Suora

  • CS:GO: IEM Chicago – loppuottelu
  • Uinnin MM, aamun kilpailut

Hollannin tähti herättää huomiota kuin David Beckham, mutta on ollut MM-kisoissa kaukana parhaasta vireestään: “Melkein pysäyttämätön pelaaja, kun hänen huippuominaisuuksia osataan hyödyntää"

Hollanin kovasta hyökkäyskolmikosta Shanice van de Sanden ei ole vielä onnistunut MM-kisoissa, mutta pudotuspeleissä häneltä kaivataan onnistumisia.

FIFAn jalkapallon naisten MM 2019
Shanice van de Sanden
Alex Grimm/Getty Images

Kuka ihme hän oikein on?

Kysymys oli useiden naisjalkapalloa seuraavien ja myös seuraamattomien huulilla, kun Hollanti kohtasi MM-lopputurnauksen avausottelussaan Uusi-Seelannin. Shanice van de Sanden oli leikkauttanut ja värjännyt hiuksensa kisojen hengen mukaisesti.

Hollantilaisen pään oli ilmeisesti tarkoitus muistuttaa jalkapalloa. Laitapelaaja taisi onnistua tavoitteessaan kerätä huomio itseensä. Ongelma oli siinä, ettei hän onnistunut pelaamaan totutulla tasollaan.

Tämän vuosituhannen jalkapallohistoriasta ei puutu pelaajia, jotka ovat halunneet kerätä huomion itseensä muutenkin kuin pelitaitojensa takia. Riittää, kun miettii David Beckhamia, Cristiano Ronaldoa tai Mauro Icardia.

Kuten van de Sandenin miespuoliset kollegat, myös hollantilainen on loistava jalkapalloilija. Kun pelaaja korostaa itseään ulkopelillisten syiden takia, saattaa monesti unohtua, kuinka hyvä urheilija on kyseessä.

Van de Sandenin pelaajahistoria ja -profiili ansaitsevat tulla kerrotuiksi.

Potentiaalia nähtyä parempaan

26-vuotias hollantilainen pelaa oranssipaidoissa perinteistä seiskapaikkaa eli oikealla laidalla varsin hyökkäävässä roolissa. Joukkueen klassisessa ja perihollantilaisessa 4-3-3-pelijärjestelmässä toteutuu perinteinen numerointi.

Oikea laitahyökkääjä on numero seiska, keskushyökkääjä Vivianne Miedema ysi, vasen laitahyökkääjä Lieke Martens yksitoista. Hollanti on maa, missä osataan kunnioittaa pitkäaikaisia futistraditioita. Identiteetti on vahva.

Van de Sandenilta ja koko Hollannilta odotettiin ennen MM-kisojen alkua todella paljon. Maa nostettiin jopa mestarisuosikkien joukkoon, mutta avausottelussa joukkuetta vaivasi tehottomuus. Pelin hengelle oli jotenkin kuvaavaa, että 1-0-voittomaalin teki vaihtopelaaja Jill Roord vasta lisäajalla.

Shanice van de Sanden
Shanice van de Sanden ihmetytti MM-kisojen avauspelissä. Alex Grimm/Getty Images

Ottelu osoitti, kuinka nopeaa ja vaarallista van de Sandenia vastaan kannattaa puolustaa. Uusi-Seelanti muodosti laitapelaajan alueelle paikallisia ylivoimatilanteita, eikä tämä löytänyt alhaalla pelanneen puolustuslinjan takaa juoksutilaa.

Van de Sanden liikkui laidalta myös sisäkaistalle ja loi näin tilaa laitapakki Desiree van Lunterenin nousuille, mutta kaksikon yhteistyössä oli vielä parantamisen varaa. Puolen tunnin kohdalla van de Sanden vaihtoi vähäksi aikaa laitaa, mutta tilanne ei juuri muuttunut. Hän ei onnistunut käyttämään vahvuuksiaan ja joutui 87 minuutin jälkeen vaihtopenkin puolelle.

Myöskään toinen lohko-ottelu, jossa Hollanti kohtasi Kamerunin, ei ollut läheskään parasta van de Sandenia. Oranssipaitojen rutiinisuoritus riitti 3-1-voittoon ja varmisti joukkueen jatkopaikan, mutta paljon kehuttu laitapelaaja otettiin tällä kertaa vaihtoon jo 66 minuutin kohdalla. Vaikka hän syötti Miedeman viimeistelemän 1-0-maalin, jotakin jäi puuttumaan.

Kun turnaus on nyt edennyt pudotuspelivaiheeseen, van de Sandenilta odotetaan reilua tasonnostoa. Ei yllättäisi, jos hän nousisi hieman vaisuksi jääneen lohkovaiheen jälkeen Hollannin yhdeksi ratkaisupelaajista. Potentiaalia löytyy valtavasti.

Kohdepelaaja tilanteenvaihdoissa

Lokakuussa 1992 Utrechtissa syntynyt van de Sanden on edustanut nyt kaksi kautta Euroopan parasta naisfutisjoukkuetta Olympique Lyonia. Hän teki ranskalaisseuraan vaikutuksen pelatessaan kauden 2016-17 Liverpoolissa ja sitä ennen viisi vuotta Twentessä, jossa viimeisteli 94 virallisessa ottelussa peräti 32 maalia. Määrä on erittäin merkittävä, kun huomioi, ettei pelaaja ole puhdas hyökkääjä.

Van de Sanden debytoi naisten A-maajoukkueessa joulukuussa 2008 ollessaan vasta 16-vuotias. Hollanti otti silloin ystävyysottelussa 2-0-voiton Ranskasta. Naisjalkapalloa seuraavat muistavat hänet myös seuraavan vuoden EM-kisoista Suomesta. Hollanti pelasi turnauksen järjestäjämaan kanssa samassa lohkossa, kärsi Suomelle 1-2-tappion, mutta eteni silti jatkoon ja putosi kisoista lopulta vasta välierän jatkoaikatappion jälkeen.

Van de Sanden nousi kansainvälisesti tunnetuksi varsinaisesti Kanadan MM-kisoissa vuonna 2015. Vaikka Hollannin tie katkesi tulevaa finalistia Japania vastaan jo ensimmäisellä pudotuspelikierroksella, 22-vuotiaan laitapelaajan nopeus, pelirohkeus, yksi vastaan yksi -haastot ja monipuoliset keskitykset tekivät vaikutuksen.

Shanice van De Sanden
Shanice van de Sanden loistaa kentällä erityisesti nopeutensa avulla.Alex Grimm/Getty Images

Hollantilainen sai maajoukkueen edellisen päävalmentajan aikana melko vähän vastuuta, mutta tehtävässä vuodesta 2017 toiminut Sarina Wiegman on luottanut pelaajaan. Van de Sanden on joukkueelle tärkeä erityisesti tilannevaihtopelaajana, sillä hänen juoksuvoimansa aiheuttaa tuhoa vastustajille, jotka eivät ole pallonmenetysten jälkeen ehtineet vielä organisoitua puolustusmuotoonsa.

Klassisten laitapelaajaominaisuuksien merkitys korostuu myös silloin, kun vastustaja puolustaa ja täyttää tiiviisti kentän keskialueita. Tällöin tilaa löytyy yleensä laidoilta, missä van de Sandenin ohitukset yksi vastaan yksi -tilanteissa luovat ylivoimia sekä mahdollisuuksia murtautumiseen tai jopa maalintekoon. Hän ei ole tempokuljettajana ainoastaan nopea, vaan osaa myös luoda itselleen tilaisuuksia ohituksiin.

Tarkka rooli auttaa

Suomalaisessa nais- ja tyttöfutiksessa on viime aikoina ollut jonkinlaista laitapelaajapulaa. Tämänkin takia nuorten jalkapalloilijoiden kannattaa seurata van de Sandenin pelaamista. Hän toteuttaa rooliaan tunnollisen työteliäästi myös puolustussuuntaan.

Jos laitapelaajat jaetaan karkeasti kahteen eri tyyppikategoriaan, eli kentän leveydestä tilaa etsiviin ohittajiin ja keskittäjiin sekä pelaajiin, jotka liikkuvat laidalta pelattaviksi kohti keskustaa eli ns. taskuihin, van de Sanden kuuluu hyvin leimallisesti ensimmäiseen ryhmään. Tästä huolimatta hän on viime vuosina onnistunut myös monipuolistamaan pelaamistaan, kuten tekemään aloitteita ns. välikaistalle.

Shanice van de Sanden
Shanice van de Sanden on vahva kaksinkamppailuissa. Tässä esimerkki MM-kisojen Kamerun-pelistä. Robert Cianflone/Getty Images

Kuten useista naishuippupelaajista, myös van de Sandenista näkee, että hän pelasi lapsena ja nuorena paljon poikien kanssa. Kuusilapsisen perheen tyttären fyysiset ominaisuudet ja kyky kestää kovaakin kontaktia ovat perua kaukaa vuosien ja vuosien takaa. Hän alkaa nyt 26-vuotiaana olla pelaaja parhaassa iässään, mutta voi yhä kehittää pelaamista joukkueelleen, kuten MM-kisojen alkulohkopeleissä nähtiin.

Van de Sandenin vahvuuksiin kuuluvat myös lujat henkiset ominaisuudet, jotka ikään kuin tukevat hänen fyysisyyttään. Laitapelaajassa on tietyllä tavoin positiivista ylimielisyyttä ja omanarvontunnetta, mikä näkyy kentällä kivikovana itseluottamuksena. Häntä auttaa paljon, että Hollanti on erittäin hyvin roolitettu joukkue, jonka jokaisen pelaajan vahvuuksista Wiegman haluaa kaiken mahdollisen yhteiseen käyttöön.

– Tämä kertoo nykyfutiksen suuntauksista yleiselläkin tasolla. Huippujoukkueiden valmentajat pyrkivät laatimaan pelitavan ja ottelusuunnitelmat nimenomaan pelaajien vahvuuksien mukaan, Palloliiton huippujalkapallopäällikkö ja Yle Urheilun futisasiantuntija Marianne Miettinen sanoo.

– Van de Sanden on tästä mitä parhaimpia esimerkkejä. Kun hänen huippuominaisuuksiaan osataan hyödyntää, kyseessä on melkein pysäyttämätön pelaaja.

Tekoja naisfutiksen puolesta

Van de Sandenin näyttäviä pelitaitoja, vahvaa persoonaa ja valovoimaista imagoa on haluttu hyödyntää myös kentän ulkopuolella. Hän on yksi UEFA:n #WePlayStrong-nimisen somekampanjan virallisista lähettiläistä, joiden tehtävänä on lisätä naisfutiksen näkyvyyttä ja tunnettavuutta.

– Haluamme promota naisjalkapalloa niin paljon kuin vain pystymme sekä saada ihmiset tietoisiksi, mistä siinä on oikeasti kysymys, van de Sanden on linjannut.

Kampanjaan on hollantilaisen lisäksi osallistunut useita ammattilaispelaajia, kuten saksalainen Eunice Beckmann, ruotsalainen Petronella Ekroth, skotlantilainen Lisa Evans sekä itävaltalaiset Sarah Zadrazil ja Laura Feiersinger.

Shanice van de Sanden
Shanice van de Sanden haluaa vaikuttaa asioihin myös peliviheriöiden ulkopuolella.Alex Grimm/Getty Images

– Iso ja kunnianhimoinen tavoitteemme on auttaa jalkapalloa kasvamaan vuoteen 2020 mennessä naisten harrastetuimmaksi urheilumuodoksi. UEFA:n pyrkimyksenä on siis saada pelimme pariin koko ajan lisää naisia ja tyttöjä riippumatta siitä, haluavatko he ammattilaisiksi vai eivät, Evans on sanonut.

Kun Hollannin MM-kisataival jatkuu tiistaina turnauksen neljännesvälierissä Japania vastaan, huomio kannattaa riittävän usein suunnata oranssipaitojen numero seiskaan. Joukkueen oikealta laidalta saattaa syntyä tilanteita, jotka lopulta ratkaisevat pelejä.

Van de Sandenilta on nyt perusteltua odottaa seuraavaa merkittävää tasonnostoa. Voisi täysin aiheellisesti lyödä vetoa, että hän onnistuu siinä.

– Kun lähdin 17-vuotiaana kotoa maailmalle, äitini katsoi minua silmiin ja sanoi, että on aina muistettava luottaa itseensä. Hän kehotti pitämään vaikeinakin hetkinä pään pystyssä ja katsomaan eteenpäin, van de Sanden sanoo yhdellä #WePlayStrong-videollaan.

– Haluan aina olla oma itseni, mikä näkyy myös tavassani pukeutua. On oltava sisäisesti vahva ja tuntea tästä onnellisuutta. Jos ihmisillä on aiheesta jotain negatiivista sanottavaa, ongelma on heidän.

Lapsuuden vaikeuksista huipulle

Van de Sanden ei elänyt helppoa lapsuutta. Hänen vanhempansa erosivat tytön ollessa nelivuotias. Hän kertoo lapsena itkeneensä paljon ja ikävöineensä isäänsä. Vaikka lupaava jalkapalloilija muutti melko nuorena pois lapsuudenkodistaan, hän ei ole tuntenut kovaa koti-ikävää.

– Elämässä on hienoa kokea uusia asioita ja tavata uusia ihmisiä. Olin jo heti muuttoni jälkeen hyvin innokas uutta elinympäristöäni kohtaan.

Van de Sanden elää nyt suurta unelmaansa niin huippuseurajoukkueessaan kuin yhdessä maailman parhaista maajoukkueista. Lapsuuden vaikeudet ovat osaltaan vaikuttaneet siihen, miten hyvä pelaaja hän nyt on. Jokainen on lopulta kotinsa, kulttuurinsa ja ympäristönsä lapsi.

Shanice van de Sanden
Shanice van de Sandenilta kaivataan MM-kisoissa vielä enemmän huippusuorituksia.EPA-EFE/TOLGA BOZOG​LU

Jalkapallokeskusteluissa kuulee usein kyllästymiseen asti puhetta suurten persoonien puutteesta ja kenttien väriläiskien katoamisesta. Van de Sanden on pelaaja, joka tarjoaa helpotusta tähän kaipuuseen.

Kaiken ulkopelillisen mediahuomion keskellä saattaa välillä unohtua, mistä van de Sanden kertoo ja mitä hän edustaa puhtaasti jalkapalloilijana. Hän on elävä esimerkki ominaisuuksista, mistä 2020-luvun naisfutiksen huippupelaaja on tehty.

Avainsanoja ovat fyysinen monipuolisuus, taktinen sopeutuvaisuus, pelillinen kokonaisvaltaisuus. Jos pelaajalla on lisäksi merkittäviä erityisominaisuuksia, kuten van de Sandenilla nopeus ja juoksuvoima, puhutaan jo maailman absoluuttisesta huipputasosta.

Tämänkin on nyt pelattava MM-lopputurnaus opettanut.

Hollanti kohtaa MM-neljännesvälierässä Japanin tiistaina 25.6. kello 22.00. Suora lähetys ottelusta TV2:ssa ja Areenassa kello 21.31.

Areenasta löytyvät niin suorat lähetykset, kisauutiset, kattava tulospalvelu, parhaimmat videoklipit sekä kisapelit. Kisoja voi seurata kätevästi Areena-sovelluksella tai osoitteessa yle.fi/mmfutis.

Lue lisää:

Hollannin puolustaja muuttui lauantaisin pojaksi ja loisti – huippuseurojen kiinnostus lopahti, kun Randyksi kutsuttu poika olikin tyttö

FC Barcelonan tähti haaveili pikkukaupungin poikajoukkueissa mahdottomasta ammattilaisuudesta – sittemmin hän on saanut koko Hollannin hullaantumaan naisten jalkapallosta

22-vuotias lastenkirjailija viilettää MM-kisojen mitaliehdokkaan kärjessä ja rikkoo maaliennätyksiä – Vivianne Miedema ei kuitenkaan koskaan tuuleta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat