1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Olympiaisännyys meni Milano/Cortina d'Ampezzolle – Tukholmalle iso pettymys

Vuoden 2026 talviolympialaisten kisaisäntä on julkistettu maanantaina Lausannessa.

Italialaiset juhlivat äänestyksen tulosta Lausannessa. Kuva: EPA

Talvikisojen isännyydestä kilpailivat loppusuoralla Tukholma ja Milano/Cortina d'Ampezzo. Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n ratkaiseva äänestys meni Milanolle, joka voitti äänestyksen 47–34.

Milan oli ennakkoon hienoinen suosikki koko ajan. Italialaisista yli 80 prosenttia liputti oman maansa olympiahankkeen puolesta, kun taas Ruotsissa kansakunta näytti olympialaisille vihreää valoa vain yli 50 prosenttisesti.

Ruotsin sadan henkilön delegaatiolle äänestyksen tulos oli karvas pettymys. Tukholmassa on järjestetty kerran kesäolympialaiset, vuonna 1912. Talviolympialaiset on kisattu viimeksi Pohjoismaissa vuonna 1994, jolloin suurtapahtuma käytiin Norjan Lillehammerissa.

Kisapäivät vuoden 2026 olympialaisille ovat 6.–22. helmikuuta. Olympiaisännyys tarkoittaa luonnollisesti myös paralympialaisten järjestämistä, ja ne pidetään 6.–15. maaliskuuta 2026.

Talviolympialaiset on järjestetty viimeksi Etelä-Korean Pyeongchangissa vuonna 2018 ja sitä ennen Venäjällä Sotshissa vuonna 2014.

Vuoden 2022 talvikisat ovat Kiinassa Pekingissä, joka päihitti neljä vuotta sitten pidetyssä äänestykseessä Kazakstanin Almatyn niukasti 44–40.

Ruotsilta paloi miljoona euroa olympiahakuprosessin kakkossijaan – "Pettynyt ja tyhjä olo"

Olympiakomitean puheenjohtaja tyrmää Suomessa järjestettävät olympialaiset: "Meidän kannattaa keskittyä vähän muihin asioihin"

Edes Abban laulaminen ei auttanut! Ruotsi yritti mullistaa urheilumaailmaa, mutta olympialiike ei ollut valmis historiallisiin muutoksiin