Kristiina Mäkelä päätyi poikkeavaan ratkaisuun – jää pitkälle kilpailutauolle ja palaa kentille vasta elokuussa

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä aloittaa kuntohuipun rakentamisen kohti Dohan MM-kilpailuja.

Kristiina Mäkelä Paavo Nurmen kisoissa kesäkuun 11. päivä. Kuva: Tomi Hänninen

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä kilpailee seuraavan kerran vasta Kalevan kisoissa elokuussa. Mäkelä on kilpaillut tänä kesänä vain Paavo Nurmen kisoissa, jonka jälkeen hän on keskittynyt vain harjoitteluun.

Nyt Mäkelä on päättänyt palata kilpakentille vasta elokuussa. Kesä-heinäkuu menee harjoitellessa.

– Kilpailukaudesta olisi tullut tosi pitkä, jos alkukaudesta asti olisi lähtenyt paukuttamaan kisoja, kun MM-kilpailut ovat vasta lokakuun alussa, Mäkelä sanoo.

Qatarin pääkaupungissa Dohassa järjestettävät MM-kilpailut käydään tavallista myöhemmin. MM-kisat ovat ohjelmassa syys-lokakuun vaihteessa, kun yleensä kisat ovat olleet elokuussa.

Moni suomalaisurheilija pitää heinäkuussa tavallista pidemmän kilpailutauon MM-kisojen myöhäisen ajankohdan takia. Mäkelä päätyi radikaalimpaan ratkaisuun, eikä kilpaillut kesän alussa useammassa kilpailussa, kuten muut suomalaishuiput. Se oli suunnitelmana alusta alkaen.

– Ainut poikkeus olisi voinut tulla, jos olisin päässyt Timanttiliigan kisoihin. Tällä hetkellä se ei näytä hirveän todennäköiseltä, Mäkelä kertoo.

Mäkelä loikki Paavo Nurmen kisoissa 13,97. Tulos tuskin riittää kisakutsuun Timanttiliigaan.

Alkukesän ainoa kilpailu toi tärkeää oppia

Mäkelällä, 26, on mahdollisuus pitkään kilpailutaukoon, koska hänen ei tarvitse jahdata MM-kisojen tulosrajaa. Mäkelä valittiin Suomen MM-joukkueeseen jo maaliskuussa hallikauden tuloksen 14,38 perusteella. Myös kolmiloikkaaja Simo Lipsanen on valittu MM-joukkueeseen, mutta hän on kilpaillut tänä kesänä jo kolmessa kilpailussa.

Mäkelä halusi osallistua Paavo Nurmen kisoihin, koska se on Suomen mittakaavassa kesän kovatasoisin kilpailu. Kesäkuun alussa käydystä kilpailusta tarttui mukaan myös oppia, jota voi hyödyntää pitkällä harjoituskaudella.

– Juoksuvauhti tuntui loppuvan kesken. En päässyt kiihdytyksessä hyvään ryhdikkääseen pystyjuoksuasentoon. Olin tavallaan vielä kiihdyttämässä, kun tulin lankulle, Mäkelä kertoo.

Tämä oli merkki kehityksestä, jota Mäkelä ja hänen valmentajansa Tuomas Sallinen ovat odottaneet. Jos vauhdinotto tuntuu liian lyhyeltä, juoksuvauhtiin on saatu lisää tehoja.

– Harjoituskaudella saadaan sitten selvyys, kannattaako vauhdinottooon lisätä askel tai pari.

Kristiina Mäkelä toivoi kutsua Timanttiliigaan. Paavo Nurmen kisojen tulos antaa siihen tuskin aihetta. Kuva: Tomi Hänninen

Tällä hetkellä Mäkelä keskittyy lyhyisiin ja tehokkaisiin harjoituksiin.

– Kun olen periaatteessa jo kilpailukunnossa, pystyn tekemään harjoituksissa kovia suorituksia. En kuitenkaan mene siellä mitta vinkuen ja tuloksia tarkkaillen. Keskitymme laadukkaisiin ja teknisesti hyviin harjoitteisiin.

Mäkelän kaikki tekeminen tähtää Dohan MM-kilpailuihin, joissa hän haluaa menestyä. Elokuussa kilpailuohjelmassa on ainakin Kalevan kisat, Euroopan joukkuemestaruuskilpailut, Espoon GP-kisa ja Suomi–Ruotsi-maaottelu.

– Kolmiloikka on sen verran raastava laji, että katsotaan, vedänkö kaikissa kilpailuissa kuutta hyppykierrosta läpi.

Lue myös: