jokaisen joukkuepallopelin ydintaito, jota jalkapallossa turhan usein aliarvioidaan.

Kanada kohtaa Ruotsin MM-kisojen neljännesvälierissä ma 24.6. kello 22.00. Suora lähetys TV2:ssa ja Areenassa kello 21.25.

Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit sekä kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis.

Lue lisää:

Nyt ei puhuta Zlatan Ibrahimovicista, vaikka tarinassa on paljon samaa – Ruotsin sanavalmis tähti haukkui maansa jalkapallon ennen kaikkien aikojen MM-kisoja

Ruotsin kultaisen sukupolven ykköskasvolla on viimeinen mahdollisuus menestyä MM-kisoissa – ylimielisestä tuittupäästä on kasvanut iso johtaja ja tuhansien ruotsalaistyttöjen esikuva

Hollanti hyödynsi Kanadan ohittamattoman puolustuksen haparoinnin – asiantuntija kritisoi maailman parhaan seurajoukkueen puolustajaa: "Hän katsoi molemmat maalit vierestä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat