Kommentti: Kamerunin oikuttelevat pelaajat lytännyt raju puheenvuoro oli aiheellinen – kohuottelu tiivisti paljon puhutun tuomarityöskentelyn ongelmat

Englannin päävalmentaja Phil Neville arvosteli Kamerunin pelaajien käyttäytymistä aiheellisesti, kirjoittaa Yle Urheilun Jussi Vainikka.

Englannin ja Kamerunin kohuottelussa nähtiin torikokouksia toisensa perään. Kuva: Getty Images

Englannin ja Kamerunin välinen neljännesvälieräottelu oli noloa mainosta jalkapallon naisten MM-turnaukselle. Ajoitus oli harmillinen, sillä lauantai-iltana pelattu yleisöönmenevä Norjan ja Australian tasokas ottelu oli aivan toisesta ääripäästä.

Kamerunin pelaajien kiukuttelu hermostutti syystäkin Englannin päävalmentajan Phil Nevillen, joka on maailmanlaajuisesti yksi merkittävimmistä naisjalkapallon puolestapuhujista. Hän nosti sunnuntain ottelun tapahtumat koko naisjalkapallon arvostuksen kontekstiin. Neville arvosteli kamerunilaisia rajuin sanakääntein ja sanoi hävenneensä vastustajaa syvästi.

Vahvojen, mutta harkittujen sanojen takana piilee totuuden siemen. Neville ilmaisi huolensa siitä, miltä Kamerunin pelaajien käyttäytyminen näyttää innokkaiden tyttöjuniorien silmissä ympäri maailman. Pettymykset kuuluvat jalkapalloon nuoresta iästä lähtien, mutta Kamerunin pelaajat eivät pystyneet käsittelemään niitä naisjalkapallon suurimmalla näyttämöllä.

Itse peli jäi Valenciennesissä valitettavasti sivurooliin. Rehellisesti sanottuna lohkokolmosten vertailun kautta alkulohkosta jatkoon päässyt Kamerun ei tarjonnut pelillisestikään Englannille MM-kisojen pudotuspelien arvoista vastusta.

Kamerun MM2019
Katso Kamerunin protestoinnit kuvaa klikkaamalla

Kamerunin pelaajat saivat itsensä näyttämään Englantia vastaan hölmöiltä, mutta niin sai myös ottelun kiinalainen päätuomari Qin Liang. Hän menetti kontrollin tapahtumista jo ensimmäisellä puoliajalla. Kamerunin pelaajat eivät ansaitse sympatiaa, mutta se on todettava, että Steph Houghtonin 1–0-maaliin johtanut epäsuora vapaapotku tuomittiin heppoisin perustein.

Kuvat hölmistyneestä Liangista ennen puoliaikaa olivat lähes huvittavia. Hänen auktoriteettinsa mureni täysin, kun kamerunilaispelaajat eivät suostuneet jatkamaan peliä.

Tuomareiden taso on heitellyt turnauksessa laidasta laitaan. Se ei ole pelkästään tuomareiden vika, vaan myös kansainvälisellä jalkapalloliitto Fifalla on peiliin katsomisen paikka. Videojärjestelmä VAR on ensimmäistä kertaa käytössä naisten jalkapalloturnauksessa. Tähän saakka nähdyn perusteella tuomareita ei ole koulutettu sen käyttöön riittävästi.

Joukkueiden maanosakiintiöt ovat helpommin perusteltavissa kuin tuomareiden vastaavat. Eikö olisi kaikkien etu, jos MM-kisoissa viheltäisivät maapallon absoluuttisesti parhaat ja koulutetuimmat tuomarit?

Englannin ja Kamerunin neljännesvälieräottelu jää historiaan negatiivisessa valossa, mutta turnaus palasi onneksi nopeasti raiteilleen. Ranska ja Brasilia tarjoilivat sunnuntain myöhäisillassa koko jalkapallon muotoiselle maailmalle kenties tähän asti koko kisojen parhaan ottelun.

Lue myös: