1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. ammunta

Hankalat olosuhteet trap-ampujien riesana Minskissä – Mäkelä-Nummela: "Ikinä en ole pelännyt niin paljoa aloittaa kilpailua"

Tulostaso jäi trap-ammunnassa vaisuksi Euroopan kisoissa Minskissä.

Satu Mäkelä-Nummela haluaa unohtaa sunnuntain kilpailun nopeasti. Kuva: AOP

Suomen naisten trap-ampujien, Marika Salmen ja Satu Mäkelä-Nummelan, peruskilpailu Euroopan kisoissa Minskissä eteni parhaalla mahdollisella tavalla, sillä molemmat selvittivät tiensä kuuden parhaan finaaliin. Siellä olisi ollut mitalien lisäksi tarjolla myös Tokioon yksi olympiapaikka, joka Suomen trap-naisilta vielä puuttuu.

Tilanne oli herkullinen myös siksi, että kuudesta finaalinaisesta olympiapaikka puuttui vain suomalaisilta ja Espanjan Fatima Galvezilta. Muut finalistit, eli Slovakin Zuzana Rehak Stefecekova sekä italialaiset Jessica Rossi ja Silvana Stanco olivat onnistuneet jo aiemmin lunastamaan maapaikat Tokioon.

Loppukilpailu alkoi kuitenkin Mäkelä-Nummelalta synkästi, sillä häneltä karkasi heti kolme ensimmäistä kiekkoa. Tämä tiesi sitä, että kärkinaisia oli enää vaikea saada kiinni, sillä finaali käytiin pudotuskilpailuna.

– Tulos olisi voinut olla mitä vain. En päässyt lähdön kanssa sinuiksi missään vaiheessa, Mäkelä-Nummela tuskaili finaalin jälkeen Yle Urheilulle.

Marika Salmi sijoittui Minskissä neljänneksi. Kuva: AOP

Pekingin olympiavoittaja Mäkelä-Nummela putosikin kisasta pois jo toisena jääden lopputuloksissa viidenneksi.

Salmi pystyi haastamaan Galvezin pidempään, mutta hänkin menetti pelin ennen espanjalaista ja jäi neljänneksi. Galvez putosi pelistä heti hänen jälkeensä.

– Kyllä olympiapaikka oli vähän taustalla mielessä. Lähellä käytiin, sanoi puolestaan Salmi.

Salmi ei kuitenkaan liiaksi jäänyt harmittelemaan tulosta. 31-vuotias orimattilalainen juhli viime kaudella kertaalleen maailmancupin osakilpailun voittoa, mutta finaalit ovat hänellä olleet harvassa.

– Oli itse asiassa tosi hieno kokemus päästä ampumaan viiden Euroopan huipun kanssa, hän hehkutti.

Ratojen säädöt toivat hankaluuksia

Molemmat suomalaiset olivat yllättyneitä finaaliin selviytymisestä, sillä Minskin haulikkoradalla riitti haasteita. Mutta niin niitä riitti muillekin. Tulostaso jäi yllättävän alhaiseksi. Peruskilpailun paras, Galvez, teki vaatimattoman tuloksen 114. Finaaliin riitti Stefecekovan 107/125.

– Ratojen säädöissä epäiltiin epäselvyyksiä. Kiekot tuntuivat lähtevän liian jyrkkiin kulmiin tai tuntuivat välillä tulevan viiveellä. Kiekkojen ulostulon vaihtelevuus toi hankaluutta kaikille, Marika Salmi selvitti kahden päivän haasteita.

Pekingin olympiavoittaja Mäkelä-Nummela oli ensimmäisen päivän aikana jo kuuden parhaan joukossa, kiitos kahden ensimmäisen sarjansa, joissa hän onnistui rikkomaan 24 kiekkoa 25:stä. Lauantain kolmas sarja oli sitten jo vaikeampi: tulos 19. Samaa mitä hän oli esittänyt jo harjoituksissa.

– Koko sessio harjoituksista lähtien oli äärettömän vaikea. En ole ikinä pelännyt niin paljon aloittaa kilpailua. Harjoitussarjoissakin sain koko ajan vain 18, 19, kiekkoa rikki, Mäkelä-Nummela tuskaili kisapäivän päätteeksi.

Mäkelä-Nummelan sunnuntaipäivän kaksi sarjaa (21+21) sujuivat heikommin kuin lauantain alku, mutta yhteistulos 109 riitti silti viemään orimattilalaisen kuuden parhaan loppukilpailuun.

Salmi oli lauantaina vielä sijalla 11 ja kolme kiekkoa joukkuekaveriaan perässä, mutta sunnuntaina hän ampui parhaiten (25+23) ja nousi peruskilpailussa peräti kolmanneksi tuloksella 112.

– Oli aikamoinen yllätys, kun valmentaja sanoi minulle, että olen finaalissa. Tulostaso oli totuttua alempi, Salmi kertasi.

Minskin kokemukset haudattava syvälle

Mäkelä-Nummela saa Minskissä vielä toisen mahdollisuuden, kun hän osallistuu maanantaina Vesa Törnroosin kanssa trapin sekajoukkuekisaan.

Vesa Törnroos kilpailee Minskissä Satu Mäkelä-Nummelan kanssa. Kuva: Yle

Törnroos menetti mahdollisuutensa miesten kärkitaistoon heti avauspäivänä. Molemmat lähtevät nyt parantamaan ampumasuorituksiaan. Maanantain sekakisassa ei ole olympiapaikkoja jaossa.

– Totesimme, että silloin varmaan ammunta kulkee, kun ei ole niin paljon panoksia, Mäkelä-Nummela naurahti.

Olympiapaikkojen metsästys jatkuu heinäkuun alussa haulikkolajien MM-kilpailuissa Lonatossa, Italiassa.

Mäkelä-Nummela haluaa unohtaa Minskin ammuntasuoritukset mahdollisimman nopeasti.

– Kaikki täältä täytyy lakaista tosi syvälle. Ei riitä edes että maton alle, vaan joku iso kuoppa täytyy kaivaa, Mäkelä-Nummela maalailee.

Lue myös:

Olympiapaikka ja mitalit lipuivat suomalaisnaisten käsistä trap-ammunnassa

Olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela, 48, ei harkitse lopettamista – tavoittelee Tokiossa kärkisijoja

Paino putosi 23 kiloa, mystinen kipu vei sairaalaan – Vesa Törnroos ei ehkä koskaan tervehdy, mutta tähtää arvokisamitaliin