Suora

  • Rallin MM, Turkki, kisakooste

Lari Pesonen, 24, sai kavereiltaan rahat kisamatkaan ja ampui Suomelle olympiapaikan – Metsästyskortin hankkiminen vei lajin pariin

Suomalaismies on kilpaillut olympialaisten skeetissä viimeksi vuonna 2004 Ateenassa.

ammunta
Lari Pesonen
Lari Pesonen harjoitteli Hälvälän ampumaradalla toukokuussa.Kimmo Hiltunen / Yle

Skeet-kiekot saavat kyytiä Sipoon haulikkoradalla Lari Pesosen käsittelyssä. Pesonen on niputtanut parinkin median juttupyynnöt samalle päivälle ja suostuu kuvaajien pyyntöihin mukisematta. Mediahuomioon on syynsä. Toukokuun 11. päivä 24-vuotias ampuja toi Suomelle ensimmäisen olympiakisojen maapaikan Tokioon oltuaan Etelä-Korean maailmancupin osakilpailussa viides. Ja nyt kaikkia tietysti heti kiinnostaa, mikä mies Lari Pesonen oikein on.

Mutta, vähällä oli, ettei tässä tilanteessa oltaisi. Ampumaurheilussa ei raha liiku, eikä Pesosenkaan kisabudjetti vuodelle ollut kovin suuri. Alkuvuodesta kisareissuja oli jo takana, muun muassa uran ensimmäinen maailmancupin osakilpailu Acapulcossa. Sieltä saaliina oli 66. sija. Halu Etelä-Koreaan, Changwongin kisoihin oli kova, mutta rahat olivat jo lopussa.

Tuttu ampumakaveri otti samoihin aikoihin Facebookin välityksellä yhteyttä ja kyseli kuulumisia. Pesonen kertoi tilanteestaan, että kisamatka kiinnostaisi, mutta olisi jäämässä väliin. Kaveri kysyi, paljonko 2500 euron matkabudjetista vielä puuttui, johon Pesosen oli myönnettävä, että oikeastaan kaikki.

Kaveri aloitti pienen soittokierroksen ja hetken kuluttua Lari Pesosen puhelin soi uudelleen.

– Kaveri soitti takaisin ja sanoi, että ilmoitahan sinne liittoon, että lähdetään matkaan, Pesonen muistelee hymyillen.

Tutut ampumakaverit siis kustansivat Pesoselle tämän uran vasta toisen maailmancup-kisamatkan. Pesonen kiitti parhaalla mahdollisella tavalla. Ampui kuuden parhaan finaaliin, otti sieltä viidennen sijan – ja maapaikan Tokion kisoihin.

– Kävi kyllä itsellä huipputuuri, että löytyy tällaisia ihmisiä. Olen todella kiitollinen. Olisi jäänyt harmittamaan jos matka olisi jäänyt väliin, vaikka ei olisikaan tiennyt, miten siellä käy.

Pesonen hehkuttaa ja kiittelee hyväntekijöitään, jotka ovat halunneet kuitenkin pysyä julkisuudessa nimettöminä.

– Henkilö, joka otti minuun yhteyttä totesi kisan jälkeen, että kyllä ne ihmiset lottoaakin. Tämä on kuin olisi voittanut lotossa.

Muutto Joensuusta Helsinkiin lajin takia

Sijoitus siis todellakin kannatti. Pesosen tulos Changwongista palauttaa suomalaiset skeet-miehet olympia-areenoille kuudentoista vuoden tauon jälkeen. Edellinen suomalaismies olympiakisoissa oli Marko Kemppainen, joka vuonna 2004 Ateenassa voittikin myös olympiahopeaa. Tuolloin 9-vuotiaalla Lari Pesosella ei ollut vielä mitään tuntumaa skeet-ammuntaan saati ampumaurheiluun ylipäätään. Hän aloitti lajin vasta kuusi vuotta myöhemmin.

Itä-Suomessa, Juuassa syntynyt Pesonen ajautui ampumaradalle vuonna 2010 hankkiessaan metsästyskorttia. Isänsä kanssa Lari kävi myös ampumaradalla ampumassa kiekkoja ja innostus kasvoi osumien myötä. Laji vei mukanaan ja pikku hiljaa siitä tuli tavoitteellisempaa.

Lari Pesonen
Lari Pesonen hankki Suomelle maapaikan Tokion olympialaisten skeetiin.Kimmo Hiltunen / Yle

Ja nyt hän on tehnyt myös jo valintoja elämässään lajin takia. Kolme vuotta kestäneet matematiikan opettajan opinnot Joensuussa saivat jäädä ja Pesonen alkoi katsella opiskeluvaihtoehtoja Helsingin suunnalta.

– Minulla oli 80 kilometriä matkaan Ilomantsiin treenaamaan. Täällä samalla säteellä on paljon enemmän harjoittelupaikkoja, Pesonen listaa.

Tarjolla olevista vaihtoehdoista maanmittausinsinöörin opinnot tuntuivat houkuttelevimmilta. Alaa olisi voinut opiskella myös Rovaniemellä, mutta pääkaupunkiseudun harjoittelumahdollisuudet veivät voiton.

Olympiapaikka tuli – kisaedustukset silti vähissä

Pesosen hankkima olympiapaikka on vielä maapaikka, mutta käytännössä viime vuosina olympiaedustaja on ollut sama kuin maapaikan tuoja. Taso miesten skeetissä on kuitenkin noussut.

– Veikkaan, että se johtuu siitä, kun ikäluokastani useampikin on siirtynyt miesten sarjaan. Se on potkinut kaikkia eteenpäin, kun on kilpailutilannetta, Pesonen pohtii.

Muun muassa muutaman vuoden Pesosta nuorempi Eetu Kallioinen kuuluu hänkin maajoukkueeseen ja voitti muun muassa hiljattain Lahdessa kisatun MM- ja EM-näyttökilpailun.

Kova kilpailutilanne ja olympiapaikkojen metsästys tuovat omat haasteensa myös Pesosen kilpailukalenteriin. Hän toivoisi pääsevänsä ennen Tokiota kisaamaan enemmänkin kovissa kansainvälisissä kilpailuissa, mutta Pesosen saavutettua jo maapaikan, annetaan nyt muille miehille mahdollisuus kiertää kisoja ja tavoitella toista paikkaa.

– Kilpailutilanne tekee sen, ettei voi tuudittautua, että pääsee kaikkia kisoja kiertämään. On pakko harjoitella ja kehittyä koko ajan. Se potkii siis myös eteenpäin, Pesonen toteaa yrittäen löytää tilanteesta myös positiivista.

Lue myös:

Lari Pesonen tähtäsi Suomelle ensimmäisen olympiamaapaikan – "Olen tehnyt tämän eteen hommia pitkään"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat