1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. olympialaiset

Tukholma vai Milano? Vuoden 2026 talviolympialaisten kisaisäntä julkistetaan maanantaina

Tukholman voitto toisi olympialaiset pohjoismaihin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1994.

Vuoden 2014 talviolympialaiset järjestettiin Sotshissa Venäjällä. Kuva: Valery Sharifulin / AOP

Vuonna 2026 järjestettävien talviolympialaisten kisaisäntä julkistetaan maanantaina. Kansainvälinen olympiakomitea KOK päättää asiasta illansuussa Sveitsin Lausannessa.

Ehdolla ovat Ruotsin Tukholma ja Italian Milano/Cortina d'Ampezzo. Hakijat pitävät iltapäivällä esityksensä, ja KOK on luvannut julistaa äänestyksen voittajan kello 19 jälkeen Suomen aikaa.

Kisapäivät vuoden 2026 olympialaisille ovat 6.–22. helmikuuta. Olympiaisännyys tarkoittaa myös paralympialaisten järjestämistä, ja ne ovat 6.–15. maaliskuuta 2026.

Tukholma olisi ensimmäinen pohjoismainen olympiaisäntä sitten vuoden 1994 Lillehammerin talviolympialaisten. Se kuitenkin tarvitsisi kisoihin Latvian apua. Jos Tukholma valitaan kisaisännäksi, kelkkailu järjestetään Latvian Siguldassa. Olympialaisia ei ole koskaan jaettu kahden maan kesken.

Edelliset Euroopassa pidetyt talviolympialaiset olivat Venäjän Sotshissa vuonna 2014. Sen jälkeen talviurheilijat suuntasivat Etelä-Koreaan 2018.

Vuoden 2022 talviolympialaiset järjestetään Kiinassa.

Lue myös:

Olympiapaikka ja mitalit lipuivat suomalaisnaisten käsistä trap-ammunnassa

Hankalat olosuhteet trap-ampujien riesana Minskissä – Mäkelä-Nummela: "Ikinä en ole pelännyt niin paljoa aloittaa kilpailua"

Nyrkkeilijät aloittivat voitoilla Euroopan kisoissa

Naisnyrkkeilijöiden määrä kasvaa merkittävästi olympia-Tokiossa 2020 – kaksi uutta painoluokkaa lisää