1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. olympialaiset

Edes Abban laulaminen ei auttanut! Ruotsi yritti mullistaa urheilumaailmaa, mutta olympialiike ei ollut valmis historiallisiin muutoksiin

Uusi rahoitusmalli ja kisojen jakaminen kahden maan kesken olivat KOK:n jäsenille liian uudistusmielisiä ehdotuksia.

Entinen alppihiihtäjä Frida Hansdotter ja muut Tukholman hakukomitean jäsenet joutuivat pettymään maanantaina. Kuva: EPA

Vuoden 2026 talviolympialaiset myönnettiin maanantaina Milanolle ja Cortina d'Ampezzolle. Italialaisten hakemus voitti Kansainvälisen olympiakomitean äänestyksessä Ruotsin Tukholman äänin 47–34.

KOK:n suomalaisjäsen Sari Essayah sanoo, että ennen äänestystä julkaistu arviointikomitean raportti oli ratkaisevassa roolissa äänestystuloksessa.

Raportissa nousi esille kolme kielteistä asiaa Tukholman hakemuksesta. Ensimmäinen oli rahoitus.

– Tukholmalla ei ollut tässä valtiontakausta taustallaan. Heidän uusi rahoitusmallinsa, jossa takana oli yksityisiä vakuutusyhtiöitä ja rahoittajia, ei vakuuttanut kaikkia, Essayah sanoo Yle Urheilulle.

Toinen asia, joka käänsi vaakakuppia Milanon ja Cortinan suuntaan oli olympiahaun kansansuosio. Tukholmalaisista vain noin puolet olivat olympiakisojen tukena, kun italialaisista yli 80 prosenttia liputti olympialaisten puolesta.

– Tukholman kaupungin sitoutumista pidettiin heikkona, Essayah sanoo.

Kolmas syy äänestystulokseen lienee, että Ruotsi olisi jakanut kisat Latvian kanssa. Kelkkailu olisi järjestetty Latvian Siguldassa.

– Se olisi ollut ensimmäinen kerta, kun kisoja olisi jaettu kahden maan kesken. Tällaiseen ratkaisuun ei oltu vielä valmiita.

Ruotsin hakemus oli liian uudistusmielinen

Olympialaiset ovat kasvaneet mammuttitapahtumaksi, joiden järjestäminen on älyttömän kallista. Monissa kisoissa suorituspaikat ovat rakennettu vain yksiä kisoja varten, minkä jälkeen suorituspaikat ovat jääneet täysin ilman käyttötarkoitusta.

Muun muassa näiden asioiden seurauksena yhä harvempi kaupunki tai maa on kiinnostunut olympialaisten järjestämisestä.

KOK on reagoinut asiaan Agenda 2020 -ohjelmalla, jonka myötä vaatimuksia kisajärjestäjille on höllätty. Hakuprosessissa on painotettu kestävää kehitystä ja valmiina olevien suorituspaikkojen hyödyntämistä.

Sari Essayah Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Ruotsi oli monessa mielessä malliesimerkki Agenda 2020 -ohjelman mukaisesta hakijasta, mutta Essayahin mukaan aika ei ollut vielä kypsä Ruotsin uudistusmieliselle olympiahankkeelle.

– Hakemuksessa oli uusi rahoitusmalli ja ajatus siitä, että kisoja voitaisiin jakaa. Ne olivat uusia avauksia, jotka eivät ainakaan vielä tässä äänestyksessä vakuuttaneet kaikkia jäseniä, Essayah sanoo.

Esimerkiksi kisojen jakamista Latvian kanssa perusteltiin juuri sillä, että Ruotsi halusi hyödyntää Latvian kelkkailupaikkoja, koska sellaisten rakentaminen on kallista.

– Ruotsi pyrki viemään kisahakua siihen suuntaan, että pienemmät maat uskaltaisivat lähteä mukaan näihin hakemuksiin.

Abban laulaminen ei riittänyt

Essayahin mukaan Ruotsi pani kaikkensa peliin, jotta kisat saataisiin Tukholmaan. Paikalla Lausannessa käytävässä äänestyksessä olivat pääministeri Stefan Löfven ja kruununprinsessa Victoria puolisoineen. Tukholman pormestari jopa lauloi KOK:n jäsenille Abbaa viimeisessä hakemuksen esittelyssä.

– En osaa sanoa, mitä Ruotsi olisi voinut tehdä paremmin.

Samalla Essayah muistuttaa, että myös Milanon ja Cortinan hakemus oli modernimpi kuin mihin aiemmin on totuttu.

– Molemmissa hakemuksissa korostettiin, että olemassa olevia kisapaikkoja pystytään käyttämään entistä enemmän hyödyksi. Noin 80 prosenttia suorituspaikkoja on joko valmiina tai sellaisia, että ne jäävät kisojen jälkeen pysyvään käyttöön. Vuosien 2018 tai 2022 hakemuksissa vastaava luku oli vain 60 prosenttia.

Myös hakuprosessi oli hakijamaille Essayahin mukaan halvempi kuin aiemmin.

Vuoden 2026 olympialaisia haki alun perin seitsemän maata. Maista Itävallan Graz vetäytyi kisasta aluehallinnon vastustuksen takia. Kanadan Calgary jäi pois viime marraskuussa, kun kisakaupungin asukkaat vastustivat kansanäänestyksessä hakuprosessia.

Lue myös:

Olympiaisännyys meni Milano/Cortina d'Ampezzolle – Tukholmalle iso pettymys